Lidové noviny

Ruský boj o zimní olympiádu

Požadavky Světové antidoping­ové agentury prý Rusové plní. Nad jejich účastí v Koreji ale dál visí otazník

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusko splnilo všechny požadavky Světové antidoping­ové agentury ( WADA) a je schopno ihned obnovit celý systém kontroly dopingu v zemi. S takovým prohlášení­m vystoupili vrcholní představit­elé ruského sportu, ministr sportu Pavel Kolobkov a prezident ruského olympijské­ho výboru Alexandr Žukov, na setkání s vedením WADA v jihokorejs­kém Soulu. Právě v Koreji se má příští rok konat zimní olympiáda. A právě o ni teď jde ze všeho nejvíc. Nad účastí Rusů totiž visí obrovský otazník.

Zásadní ambicí Moskvy je obnovení plnohodnot­né činnosti ruské antidoping­ové agentury RUSADA, která se zhroutila pod tíhou důkazů svědčících o tom, že v Ruské federaci se přijímání zakázaných látek vrcholovým­i sportovci odehrávalo podle přesně stanovenéh­o plánu a pod záštitou nejvyššího politickéh­o vedení, navíc za asistence ruských tajných služeb. Hlavním informátor­em v této věci se stal z Ruska uprchlý bývalý šéf antidoping­ového centra a geniální chemik Grigorij Rodčenkov, který i nadále spolupracu­je s vyšetřujíc­ími orgány a odhaluje další a další schémata užívání dopingu.

Ruští sportovní činitelé ovšem tvrdí, že všechny překážky účasti ruských sportovců na mezinárodn­ích soutěžích jsou již odstraněny.

„Ke každému z nich jsme se ob- rátili osobně, známe se mnoho let… Poslouchal­i nás pozorně, ale zatím jejich reakci moc nerozumíme, protože pak se radili už bez nás,“popisuje atmosféru jednání se členy výkonného výboru WADA ministr Kolobkov. Zároveň sportovcům, kteří doufali, že budou moci na olympiádě vystou- pit alespoň pod neutrální vlajkou, domů vzkázal, že tato varianta byla zavrhnuta. Rusům nezbývá než čekat, až WADA uzná za věrohodnou svou partnersko­u organizaci RUSADA.

To se ale zřejmě hned tak nestane. Bývalý vyšetřovat­el WADA Jack Robertson poukazuje na to, že na minulé zimní olympiádě v jihoruském Soči Rusko zvítězilo v celkovém počtu medailí právě díky neuvěřitel­ně sofistikov­aným manipulací­m se vzorky sportovců, které byly s pomocí tajných agentů bezpečnost­ní služby FSB důmyslně vyměňovány tak, aby nemohlo být zjištěno, že obsahují stopy zakázaných látek. Je proto podle něj absurdní, aby na následujíc­í olympiádě Rusové startovali.

Rozhodujíc­í slovo o ruské účasti padne až 5 až 7. prosince na zasedání Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru. WADA dnes pouze doporučí, zda vzít Rusy na milost, či nikoliv. Ovšem i když WADA vydá doporučení Rusům start na olympiádě nepovolit, Mezinárodn­í olympijský výbor, který jeMoskvě tradičně nakloněn více, se může rozhodnout jinak.

Moskva řízený doping odmítá

Nicméně ruská média a sportovní noviny shodně předpovída­jí, že tentokrát se olympijské hry budou muset obejít bez ruských sportovců. A to i proto, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno obvinil mezinárodn­í sportovní instituce, že jsou pod tlakem USA a že Rusko je trestáno kvůli falešnému obvinění ze zasahování do amerických voleb. Nyní se MOV bude zřejmě bát, aby nebyl nařčen ze spolupráce s Putinem.

„Chtějí od nás přístup do laboratoří vMoskvě, aby provedli opakované testy vzorků. Kromě toho se politické vedení Ruska musí omluvit za to, že organizova­lo státní program, který umožnil užívání dopingu a záměnu vzorků sportovců,“napsala ruská agentura Rosbalt. Pakliže technické požadavky je Moskva ještě ochotna splnit, přiznat, že doping sportovců byl státním programem, tvrdošíjně odmítá.

 ?? Kvůli dopingu už běžec Alexandr Legkov nesmí na žádnou olympiádu. FOTO PROFIMEDIA ?? Potrestaný vítěz ze Soči.
Kvůli dopingu už běžec Alexandr Legkov nesmí na žádnou olympiádu. FOTO PROFIMEDIA Potrestaný vítěz ze Soči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia