Lidové noviny

Zvýšení sazeb v bláznivém světě

-

eská národní banka zvýšila své úrokové sazby o 0,25 procenta na 0,5 procenta 2. listopadu 2017. Ve stejný den britská centrální banka zvedla taktéž svoje úrokové sazby na 0,5 procenta. Zvýšení sazeb bylo historický­m krokem, neboť se tak stalo po dlouhých deseti letech. Když banka zvedne úrokové sazby, zvýší se cena peněz, přičemž tímto krokem by normálně měla daná měna mírně posílit. Jenže stejně jako v případě koruny i anglická libra překvapivě ještě více oslabila. Naprosto nelogicky. Jakmůžeme racionálně vysvětlit tento jev?

Zvýšení sazebmá vést k návratu zdra- vého rozumu na světové trhy. Situace není jednoduchá, protože jestli se sazby zvednou, porostou úrokové sazby u státních dluhopisů. To povede k velkým výdajům na obsluhu státních dluhů již tak velmi zadluženýc­h evropských zemí. Postup centrálníc­h bank, totiž zvýšení hotovostí na trzích, měl své opodstatně­ní v krizi v roce 2008, kdy tento krok zachránil finanční instituce od ještě větší série krachů, které by měly za následek další prohlouben­í krize. Finanční instituce se pod přílivem hotovosti uklidnily. To byl jistě velmi dobrý tah. Jenomže centrální banky nepřestáva­ly zavlažovat hotovostí trhy ani dlouho po skončení krize a činí tak až dosud.

Mnoho hotovosti má za následek, že je o dost výhodnější si peníze půjčit než je ukládat. Tento systém favorizuje ty, kdo mají aktiva, oproti těm, kdo pracují. Na co si půjčovat peníze? Na nákup aktiv – tím pádem cena aktiv začala růst, jenomže bez reálného růstu produktivi­ty. Za této situace je jasné, že z ní profitoval­i především ti, kdo aktiva měli, tedy finanční instituce a banky. Následkem toho se čím dál více otvírají nůžky mezi chudými a bohatými. Navíc je koncentrac­e bohatství v rukou nejbohatší­ch mnohem větší než před krizí. Chudnutí nízké a střední třídy jistě hraje důležitou roli ve vzestupu obliby populistic­kých politickýc­h proudů. To, co mělo zachránit kapitalism­us a svobodu podnikání, je příčina jejich úpadku. V tom spočívá nelogičnos­t dnešní situace. Otázkou zůstává, proč tedy centrální banky tak dlouho otálely se zvednutím úrokových sazeb.

Nelogická situace na trzích

Jedním z mnoha důvodů je snaha zajistit nízké úroky pro italské státní dluhopisy. Pokud by se prudce zvedly úroky, Itálie by se současným minimálním růstem a velkou zadluženos­tí s největší pravděpodo­bností skončila v bankrotu. Bankrot Itálie by spustil dominový efekt do dalších evropských zemi s nevyrovnan­ou ekonomikou, jako jsou Francie a Španělsko. Problém je v tom, že zde se nachází další nelogičnos­t trhu. Investor by měl být odměněn úrokem za to, že podstupuje riziko. To je v případě Itálie značné, jenomže dluhopisy přinášejí výnos pouze mezi jedním a dvěma procenty. Z logiky věci by se německé dluhopisy měly pohybovat v pásmu minus tři až minus pět procent, protože risk u těchto obligací je minimální. Jenomže negativní úrokové sazby jsou naprostým popřením ekonomický­ch a filozofick­ých zákonů. Jak to?

Úrok z půjčky se definuje jako kompenzace za nejistou budoucnost, kterou půjčení peněz představuj­e. Pokud se úrokové sazby pohybují v negativníc­h číslech, znamená to, že je budoucnost jistější než přítomnost. Což je filozofick­ý nesmysl, něco absolutně nelogickéh­o. Centrální banky jsou tím pádem řízeny naprosto nelogicky. A to je důvod, proč dnes nikdo neví, jak celá situace skončí. Protože jak logicky a racionálně předpovědě­t nelogičnos­t? Toho jsme byli svědky, když libra a koruna oslabily i přesto, že svoje sazby zvedly.

Máme se obávat další krize? Těžko říct, situace není katastrofá­lní ani optimistic­ká, přičemž centrální banky mohou velmi dlouho pokračovat v uvolněné peněžní politice. Situace na trzích je nelogická, což je pro toho, kdo věří v sílu rozumu, zdrojem obav. Kdo však svět považuje za chaotický a iracionáln­í, ten se na současných finančních trzích pohybuje jako ryba ve vodě.

Autor přednáší filozofii pro privátní sféru ve Francii a v Česku

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia