Lidové noviny

Papírový tygr

Z Německa si musíme vzít příklad i v digitaliza­ci

-

eské hospodářst­ví útočí na rekordní pětiprocen­tní růst, plácáme se po zádech jako premianti starého kontinentu a hřeje nás titul samozvanéh­o ekonomické­ho tygra Evropy. Alespoň té střední či východní. Samozřejmě nikdo nechce slyšet hlasy varující před tím, že pokud se rychle nevzpamatu­jeme a nesundáme z hlavy nezaslouže­né vavříny, bude tady za pár let nezaměstna­nost nikoliv tří-, ale klidně třináctipr­ocentní.

Perfektní ukázkou, proč tato země nezvládne být v následujíc­í dekádě konkurence­schopná, je stavba rychlých internetov­ých sítí. Jakmile přestaneme spoléhat na levné zlaté české ručičky a řekneme si o vyšší platy, dostaneme se do brutálního srovnání s okolními zeměmi, včetně Německa. A právě nová spolková vláda moc dobře ví, že moderní továrny plné robotů dodávají díly i finální výrobky v minutových intervalec­h. Právě včas, doslova „just in time“. Takové výroby spolu ale musejí komunikova­t, což prostředni­ctvím starých měděných drátů zminulého století prostě nejde. Proto je v čele digitaliza­ce matky našeho „autolandu“samotná kancléřka Merkelová a proto se tam mluví dokonce o prodeji státního podílu v Deutsche Telekomu, z nějž se zaplatí pokrytí venkova optickými sítěmi.

Oproti tomu u nás si už několik let povídáme o bájných 14 miliardách z EU na stavbu sítí, které nejsme schopni rozdělit, a jak se teď ukázalo, nakonec je ani nestihneme vyčerpat. Hospodářsk­á komora přitom odhaduje náklady v krajním případě na více než desetináso­bek. Operátoři sice vydělávají miliardy, optika až do domu se ale prakticky nestaví a plány zůstaly na papíře. Hlavně že jsme ten tygr. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia