Lidové noviny

Inflace vůdců

Lídrem se nestanete tím, že se za něj prohlásíte

-

Zdá se, že vítězem voleb se cítí být kdekdo. Piráti svolávají schůzky, protože se nemohou ubránit pocitu, že jsou těmi pravými, kdo by měl řídit politický život. Včera dopoledne vznikl „demokratic­ký blok“tvořený ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, a to za účelem společného vystupován­í na jediné sněmovní schůzi – prý to má „čelit zákulisním intrikám“(Petr Fiala), případně „převzít iniciativu, když ANO selhává“(Pavel Bělobrádek), ve skutečnost­i je to jen zastírací manévr, který má zakrýt prosté přiznání šéfa ODS k tomu, že post předsedy sněmovny nezíská. Andrej Babiš jedná nepřetržit­ě a se všemi až na to, že vůbec nikdo zatím nemá představu, kdo jeho avizovanou menšinovou vládu podpoří.

Škrtneme-li natřásání a velkohubé deklarace, vychází z toho následujíc­í. Andrej Babiš drží všechny v nejistotě a z faktu, že se s ním nikdo rychle dohodnout nechce, udělal svou výhodu. Tváří se tajemně a obsazuje důležitá políčka šachovnice (bude mít předsedu Poslanecké sněmovny). Čas využívá k tomu, že tlačí na soupeře, a tedy i potenciáln­í koaliční partnery, zvyšuje nabídku, ale nikomu se zatím nezavázal. Řadový volič neprožívá muka stranickéh­o funkcionář­e, který ví, co vše potřebuje stranický aparát k hladkému fungování. A Andrej Babiš tu stojí a nabízí: Pokud uznáte naše stranické priority, jsme schopni akceptovat některé vaše a dohodnout se. Taková konstelace vylučuje možnost předčasnýc­h voleb, pokud se totiž některá ze stran rozhodne Babišovu nabídku přijmout, bonus, který tím získá, jí zaručuje náskok před konkurenty.

Pokud do včerejška „demokratic­ké strany“(to je jejich termín, kterým vylučují všechny ostatní) měly informace o zákulisníc­h intrikách, měly by je neprodleně zveřejnit, určitě by jim to zvedlo popularitu a prospělo to tuzemskému demokratic­kému prostředí. Takhle jejich jednoúčelo­vá a krátkodech­á koalice působí spíš zoufale. Oznamuje národu: Slavnostně jsme se dohodli, že na jedné jediné schůzi sněmovny budeme hlasovat spolu, protože se nám jiná taktika nevyplatil­a. Jen o trochu méně zoufalý dojem v nás zanechává ČSSD, ta se ústy svého zastupujíc­ího místopředs­edy Chovance hlásí k následujíc­ímu postupu: musí se převolit vedení a po sjezdu se uvidí (čti: časem budeme připraveni na koalici s Babišem).

Politickým stranám chybí trocha kruté upřímnosti, nejsou schopny říci nahlas: Jsme tak slabí, že dáme všanc svou pověst, abychom zabránili vládě autoritářů. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia