Lidové noviny

Ropovody nestačí poptávce

- MIROSLAV PETR STANISLAV BRUNA generální ředitel společnost­i MERO

Objem ropy dopravené letos do Česka je nejvyšší za posledních deset let. Může za to zvýšený výkon rafinerií a zejména rostoucí odbyt nafty pro nákladní přepravu.

PRAHA Téměř osm milionů tun ropy dopraví letos do Česka společnost Mero ropovody Družba a IKL (Ingolstadt). Je to nejvíc za posledních deset let. Příval ropy teče do rafinerií v Litvínově a Kralupech, které jedou v tomto roce skoro na plný výkon. Rostoucí ekonomika totiž vyžaduje rychlejší výrobu ropných produktů: plastů, chemikálií, ale především pohonných hmot, a z nich ze všeho nejvíc nafty, na jejíž spotřebě má největší podíl nákladní doprava.

Přesný odhad letos přepravené ropy vychází podle údajů státní firmy Mero, která provozuje oba české ropovody, na 7,89 milionu tun ropy. To je meziroční nárůst bezmála o 50 procent, ovšem loni fungovaly kvůli haváriím obě rafinerie jen na část svých kapacit a velký podíl pohonných hmot se musel dovézt.

Větší než letošní objem ropy přitekl do Česka naposledy v roce 2008, kdy Mero dopravilo do českých rafinerií přes 8,3 milionu tun ropy z Ruska i dalších světových nalezišť.

Víc ropy v současných podmínkách znamená i vyšší zisk zpracovate­lů. „Ropa je letos s hodnotou kolem 60 dolarů relativně levná, přitom cena produktů je podobná, jako když ropa stála 90 dolarů za barel. Petrolejář­ské marže jsou tedy vysoké,“popsal situaci na nedávné konferenci Petrolsumm­it v Praze generální ředitel Mero Stanislav Bruna.

Spotřeba roste s ekonomikou

Ropu v Česku, konkrétně v Litvínově a Kralupech, zpracovává jediná firma – holding Unipetrol. „Díky příznivým makroekono­mickým podmínkám a oživení české ekonomiky dlouhodobě roste spotřeba motorové nafty, a tím pádem roste i objem zpracováva­né ropy. Zvýšenou poptávku také registru- jeme u petrochemi­ckých výrobků, zejména plastů,“pochvaluje si mluvčí holdingu Pavel Kaindl.

Unipetrol vydělal za letošní tři čtvrtletí bezmála osm miliard korun čistého, meziročně víc než dvojnásobe­k. Rozdíl oproti loňsku je daný hlavně loňským propadem výroby v pozastaven­ých rafineriíc­h, ale výroba pohonných hmot a chemikálií je letos vyšší i než v období před rokem 2016.

Petrolejář­i mají zjištěno, že odbyt nafty jako paliva pro nákladní přepravu a růst nebo pokles jejího prodeje z 80 procent ovlivňuje právě ekonomika, respektive hrubý domácí produkt.

„Odbyt nafty a větší přepravní výkony jsou jednoznačn­ě hlavní příčinou většího dovozu ropy. Nahoru jde průmysl, stavebnict­ví, služby, a s tím souvisí i větší nároky na přepravu zboží. Což ale platí pro celou Evropu. My jsme tranzitní zemí, navíc zdejší cena nafty patří v Evropě k nejnižším, takže u nás tankují i kamiony, které

Ropa je letos hodnotou kolem 60 dolarů za barel relativně levná, přitom cena produktů je podobná, jako když stála 90 dolarů za barel. Petrolejář­ské marže jsou tedy vysoké.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia