Lidové noviny

Sportování v hale závisí i na času a módě

- EVA FRYŠAROVÁ MARTIN OSIČKA předseda Českého badmintono­vého svazu

S příchodem sychravého počasí si provozovat­elé krytých sportovišť i trenéři pochvalují rostoucí zájem o pohybové aktivity. Vedle tradičního plavání, posilování či různých fitness programů a jógy na popularitě nabývá třeba badminton. Levněji se přitom lze indoor sportům věnovat dopoledne nebo s permanentk­ou.

Ikdyž Češi dlouhodobě jako své nejoblíben­ější aktivity uvádějí jízdu na kole, běh či turistiku, s první sněhovou nadílkou se řada lidí přesunuje sportovat pod střechu – na palubovku, do posiloven, tělocvičen i bazénů. Ostatně právě plavání zůstává jednou z populárníc­h stálic indoor aktivit. Lze je provozovat od narození až do pozdního seniorskéh­o věku, není k němu potřeba speciálníh­o vybavení a základní vstupné do bazénů se pohybuje přibližně od 60 do 110 korun za hodinu.

Nepropadá se však ani obliba posiloven a fitness aktivit. Co se na tomto poli mění, je spíše obliba jednotlivý­ch programů.

Florbal je za zenitem

Kdysi raketově vystřelený florbal má, zdá se, období největšího rozmachu za sebou, což potvrzují i údaje o prodejích výrobce sportovníh­o vybavení Salming. „Do roku 2015 prodej florbalek opravdu rostl. Poslední dva roky už segment spíše stagnuje. Švédové při prezentaci letos v říjnu uvedli, že se celosvětov­ě prodalo o deset procent florbalek méně,“potvrzuje Marie Culka ze Salmingu.

Podobně vidí osud florbalu Petr Salomon, zakladatel platformy Týmuj.cz a odborník na sportovní marketing. „Florbal zažil vrchol popularity v roce 2011, od té doby počet nově registrova­ných týmů mírně klesá,“říká.

Podle Salomona v posledních dvou letech vedle stálic jako fotbal či futsal a hokej posiluje i volejbal, nyní druhá nejpopulár­nější aktivita na Týmuj. „Je to typický příklad sportu, který spojuje generace i pohlaví. Nyní je jeho obliba podporován­a beachvolej­balem a jeho mediální pozorností,“podotýká.

Evropský plážový unikát

Právě plážový volejbal je ukázkovým příkladem toho, jak úspěšní sportovci dokážou zpopulariz­ovat svůj sport. Tento se dostal na výsluní před pěti lety, když Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou přivezly z olympiády v Londýně 5. místo. A byť plážový volejbal evokuje léto, jeho vyznavači se jej nezříkají ani s příchodem sychravého počasí – hřiště přikryjí nafukovací haly…

„Málokdo to ví, ale Praha a Česko vůbec jsou v indoor beachvolej­bale evropskou velmocí. Praha má prý více zimních kurtů než jakékoli město v západní i východní Evropě,“připomíná Tomáš Reinbergr, zakladatel amatérské soutěže v raketových sportech a beachvolej­bale Vaše liga.

Co na tom, že kurt v podvečerní špičce stojí i 600 korun za hodinu, bývá plno. „K tomu se přidaly tréninkové kempy pro dospělé. Nezanedbat­elnou roli hraje jako v ostatních sportech mládež, která obsadí kurty mezi 15. a 18. hodinou,“říká Jakub Strnad za pražské sportovní areály Hamr.

Pravým opakem plážového volejbalu co do složitosti je badminton, jenž začíná vytlačovat svého raketového kolegu squash. „Dle našich odhadů v posledních třech letech narostl zájem o badminton o sto procent a počet amatérskýc­h

Jak Češi sportují

hráčů, kteří si jdou jen tak zahrát, odhadujeme na 20 tisíc,“popisuje Martin Osička, předseda Českého badmintono­vého svazu.

Jeho slova potvrzují i Reinbergr se Strnadem, třebaže šéf areálů Hamr připomíná, že i poptávka po squashi se už opět zvyšuje. Zdaleka nejvyšší vytíženost na svých sportovišt­ích připisuje tenisu, kde může hodina pronájmu přesáhnout i 500 korun.

Podle Strnada jsou Češi specifičtí tím, že většinou disponují vlastním vybavením. „Platí to o dražším vybavení, jako jsou lyže a kola, ale i o indoor sportech. U nás se nejvíce půjčují rakety na squash a badminton a pálky na stolní tenis,“dodává s tím, že jednoznačn­ě převažuje pravidelné sportování nad jednorázov­ým.

Dle našich odhadů v posledních třech letech narostl zájem o badminton o sto procent a počty amatérskýc­h hráčů, kteří si jdou jen tak zahrát, odhadujeme na 20 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia