Lidové noviny

Odpovědné firmy dávají ze svého

- MIROSLAV PETR

PRAHA Společensk­á odpovědnos­t firem už dávno není o natření plotu kterési mateřské školky nebo sázení stromků. A je to víc než klasické charitativ­ní projekty. Společensk­y odpovědné firmy se už kromě mnoha rozvojovýc­h aktivit věnují čím dál víc i podpoře vzdělávání. A to v oborech, které nejsou na výsluní většinovéh­o zájmu, ale pro rozvoj ekonomiky i společnost­i jsou potřebné. klad součástí projektu Dobrý Anděl, díky němuž čtvrtým rokem podporuje rodiny s dětmi v těžkých životních situacích a přispívá azylovým domům pro matky s dětmi. Podpořila ale i technické projekty Západočesk­é univerzity v Plzni nebo spolupráci s Institutem ekonomický­ch studií na Karlově univerzitě (IES).

Zástupci Renomie s IES několik let společně organizova­li a vyhodnocov­ali studentsko­u soutěž o nejlepší práci, která se věnuje chudobě a nerovnosti v rozvojovýc­h zemích.

Podpora vzdělávání, a to nejen mladých lidí, ale i dospělých, má rozhodujíc­í podporu také u menších i velkých zaměstnava­telů, včetně třeba banky ČSOB (například zlepšování finanční gramotnost­i), ČEZ (podpora projektů pro absolventy učňovských škol a vysokoškol­áky) nebo mladoboles­lavské Škody Auto. „Jedna věc je vzdělávání dospělých, včetně našich vlastních zaměstnanc­ů, ale chceme pomoci rozvíjet technické vzdělávání už od základních škol,“uvedl ředitel vnějších vztahů Škody Auto Michal Kadera.

Škodovka se v Mladé Boleslavi například podílí na projektu, jehož cílem je zjistit slabé a silné stránky technickéh­o vzdělávání na zdejších základních školách a pomocí individuál­ního programu pro každou školu přilákat k odborným předmětům co nejvíc školáků. A to nejen vybavením dílen, pořízením mobiliáře pro vzdělávání nebo exkurzemi a stážemi, ale i spoluprací s učiteli a jejich zapojením.

Zajímavou formou je zapojení společensk­y odpovědnýc­h firem do podpory pěstounský­ch rodin, které poskytují rodinné prostředí opuštěným nebo jiným způsobem vyloučeným dětem a nahrazují jim deprivujíc­í péči v ústavech.

Nezisková organizace Dobrá rodina, která na konci loňska pomáhala 750 pěstounský­m rodinám a v nich 1200 dětem, například spolupracu­je na projektu podpory náhradní rodinné péče s poskytovat­elem věrnostníc­h programů společnost­í EFIN – Sphere card.

„Bohužel česká legislativ­a stále nedostateč­ně řeší situaci náhradní rodinné péče, a mnoho dětí tak, na rozdíl od jiných civilizova­ných zemí, končí v ústavních zařízeních. Práce a význam pěstounů jsou tak u nás pořád nedoceněny,“reaguje ředitel Dobré rodiny Zdeněk Soudný.

 ?? Vystoupila například Jiřina Nepalová (vpravo), zakladatel­ka firmy Renomia. „Připadá nám samozřejmé, že když je nám dán určitý úspěch, dokážeme společnost­i také dávat něco ze svého,“prohlásila. FOTO MAFRA – FR. VLČEK ?? Na konferenci LN
Vystoupila například Jiřina Nepalová (vpravo), zakladatel­ka firmy Renomia. „Připadá nám samozřejmé, že když je nám dán určitý úspěch, dokážeme společnost­i také dávat něco ze svého,“prohlásila. FOTO MAFRA – FR. VLČEK Na konferenci LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia