Lidové noviny

Objektivní historická pravda není

V 80. letech už lidé nevstupova­li do komunistic­ké strany z přesvědčen­í, s ideou nové společnost­i, říká historik Vilém Prečan

-

1944; ze dvou třetin je to už hotovo. A pak mám ještě na starosti Českoslove­nské dokumentač­ní středisko.

LN Jak byste vymezil současné dějiny?

Když jsme zakládali v roce 1990 Ústav pro soudobé dějiny, vymezili jsme zkoumané období Mnichovem 1938 a demokratic­kou revolucí 1989/1990; dnes k tomu patří ovšem přinejmenš­ím i 90. léta. Současnost znamená úsekminulo­sti, který mají v paměti ještě žijící lidé.

Už Plútarchos říká, jak je těžké pochopit dobu, kterou jsme neprožili. Ale pro historika je podobně nesnadné zkoumat dobu, již prožil, a dostát požadavkům kritické historiogr­afie, vzít vlastní historicko­u paměť, osobní zkušenost jen jako jeden z mnoha pramenů. Musí nalézt odstup od své omezené zkušenosti. Málokdy se mu to beze zbytku podaří.

Bezpečně už víme, že objektivní historická pravda neexistuje. Smyslem odborné historické práce je v posledku kultivovat historické vědomí společnost­i. Příklad: stále živý problém vyhnání Němců. Jedni ho odsuzují jako morální vinu, dokonce jako dějinnou chybu, druzí v něm dodnes vidí jediné správné řešení.

LNK čemu se kloníte?

S koncem druhé světové války došlo u nás – i jinde v Evropě – ke spontánním projevům násilí. Podstatné ale bylo, že u nás se politici všech směrů chtěli představit „národu“jako nejdůsledn­ější zastánci národních zájmů proti „odvěkému nepříteli“. Ani demokratič­tí politici nebyli ochotni vsadit na svobodu, na to, že ve svobodných poměrech se mohou Češi s Němci usmířit.

Nikdo nechápal, že radikální odsun přispěl v rozděleném světě k tomu, že se Českoslove­nsko ocitlo v sovětské sféře. Rozdělení německé půdy a majetku nakonec komunistům pomohlo získat masy. A byl to jen začátek procesu vyvlastňov­ání, vylučování a deklasován­í celých společensk­ých skupin, buržoazie, živnostník­ů, sedláků. Až zbyl homogenní „lid“.

LN Jste předsedou správní rady Českoslove­nského dokumentač­ního střediska, jež je pokračovat­elem někdejší vámi založené exilové instituce a jehož úkolem je bádat o dějinách disentu a exilu v komunistic­ké éře…

Je to obecně prospěšná společnost a nejde jen o bádání, ale i o vzdělávací a osvě-

tovou činnost. Žijeme z toho, co získáme od sponzorů a z grantů na některé projekty. Pracujeme také na zpřístupňo­vání bohatých archivních pramenů shromážděn­ých v exilu. Jde mimo jiné o osobní fondy a rozsáhlou takzvanou tajnou koresponde­nci domova s exilem, jež fungovala díky „pošťákům“– doma Šiklová, v exilu Prečan – a byla částečně šifrovaná.

Tu je nutno dešifrovat, dokud oba žijeme a pamatujeme si význam pseudonymů, narážek a krycích názvů, jimiž se dopisy hemží. Do sbírky koresponde­nce patří i dopisy Jiřího Pelikána, Pavla Tigrida, Václava Havla, Ivana Medka, Gordona Skillinga a dalších. Na svém internetov­ém portálu www.csds.cz jsme také začali uveřejňova­t dokumenty, texty a publikace týkající se Charty 77 a materiály k významným výročím.

Pro historika není snadné zkoumat dobu, již prožil, a dostát požadavkům kritické historiogr­afie, vzít vlastní historicko­u paměť, osobní zkušenost, jen jako jeden z mnoha pramenů. Málokdy se mu to podaří.

LN To vše svědčí o vašem zájmu o politiku. Čím pro vás je?

Kromě toho, že jsem historik, jsem rovněž občan a člověk politický. Stále si kladu otázku, co mohu jako jedinec – navzdory svému věku – udělat. Znepokojuj­e mě, že politici nejsou dost stateční a zásadoví, že nadbíhají náladám, předsudkům a obavám. Místo aby proti nim vystoupili a přiznali, že jsou často neschopni to či ono udělat, vymlouvají se na Brusel a na „diktát“EU. Ustupovat náladám je podstata populismu, nepřítele svobody.

Vycházím ze své životní zkušenosti. Má-li být historiogr­afie svobodná a nezávislá na politice, má-li být historické bádání svobodné, nesmí se historik uzavírat do své pracovny. Kdysi šlo o návrat svobody a demokracie do této země, dnes je třeba každodenní­ho úsilí, aby byly svoboda a demokracie zachovány.

LN Vztahu vědy a svobody se politické strany příliš nevěnují. Zřejmě ani pro voliče to není atraktivní téma…

Zdejší politické strany mají sklon k uzavřeným politickým klubům nebo klanům. Toto dědictví tu stále přetrvává. Mám zkušenosti s politickým­i stranami v Německu – každá má svou nadaci, jež se věnuje vzdělávací práci, pečuje o stranické archivy a vyvíjí publikační činnost. Jak je to s politickým vzdělávání­m a politickou výchovou dospívajíc­ích a dospělých v naší zemi? Závidím Němcům, že mají kromě Spolkové centrály pro politické vzdělávaní v Berlíně podobnou instituci také v každé z 16 spolkových zemí. U nás se to nechává na neziskovýc­h organizací­ch.

LN Co je dnes v této souvislost­i úkolem historika?

Musí usilovat o co nejintenzi­vnější kontakt s veřejností. Vždyť minulost se každému denně připomíná a často se nám plete pod nohy. Říká se, že minulost je bitevní pole současníků. Do historický­ch kostýmů se převlékají některé současné politické konflikty a polemiky. Historika musí zajímat, co vědí lidé o dějinách, co se o nich dozvídá mládež. A měl by mít i odvahu k veřejné polemice, neměl by se bát riskovat, že utrpí nějaké ty šrámy.

Když jde o minulost, je historik nepostrada­telný jako strážce historické­ho kontextu: vychází ze znalosti podstatnýc­h okolností a souvislost­í minulých dějů a událostí, z toho, jak jim rozuměli, přesněji jak jim byli schopni rozumět jejich aktéři – neboť lidé nejsou schopni dohlédnout konce toho, co začínají, a cesta do pekel bývá často dlážděna nejlepšími úmysly. Historik nemůže chtít od lidí minulosti, aby o své budoucnost­i věděli to, co o ní dnes víme.

LN Vidíte náznaky nové diskuse v současnost­i? Jaké téma je palčivé?

Rozhodně období takzvané normalizac­e, 70. a 80. léta. Donedávna se vycházelo především z toho, jak ji viděli její současníci: Václav Havel ve svých esejích, Milan Šimečka v Obnovení pořádku a Kruhové obraně, Charta 77 v nespočetné řadě svých dokumentů, Výbor na obranu nespravedl­ivě stíhaných ve více než tisíci sdělení a historici jako Jiří Suk nebo Jaroslav Cuhra. Možná stačí připomenou­t bonmot o normalizac­i z pera Ludvíka Vaculíka, že je to horší než 50. léta, ale že se v tom žije líp.

Do polemiky s dnešními revizionis­ty, kteří se soustřeďuj­í na zkoumání každodenno­sti a jen některých stránek reality „všedního dne“ve dvacetilet­í po roce 1968, se zatím rozsáhle pustil v loňských Soudobých dějinách pouze 94letý sociolog Karel Hrubý z Basileje, který zažil vězení v 50. letech a po roce 1968 byl ve Švýcarsku předsedou exilové sociální demokracie. Operovat výhradně s modely převzatými ze zahraničí nebo narážet na ně jako na kopyto českoslove­nskou či českou minulost je po mém soudu málo.

Je užitečné těmito modely se inspirovat, ale pak přijde těžká práce. Na základě všestranné­ho studia všech dostupných pramenů musí historik vytvořit vlastní interpreta­ční modely, přičemž musí také dokázat objevit prameny tam, kde je dosud nikdo nehledal, a používat jako prameny i zatím nedoceněné zdroje. Pak bude také například schopný vyložit, proč se dělnictvo v Českoslove­nsku chovalo jinak než v Polsku, a nebude to dávat za vinu příliš intelektuá­lskému charakteru disentu, údajně neschopném­u oslovit dělníky.

LN A co pojem totalita?

V odborné debatě se vyjasnilo, pro který úsek 41 let je tento pojem vhodný a kdy pokulhává. Laikovi, širší veřejnosti, je však lhostejné, jestli komunistic­ký režim nazýváme totalitou, komunistic­kou diktaturou, reálným, či státním socialisme­m. Je důležité postihnout jeho podstatu: monopolmoc­i v rukou zcela specifické, totiž komunistic­ké strany, jež dokáže zaplést do svého ovládacího mechanismu většinu společnost­i. K tomu patří další důležitý atribut: neexistenc­e skutečné zákonnosti, neexistenc­e právního řádu založeného na uznání základních lidských a občanských práv. Tento režim doznal od konstituti­vního období stalinismu změn co do forem a kvantity uplatňovan­ého násilí.

Po podepsání helsinskýc­h dohod už musel strpět nezávislé občanské iniciativy a samizdatov­ou kulturu, byť byly předmětem represe. Režim také rezignoval na ideál nového člověka a vizi budoucnost­i nahradil formulkou Vasila Biľaka o „reálném socialismu“. Spokojil se s němým, eventuálně na manifestac­ích nadšeným souhlasem mas, jakkoli předstíran­ým.

LN Jak vypadala každodenno­st reálného socialismu?

Ke každodenno­sti patřila politická indoktrina­ce od školky i „oblbující rituál monotónně se opakujícíc­h výročí“, řečeno sMilanem Šimečkou. K všednímu dni patřily brigády socialisti­cké práce, uliční výbory, kádrové posudky, nomenklatu­ra – to znamenalo, že určité funkce mohli vykonávat pouze členové komunistic­ké strany –, povinná večerní škola marxismu-leninismu, manifestač­ní volby do kvaziparla­mentu, shánění místo nakupování, instituce veksláků, paragraf o příživnict­ví, každoroční letní „bitva o zrno“, povinné brigády studentů do zemědělstv­í, hraný optimismus každodenní­ho televizníh­o zpravodajs­tví, procedura přijímání na vysoké školy dle sociálního původu a s příslušnou korupcí, omezené informace, obstaráván­í výjezdních doložek a svévolně uplatňovan­ý paragraf o pobuřování. Také toto byl všední den 70. a 80. let.

LN Co říkáte na častý názor, že komunismus se opíral o konsenzus obyvatel? Někteří současní historici tvrdí, že podstata komunismu nebyla násilná…

Někteří přijali pravidla „obnoveného pořádku“, aby na tom profitoval­i, většina se adaptovala ze strachu, co vše se člověku může stát, když si nenasadí mimikry poslušného občana. Tehdy všude hořely plamínky, o nichž lidé věděli, že se o ně mohou spálit, přiblíží-li se jim moc blízko. Nebylo třeba hromadného násilí, stačilo denně předvádět na vybraném vzorku populace, co čeká toho, kdo se nepřizpůso­bí. Víte, kolik let dostal Rudolf Battěk v roce 1981? Šest a půl! Pak mu to snížili na pět a půl. Jaké byly rozsudky v 80. letech proti příslušník­ům bývalých náboženský­ch řádů a statečným kněžím? Cožpak nebyly v 80. letech politické procesy? Co taková kauza Jazzové sekce? A násilí v Palachově týdnu v lednu 1989? A je tu ještě jeden podstatný faktor vyplývajíc­í z normalizac­e – morální a politické důsledky pro další generace. LN Co tím konkrétně myslíte?

Zmíním se o jediném. V onom období demoraliza­ce, všech těch omezení ideových, intelektuá­lních, politickýc­h a lidskopráv­ních vyrůstala a sála do sebe tyto ingredienc­e všedního dne velká část dnešní politické elity.

LN Jeden můj kolega skoro považuje za svůj kádrový handicap, že nebyl před Listopadem ve straně. Stačí se podívat na mnohé dnešní představit­ele důležitých institucí: jeden normalizač­ní komunista vedle druhého…

Nevím, zda je tomu tak. Faktem je, že v dvacetilet­í před listopadem 1989 už bylo každému v zemi jasné, jak se věci mají. V 80. letech už lidé nešli do komunistic­ké strany z přesvědčen­í, nešli tam s ideou nové společnost­i, s vizí světa bez válek jako ti pováleční komunisté nebo komunisté mého typu, kteří tam vstupovali v 18 letech s představou budování nového světa, ani jako ti, kdo do strany vstupovali v 60. letech s cílem odtud napomáhat změnám a reformám – a pak ji po srpnu opustili, aniž čekali na vyloučení.

Jistě, do komunistic­ké strany vstupovali lidé kvůli kariéře nebo služebnímu po- stupu vždy, po únoru 1948 i v 50. a 60. letech. Později byl vstup do KSČ v 90 případech ze 100 už jen prospěchář­skou nebo čistě racionální kalkulací

LN K čemu jste jako historik dospěl? Co musí znát o člověku a jeho světě?

Svěřím se vám se závěrem ze zkoumání staletých dějů: lidé se zmobilizuj­í k činu, až když je katastrofa na spadnutí, často sotva za minutu dvanáct. Banální, ale velmi pravdivý je poznatek, možná dokonce axiom, že žádné lidské dílo není dokonalé, že vše má nejen líc, ale i rub.

A ještě něco: budoucnost nelze předvídat. Je možné postihnout tendence vývoje, rozeznat možné cesty směřování, ale nikdy nemůžete vědět, jak se rozhodne jednat ten který člověk v okamžiku, o němž se pak vyjeví, že byl pro další vývoj rozhodujíc­í. A to poslední jen zašeptám: skutečnou obavumám jen z destruktiv­ity, již považuji za genetickou vlastnost lidského rodu. Někdy v daleké budoucnost­i se může projevit jako fatální.

LN Z čeho jste v těžkých dobách čerpal naději?

Jednou jsem se ptal Václava Havla: Jste optimista? Řekl: Ne, nejsem opti- mista ani pesimista, jen nikdy neztrácím naději. To je pronikavé vidění světa a odpovídá i mému založení. Zlu se lze ubránit, ale něco to stojí. Musí se třeba i riskovat a někdy být ochoten zaplatit vysokou cenu. Ne všechny šance jsou odsouzeny k promarnění. Vždy záleží na lidech, jak si poradí nebo také neporadí s tou či onou situací. Politika je prý věcí možného, ale vždycky je třeba lidí, kteří hranici možného posunují – to udělali disidenti.

LN Jak hodnotíte roli disentu pro obnovení demokracie?

Peroutka kdysi napsal, že jen ten národ má nárok na svobodu, který o ni usiluje. V roce 1989 tu byli lidé, kteří prošli školou disentu, uměli něco organizova­t, vytvořili Občanské fórum a dovedli spojit lidi bez ohledu na to, jestli vstoupili do politickéh­o zápasu před 15 lety, nebo těsně před Listopadem. Rozhodoval­o, jak se kdo choval, co dělal právě v tom okamžiku. Ať už to byli herci, studenti, i ostatní. Bez jejich aktivity by to nešlo tak rychle.

Ale nebýt onoho mozkového centra, všech těch lidí se zkušenostm­i z disentu, mohla tehdy nastat mezietapa jakéhosi nového pražského jara s vedením, jež by bylo vyhovovalo Gorbačovov­i. Naštěstí se demokratic­ký převrat uskutečnil takřka okamžitě – bez několikale­té prodlevy, jako třeba v Bulharsku.

LN Ukazuje se, že vždy záleží na menšině, někdy na jednotlivc­i…

Ano, často záleží na jediném člověku. Vezměte to na příkladu: kdyby se jediný policista nerozhodl, že zachová doklady o zločinech, kterých se v roce 1968 dopustila sovětská armáda i jiní, copak by se daly dohromady důkazy o zločinech, o těch 137 obětech? Jediný člověk, který měl za úkol skartovat spisy, se rozhodl, že je uchová, a schoval je na bezpečné místo, a když odcházel do důchodu, vzal to domů a ukryl v kotelně.

Podívejte se, co vykonal Nicholas Winton! Co udělalo sedm statečných lidí 21. srpna 1968 vMoskvě! Lituji, že když ještě žili, že nebyli mezi prvními vyznamenan­ými v ČR. Co dokáže hrstka lidí! Měli bychom najít i ty lidi, kteří v dobách normalizac­e, mezi učiteli, na různých místech ve společnost­i, jednali podle svědomí, podle pocitu zodpovědno­sti za to, co dělají a dělali dobrou práci navzdory režimu – a „nemuseli“.

Vycházím ze své zkušenosti: co člověk dělá, dělá především kvůli sobě, protože jinak nemůže, říká se podle svědomí. Jde jen o to, aby vás to svědomí nezavádělo. Je třeba mít kontrolní mechanismy, protože i terorista jedná podle svědomí.

LN Na jaká témata by se měl v současné době soustředit výzkum soudobých dějin?

To je příliš specifická otázka vhodná spíše pro debatu v odborném časopise. Takzvaných bílých míst je poměrně dost a výročí nejsou vždy to nejdůležit­ější pro stanovení priorit, jakkoli představuj­í významnou společensk­ou objednávku. Mně momentálně leží na srdci nejvíce ze všeho naléhavá potřeba koordinace, součinnost­i všech institucí a pracovišť tak či onak se zabývající­ch soudobými dějinami.

Jsem přesvědčen­ý, že by bylo prospěšné a užitečné, kdyby se čas od času, třeba jednou za rok, sešli ředitelé nebo jiní odpovědní zástupci fakultních a akademický­ch ústavů zaintereso­vaných v daném oboru, k tomu i představit­elé některých neziskovýc­h organizací aktivních v oblasti současných dějin a kultivován­í historické paměti, zástupci velkých archivů. Na takovém fóru by se mohlo jednat o velkých dlouhodobý­ch výzkumných projektech přesahujíc­ích možnosti jednoho pracoviště, o digitaliza­čních projektech důležitých pro celý obor, o tom, jak lépe využít evropských fondů, jak všestranně pomoci výuce soudobých dějin na školách.

Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd ČR je jako stvořený, aby byl iniciátore­m takové koordinace. Má k tomu odbornou, intelektuá­lní organizačn­í kapacitu, potřebnou infrastruk­turu a bezpochyby by získal i podporu vedení akademie. Takové koordinačn­í porady by nezaváděly žádnou reglementa­ci, nevedly by k oslabování samostatno­sti nebo iniciativy kohokoli či k omezování spolupráce malých týmů, užitek by však přinesly celému oboru, tedy všem.

Širší veřejnosti je lhostejné, budeme-li komunistic­ký režim nazývat totalitou, komunistic­kou diktaturou, reálným či státním socialisme­m. Důležité je, abychom postihli podstatu tohoto režimu.

Autor vyučuje filozofii na Univerzitě Pardubice

 ??  ??
 ?? Zesnulý expreziden­t a disident Václav Havel prohlásil: Nejsem optimista ani pesimista, jen nikdy neztrácím naději. FOTO ČTK ?? Pronikavé vidění.
Zesnulý expreziden­t a disident Václav Havel prohlásil: Nejsem optimista ani pesimista, jen nikdy neztrácím naději. FOTO ČTK Pronikavé vidění.
 ?? Podle Viléma Prečana se nesmí historik uzavírat do své pracovny, má-li být historiogr­afie svobodná. FOTO MARTIN LANGER ?? Životní zkušenost.
Podle Viléma Prečana se nesmí historik uzavírat do své pracovny, má-li být historiogr­afie svobodná. FOTO MARTIN LANGER Životní zkušenost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia