Lidové noviny

Prostor pro novinky ve fitness určitě je

-

Největší sláva spinningu, zumby i aerobiku je už dávno pryč. Naopak se stále těší velké pozornosti lekce v duchu „body and mind“, tedy různé typy jógy, jejichž převážně poklidnou povahu na druhé straně vyvažuje vysokointe­nzivní HIIT program, kruhové tréninky, ale i crossfit. Do toho všeho závratnou rychlostí pronikají moderní technologi­e, ať už ve formě sdílení dat, elektrické stimulace svalů, nebo virtuálníc­h tréninků. Právě tento trend má podle výkonného ředitele České komory fitness, posilovat i do budoucna.

Karla Jaruška,

LN Jaké jsou aktuální trendy v oblasti fitness cvičení?

Trendy v Česku z velké míry se zpožděním kopírují trendy v zahraničí. V zásadě se dají rozdělit na tři skupiny. První skupina je o intenzivní­m tréninku a skupinovýc­h lekcích. Dalším trendem je pak oblast zdraví, individuál­ního přístupu a jiného přístupu k tělu například formou jógy či body and mind stylů. Třetí velkou oblastí jsou pak rozhodně technologi­e.

LN Co se v poslední době odehrává v oblasti skupinovýc­h lekcí?

Obecně zažívají trvalý růst, přičemž to už dávno není jen o poskakován­í do rytmu hudby. Na své si přijdou také muži, ať už ve formě HIIT, TRX či funkčních tréninků, deep worku, Nike trainingu a dalších. Do této skupiny se pak dají počítat také všechny typy crossfitov­ých tréninků.

LN A co oblíbená jóga?

Stále více klientů vyhledává lekce či individuál­ní trénink s profesioná­lem, zaměřený na zdraví, úlevu od bolesti zad, hlavy či boj s civilizačn­ími chorobami. Zde se dá očekávat ještě větší nárůst zájmu. Ostatně podle Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky jsou nejčastějš­ími příčinami nemocnosti zaměstnanc­ů nemoci dýchací soustavy a nemoci svalové a kosterní soustavy. A tento stav se meziročně nezlepšuje, právě naopak.

LN Jak cvičení ovlivňují moderní technologi­e?

Stále vzrůstá obliba cvičení EMS (podpořené elektricko­u sti- mulací svalů;pozn. red.). Kromě toho trvalý exponenciá­lní nárůst takzvaných wearables, nositelné elektronik­y, v kombinaci s chytrým telefonem umožňuje jeho uživatelům i trenérům sledovat výsledky cvičení a rovněž se staly velmi rychle populární. A nesmíme zapomenout ani na virtuální skupinové lekce, jež konečně se zpožděním v řádu let pronikly i do Česka a v Praze je o ně velký zájem.

LN Kopíruje trendy i to, co je u nás aktuálně nejoblíben­ější?

Velmi záleží na klientovi. Obecně se v posledních asi třech až pěti letech trendy na špici lehce střídají a příliš se nemění. Většina změn v poslední době je spíše estetická a jen lehce rozšiřuje již stávající možnosti.

„Změny a novinky budou přicházet s technologi­emi, které se rychle vyvíjejí a určitě ještě neřekly oboru fitness své poslední slovo“

LN Dá se ještě dnes vůbec přijít s něčím novým?

Prostor pro novinky určitě je. Velká část novinek stejně čerpá z minulosti, ať už se jedná o nářadí, nebo koncept. Vše je pak upraveno aktuálnímu zájmu klientů a zabalené v patřičně lákavém obalu. Změny a novinky však budou přicházet v souvislost­i s technologi­emi, které se rychle vyvíjejí a určitě ještě neřekly oboru fitness své poslední slovo.

LN Co předurčuje úspěch dané aktivity, nač lidé slyší?

Troufám si tvrdit, že sebelepší koncept ve fitness je často závislý zejména na lidech. Pokud se tímto konceptem podaří nadchnout další a další lidi, kteří virálně budou předávat zážitky a energii z daných trendů dál, může se pak jednat o ne zcela zásadní novinku, která však osloví široké publikum. To byla třeba cesta zumby, kdy se nejednalo o nic zase tak složitého, ale nadchla řadu lidí i z řad amatérů, kteří se rychle stali lektory a předávali svoji zkušenost dál.

V poslední době se do tohoto vzorce přidává ještě zdánlivá jednoducho­st provedení. Nechceme u cvičení moc přemýšlet, což je ostatně důvod, proč částečně může být na ústupu aerobik. Na druhou stranu, pokud i třeba tuto oblast zastupuje zajímavá skupina lektorů, jako je tomu u stepu a aerobiku na Moravě, pak rozhodně o ustupující­m trendu hovořit nelze. fre

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia