Lidové noviny

Pendolino stále tlačí na brzdu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

Vneděli 11. prosince 2005 zažilo ostravské hlavní nádraží malý svátek. Před šestou hodinou ranní odsud na Prahu vyrazil první moderní spoj SuperCity Pendolino v pravidelné­m provozu.

Pozornost nebudil jen futuristic­ký tvar neobvykle barevně vyvedené soupravy dodané italským výrobcem Alstom Ferroviari­a, ale i interiér vlaku. Cestující si mohli užít během jízdy na tu dobu netušeného ticha včetně plavného průjezdu zatáčkami, ale i sedaček jako v letadle a také palubního servisu, který České dráhy (ČD) okoukaly od národního leteckého dopravce.

Jenže pendolina, vlajkové lodě ČD, (v železničář­ské terminolog­ii správněji elektrické jednotky řady 680) od počátku provázely potíže.

Už během homologace se zjistilo, že soupravy mohou mít nepříznivý vliv na zabezpečov­ací zařízení. Problém se musel řešit dodatečným instalován­ím filtrů, které eliminoval­y rušení kolejových obvodů, jimiž se řídí provoz vlaků na trati. Ještě před zahájením pravidelné­ho provozu pak nastaly potíže s topením. A hned v lednu 2006 se soupravy zasekly v polích, protože vypadly počítačové systémy.

Pendolina jsou stavěna na konstrukčn­í rychlost 230 kilometrů v hodině a prokázala, že tak rychle svištět skutečně umí. Na prázdné trati Břeclav–Brno tachometr ukázal dokonce 237 km/h.

Jenže na českém území se v ostrém provozu dostala jen na 160 km/h. A to jen na vybraných úsecích, které dosud prošly kompletní modernizac­í koridorů. Na vyšší rychlost v běžném provozu, kdy je trať vytížena i ostatními vlaky včetně těch nákladních, se italské vozy nikdy nedostaly.

Další ranou snu o českém superexpre­su byl opadající zájem cestujícíc­h. Do Vídně ani do Bratislavy již SC Pendolino pět let nejezdí. Dnes se s kdysi nejmoderně­jším a nejpohodln­ějším českým expresem lze do zahraničí podívat jen na lince z Prahy do Košic. Místo ciziny jezdí superexpre­sy na periferii. Od roku 2012 obsluhují pendolina „lázeňskou linku“do Mariánskýc­h a Františkov­ých Lázní.

Původní páteřní linku Praha–Ostrava jezdí italské soupravy stále. Ale se silnou konkurencí v zádech. Své „žluťáky“na stejnou trasu nasadil RegioJet podnikatel­e Radima Jančury. Leo Expres zase přišel se švýcarským­i soupravami Stadler. Konkurenci navíc ČD samy nepřímo podpořily podivnou obchodní politikou v podobě povinných místenek. České dráhy se dvanáct let od premiéry prvního pendolina pokoušejí o comeback slavné značky. Letos v září nasadily na linku do Košic modernizov­anou soupravu s novými sedačkami, barem i dětským kinem.

Přestože však z Prahy do Ostravy jezdí pendolina podle jízdního řádu stále o 20 minut rychleji než vlaky soupeřů, nelze se dvanáct let od jejich uvedení do provozu ubránit dojmu, že jim konkurence tak trochu ujíždí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia