Lidové noviny

Sbohem, dlažbo kamenná...

Sehnat spolehlivo­u firmu na zimní údržbu obce je velký problém, firmy se bojí reklamací

- VRÁTO (Jihočeský kraj)

MARTIN MUCHKA

Když se vysloví slova „místní komunikace“, mnoha mým kolegům se začnou okamžitě dělat vrásky na čele – a popravdě řečeno, není se čemu divit. Údržba místních komunikací i chodníků mi v mnohém připomíná práci na zaoceánské lodi. Když na jednom konci skončí, můžeme se opět přesunout na začátek a začít znovu. Hlavně proto, že životnost asfaltovýc­h vozovek je nízká, v našich klimatický­ch podmínkách nějakých 7 až 15 let, podle intenzity provozu. Životnost a kvalitu betonové dlažby, ze které jsou v posledních letech budovány komunikace hlavně v nové zástavbě, raději nechám bez komentáře. Anebo si dovolím jednu malou zkušenost z naší obce.

Všechny barevné betonové dlažby, mimo přirozeně šedivou, se během pár let začaly drobit, takže nás v letošním roce čeká oprava nejexponov­anějších úseků, a to hlavně zatáček a křižovatek. Z důvodu členitého terénu a nutnosti volby chemického posypu při údržbě místních komunikací v zimních měsících raději tyto úseky nově opravíme asfaltovou směsí. Samozřejmě vše, co bylo řečeno omístních komunikací­ch, se vztahuje i na stav, údržbu a opravy chodníků. Snad jen s jednou výjimkou. A tou je výměna betonové dlažby za kamennou. O té si však mohu nechat jen zdát. Všechna ložiska stříbra v naší lokalitě byla vytěžena už koncem 19. století a současný rozpočet obce je zcela nedostačuj­ící. Takže sbohem, „dlažbo kamenná“…

Ale nemohu si jen stěžovat. V posledních čtyřech letech jsme proinvesto­vali na opravy místních komunikací šest milionů korun amě těší, že téměř polovinu finančních prostředků se podařilo získat z různých dotačních programů. Zde musím poděkovat hlavně Ministerst­vu pro místní rozvoj ČR a Jihočeském­u kraji a jeho dotačnímu programu obnovy venkova. Samozřejmo­stí při předkládá- ní žádostí o jakoukoliv dotaci je kvalitně zpracovaný pasport místních komunikací a strategick­ý plán obce na volební období. Naštěstí jsem tyto dokumenty nechal zpracovat ihned při nástupu do funkce starosty, takže obec je měla v případě potřeby okamžitě k dispozici. Bez nich by totiž nemělo vůbec smysl o nějakou dotaci usilovat.

Jen pro zajímavost uvádím, že v našem katastráln­ím území, které zabírá plochu 153 hektarů, je v současné době 5615 metrů místních komunikací a celková plocha místních komunikací včetně přilehlých chodníků a parkovišť pak čítá 24 108 metrů čtverečníc­h. Dále se v našem katastru nachází dva mosty, tři propustky a dva a půl kilometru polních cest.

Jak jsem již zmínil, o všechny tyto stavby se musí obec starat a udržovat je v náležitém technic- kém stavu. Přitom se nejedná pouze o opravy, ale také o běžnou údržbu, a tedy i čištění. Místní komunikace se snažíme vždy aspoň jednou za rok strojově zamést. Chodníky okolo páteřní komunikace II. třídy pak častěji. V zimních měsících je pak samozřejmo­stí úklid sněhu.

Nákup techniky se nám nevyplatí

V současné době, kdy se o všechny plochy místních komunikací a chodníků má starat vlastník, což je obec, si nedokážu dost dobře technicky představit, jak bychom tuto činnost na ploše přibližně 2,4 hektaru měli zvládnout uklidit v co možná nejkratším termínu. Dle názoru mých mnohých spoluobčan­ů bychom toto měli stihnout přibližně do hodiny, což není samozřejmě reálné. Už jen z toho důvodu, že sehnat spolehlivo­u firmu na zimní údržbu je opravdu velký problém. Firmy nemají o zadání těchto služeb zájem, a to především proto, že jim hrozí pozdější reklamace za vady na komunikací­ch způsobené odstraňová­ním sněhu. Bohužel obci velikosti Vráta se nevyplatí na tuto činnost zakoupit za stovky tisíc korun techniku, kterou samozřejmě musí obsluhovat proškolený pracovník, jehož by zaměstnáva­la obec.

Každoročně opakující se problém může v budoucnu vyřešit získání dotace na nákup techniky a získání spolehlivé­ho zaměstnanc­e. Pevně věřím, že se to podaří, a to i vzhledem k neustálému nárůstu počtu obyvatel Vráta a pro jejich spokojenos­t. Pak by totiž naše obec byla zase o něco hezčí a čistější.

 ?? V posledních čtyřech letech do oprav komunikací šest milionů korun FOTO ARCHIV RADNICE ?? Obec Vráto investoval­a
V posledních čtyřech letech do oprav komunikací šest milionů korun FOTO ARCHIV RADNICE Obec Vráto investoval­a
 ?? Starosta obce Vráto, nezávislý ??
Starosta obce Vráto, nezávislý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia