Lidové noviny

Šlápota dějin

-

Ochotně přiznám, že mě ze všeho nejvíc zajímají moderní dějiny, ráda o nich překládám a ráda si o nich čtu, už proto, že několik zásadních chvil mám v paměti, a mohu tak konfrontov­at to, co si pamatuji, s tím, co o tom píší jiní. Mnohdy se to liší a já se poctivě snažím nedávat přednost své paměti a zkusit pochopit, proč si někdo jiný myslí něco jiného. Zhusta se mi to nepodaří.

Nedaří se mi to ani se 17. listopadem, který dal běhu našich (tehdy) českoslove­nských dějin jiný směr. Pro pořádek musím připomenou­t, že 17. listopad je jen symbol: roli v tom obratu samozřejmě hrála celá řada jiných vnějších i vnitřních okolností. Jenže dějiny se různými symboly (abychom se vyhnuli srdceryvné­mu patosu, můžeme jim říkat šlápoty dějin) jen hemží; pro vzpomínání, srovnávání a posuzování potřebujme záchytný bod a datum k tomu náramně dobře slouží.

Může to být ošemetné, jako ledacos jiného: symboly totiž docela dobře poslouží i ke zkratkovit­ému vnímání, obsah se vyprázdní (nebo ho šikovný demagog nahradí jiným) a šlápota najednou směřuje jinam. Tak vznikají národní mýty: vyprávějí o naší minulosti tak, jak se to tomu (nebo jinému) demagogovi zrovna hodí, a bývají podávány tak, aby lahodily uchu národního publika. Zabránit se tomu úplně nedá, národní mýtus je, jak víme z dějin, potřebná věc; mimo jiné sceluje společnost a dodává jí pocit smyslu.

Do značné míry se falešným mýtům o minulosti ale zabránit – či aspoň bránit – dá. Při líčení velikosti revoluce v Rusku v roce 1917 stačí připomenou­t různé dobové dopisy a memoáry, z nichž je zřejmé, že o velké revoluci ve chvíli, kdy probíhala, nevěděl skoro nikdo nejen v Rusku, ale ani v Petrohradě, kde se odehrála. S fakty toho žádný demagog moc nenadělá, což je mimochodem jeden z důvodů, proč se píší knihy o historii a proč se ve škole vyučuje dějepis.

V listopadu mě zvou do škol, abych studentům vyprávěla o minulosti. Bývám z toho rozpačitá: zajímá to ty studenty vůbec? Pamatuji se totiž, jak k nám do školy v 50. letech chodívali pamětníci, často to bývali váleční odbojáři proti nacistům. Připadali mi jako lidé z jiného světa, který mě moc nezajímal. A mám neodbytný pocit, že dnešním studentům asi připadám taky tak: mírně komická a nepochopit­elná figurka z dávnověku. Přesto do těch škol (spíš nerada) chodím. Je důležité připomínat, co bylo – že dnešní svět není ten jediný, že to, co dnešním dospívajíc­ím připadá samozřejmé, vůbec samozřejmé není, že tomu tak ještě před nemnoha lety nebylo – a že tomu tak nemusí být ani za několik (málo) let. Letos – a to mne zaujalo – se v každé škole někdo zeptal na něco, co se týkalo dneška: třeba co si myslím o výsledku voleb nebo jak se dnes dívám na lustrační zákon. Zřejmě ti dospívajíc­í tuší o souvislost­i cesty dějin s dneškem víc, než jsem si představov­ala.

Je důležité připomínat, co bylo – že dnešní svět není ten jediný, že to, co nám připadá samozřejmé, samozřejmé není, že tomu tak ještě před nemnoha lety nebylo – a že tomu tak nemusí být ani za několik (málo) let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia