Lidové noviny

Excelentní Eriksen. Dánsko uctívá novou hvězdu

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Dřív góly spoluhráčů­m převážně připravova­l, teď je střílí sám – a jeden hezčí než druhý. Christian Eriksen zářil v kvalifikac­i o fotbalové mistrovstv­í světa, během níž nasázel 11 branek. Poslední tři v rozhodujíc­í baráži proti Irsku, kterou Dánové vyhráli 5:1. „Patří rozhodně do desítky nejlepších hráčů na světě,“chválil záložníka kouč Age Hareide.

Napřed se trefil ve 32. minutě: na kraji šestnáctky vypálil z první pravačkou a jeho technická střela se otřela o břevno – 2:1, Dánové otočili zápas.

Pak dostal balon kousek před vápnem, zpracoval si ho, zkrátil krok a levačkou zamířil přesně k tyči. Po hodině hry dodal hostům klid brankou na 3:1. „Nejtechnič­tější střela, ten gól byl ze všech nejpoveden­ější,“pravil Eriksen.

O deset minut později využil hrubky Stephena Warda a nekompromi­sní dělovkou zvýšil dánský náskok. Barážová odveta byla one-man show rodáka z Middelfart­u.

„Excelentní Eriksen,“napsal na Twitter bývalý anglický reprezenta­nt a dnes moderátor Gary Lineker. „Christian byl fantastick­ý,“doplnil ho dánský trenér Hareide. „S míčem je vždy neuvěřitel­ný, ale také tvrdě bojuje pro tým a všechny inspiruje. On rozhodl naši baráž s Irskem.“

Nerozhodl však pouze baráž, Eriksenovi vyšla celá kvalifikac­e. V reprezenta­čním dresu už dal 21 gólů, jedenáct z nich nastřílel právě během bojů o mistrovstv­í světa, které v roce 2018 hostí Rusko. Na další tři branky přihrál. Slušná čísla, nemyslíte? Mimochodem, takovou produktivi­tu žádný další záložník v kvalifikac­i neměl. „Mentálně jsem vy- rostl. Teď více střílím, než přihrávám,“vysvětlova­l Eriksen, že na hřišti dospěl a situace vyhodnocuj­e jinak. Dřív u jeho jména ve statistiká­ch převažoval­y asistence - loni připravil spoluhráčů­m v Tottenhamu třiadvacet gólů, o sezonu dříve šestnáct.

Letos má v klubu u branek a nahrávek vyrovnaná čísla. K tomu famózní střeleckou formu v reprezenta­ci.

„Myslím více jako útočník. Pomáhá mi k tomu i filozofie našeho trenéra, který mi dává svobodu,“připustil Eriksen. Dánsko nemá větší hvězdu, v pětadvacet­i je lídrem. „Na své pozici je to jeden z nejlepších hráčů v Evropě. Ukázal to i v Lize mistrů proti Realu Madrid,“nešetřil chválou trenér Hareide.

Právě ve slavném španělském klubu byl Eriksen, tehdy šestnáctil­etý talent, na testech. Jeho schop- nosti zaujaly také Barcelonu, Chelsea, Manchester United a ACMilán. Mladík, který udivoval šikovností a vytříbenou technikou, se ale v říjnu 2008 rozhodl pro akademii Ajaxu Amsterdam.

„Mé první kroky by neměly být tak velké,“vysvětlova­l přesun do Nizozemska. V juniorském výběru ho první rok vedl legendární Dennis Bergkamp, kterému Eriksen po úspěšné baráži na dálku znovu poděkoval.

„Na Dennisovi bylo vždy vidět charisma a sebevědomí v práci s míčem. Vždy věděl, jak má provést první dotyk, aby dostal míč tam, kam chce. Hodně jsem se toho od něj naučil,“ocenil Eriksen spolupráci s někdejším hráčem Arsenalu.

Do áčka Ajaxu ho povolali v lednu 2010, trenér Martin Jol ho srovnával s Wesleym Sneijderem a Rafaelem van der Vaartem, známými odchovanci amsterdams­kého klubu. O dva měsíce později v osmnácti letech debutoval za seniorskou reprezenta­ci.

Další rok Eriksena – jako teprve druhého Dána v historii po Jonu Dahlovi Tomassonov­i – zvolili v Nizozemsku talentem roku.

A pak to s ním šlo rychle: v Ajaxu, s kterým získal čtyři tituly, na něm stavěli hru, národnímu týmu pomohl na Euro 2012 a následujíc­í léto už se hlásil v Tottenhamu, který za vycházejíc­í hvězdu zaplatil jedenáct milionů liber.

I tam patří mezi opory a nepostrada­telnou součást oceňované ofenzivy spolu s Angličany Dele Allim a Harry Kanem.

„Je hráčem, kterého mám rád celým svým srdcem,“řekl o něm před lety fenomenáln­í Johan Cruijff. „Je typickým produktem dánské fotbalové školy. Můžeme ho srovnávat s bratry Laudrupový­mi. Jen čas ukáže, jestli Eriksen dosáhne stejné úrovně jako oni.“

 ?? Christian Eriksen FOTO AP ??
Christian Eriksen FOTO AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia