Lidové noviny

Spolužáci se mi smáli

- EVA FRYŠAROVÁ

První větší vlnu zájmu o badminton zaregistro­val Petr Koukal po své účasti na olympiádě v Pekingu. Dnes má problém si zarezervov­at kurt.

Když trojnásobn­ý olympionik Petr Koukal s badmintone­m začínal, všichni na něj pohlíželi jako na zjevení. Jenže o více než dvě dekády později se badminton řadí mezi nejoblíben­ější sporty u nás a svou zásluhu na tom má jistě i Koukal nebo Kristína Gavnholt, jeho kolegyně z olympijský­ch her v Londýně a v Riu de Janeiru. „Přál bych si, aby to tak bylo. A celý život jsem se o to snažil,“přiznává Koukal.

Když se k tomu přidá finanční nenáročnos­t a hráčská přívětivos­t, je o trend postaráno. Ostatně zaznělo to už v rámci ankety portálu SportCentr­al před třemi lety: respondent­i jako třetí nejčastějš­í důvod (každá pátá odpověď) uváděli, že v hojnějším sportování jim brání nedostatek financí. Nejlevnějš­í rakety přitom začínají na stokorunác­h – ty nejdražší se pak pohybují kolem 5000. Pronájem kurtu na hodinu lze sehnat zhruba za 150 až 350 korun. Není přitom potřeba se hlásit do žádného klubu.

Dvojí obraz badmintonu

Při badmintonu se kromě dvojic, včetně těch smíšených, může zabavit celá čtyřčlenná rodina, stává se oblíbenou aktivitou pracovních kolektivů. „Badminton je jeden z mála sportů, který si zahraje každý, i když je na něm poprvé. Pokud neumíte třeba tenis, celou hodinu jen sbíráte míčky,“řekl Koukal LN. A dodal, že na kurtech potkává pestrou škálu lidí od dětí přes těhotné až pomanažery, kteří touží po adrenalinu a po tom pořádně se zapotit.

Na druhou stranu před těmi, co ho ještě nezkusili, má pořád tak trochu nálepku líného sportu. „Řada lidí si myslí, že je to jen nějaké pinkání přes vrata na chatě, ale když si ho zkusí naostro v hale přes tu relativně nízkou síť, protože panuje všeobecné přesvědčen­í, že síť má být vysoko, mají z toho dobrý pocit. A když nám míček lítá rychlostí přes 350 kilometrů v hodině, jsou nadšeni,“popisuje.

Podle Martina Osičky, předsedy Českého badmintono­vého svazu, boom tohoto raketového sportu nezasáhl jen Česko, ale řítí se napříč dalšími státy.

„V Evropě je kolébkou badmintonu a nejúspěšně­jší zemí na té vrcholné úrovni Dánsko. S tím se výsledkově určitě srovnávat nemůžeme. Podobně badmintono­vě vyspělé země ovšem zažívají jako my nárůst amatérskéh­o sportu i zájem o závodní badminton mezi mládeží,“říká Osička s tím, že podpora přichází rovněž ze Světové badmintono­vé federace, potažmo Badminton Europe. Šéfa svazu těší, že 21. listopadu hostí pražské Štěrboholy mistrovstv­í Evropy do 17 let.

Petr Koukal přitom vzpomíná, jak v jeho úplných začátcích badminton nikdo neznal a spolužáci si z něj dělali legraci. „Smáli se mi, že to vlastně ani není žádný pořádný sport. Někteří učitelé mi po turnaji nechtěli uznat omluvenku,“vzpomíná mnohonásob­ný mistr České republiky. Na ulici potkal lidi s raketou zřídkakdy.

Dnes, když si chce na večer v Praze rezervovat na poslední chvíli kurt, má problém a dost možná nakonec zůstane doma. „Na jednu stranu mám smůlu, na tu druhou je to pro badminton skvělé měřítko popularity,“podotýká Koukal, který se na poslední olympiádě loučil s kariérou.

Přestavby areálů

Ať už je to spíše příčina badmintono­vého boomu, nebo jeho následek, badminton si lze zahrát na stále více místech. Ostatně si toho všiml už loni odborník na sportovní marketing Marek Tesař: „Za posledních pět let šel badminton obrovsky nahoru. Je to tím, že sportovišt­ě nabízí tuto možnost stále častěji, z velkých hal se stávají badmintono­vé arény, protože to je pro jejich provozovat­ele nejefektiv­nější.“

Podobně hovoří i zaplněný diář sportovce, jehož si zvou na křty a exhibice při příležitos­ti otevírání nových hal. Aktuálně třeba do Prahy či Plzně.

Petr Koukal větší zájem o badminton pocítil poprvé poté, kdy se v roce 2008 dostal na olympij- ské hry v Pekingu coby historicky první český hráč.

Příběh nad badminton

O dva roky později na něj byla upřena pozornost médií, když bojoval s rakovinou varlat, aby se záhy dokázal na kurt vrátit. Co víc, objevil se na nadcházejí­cí olympiádě v Londýně, kde mu byla svěřena role vlajkonoše české výpravy. Jeho příběh tehdy obletěl svět.

„Tehdy se o mně začalo mluvit opravdu výrazně. Jak moc to mohlo pomoct k tomu, že si lidé šli badminton vyzkoušet, netuším, ale v tu chvíli se mi razantně změnil život a lidé mě začali poznávat a to trvá dodnes,“říká Koukal.

Do třetice se pak probojoval na olympiádu do Ria de Janeira. I teď, po opuštění profi dráhy, se ale chce vedle své nadace a projektu STK pro chlapy, věnovat propagaci svého sportu. Dělá přednášky a akce pro firmy, školy či sportovní centra. K tomu se snaží být k ruce svému nástupci, 22letému Adamu Mendrekovi. Cíl? Olympiáda v Tokiu 2020.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

 ?? Přispěl zásadním způsobem k populariza­ci badmintonu u nás FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Petr Koukal
Přispěl zásadním způsobem k populariza­ci badmintonu u nás FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Petr Koukal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia