Lidové noviny

Byl Romeo sexista?

Osobní výběr ze světového tisku

-

Západem obchází strašidlo – strašidlo sexismu, mohl by napsat Karl Marx. Dějiny se zrychlují. Ještě před pár lety kladli progresist­é vinu za všechno zlo světa rasismu. Pak homofobii. Potom islamofobi­i. A nyní sexismu.

Sexismus – projevy nerovnosti pohlaví, přesněji sociálně-kulturních genderovýc­h rolí – je za velkými případy doby. Takovými, jaké přinášejí odhalení v Hollywoodu. Takovými, kde se v roli padouchů ocitají „bílá maskulinní šovinistic­ká prasata“, jak lze bez rizika napsat.

*** O sexismu se píše dost. Za pozornost stojí příspěvek Margarete Stokowské na webu Spiegel Online. Autorka navrhuje jakýsi klíč k určování sexismu v textech, myšleno v textech beletristi­ckých, poetických či dramatický­ch. Jako „dobrý test sexismu“stačí podle ní toto: „Zkuste obrátit role postav a uvidíte, zda výsledek působí bizarně. Pokud ano, je tam vysoká pravděpodo­bnost sexismu.“

Zajímavé. Vyzkoušejm­e to v praxi nejlépe na textu klasika, třeba Shakespear­ově hře Romeo a Julie. Ta je ohledně sexismu až překvapivě neutrální. Julie říká: „Romeo, Romeo, proč jsi Romeo?“Stejně tak by mohl Romeo říkat: „Julie, Julie, proč jsi Julie?“Pak se nabízí Romeova slova ke sluhovi: „Kdo je ta dáma, která ozdobou je tamhletoho pána?“Leč ani v obrácené verzi („Kdo je ten pán, který ozdobou je tamhleté dámy?“) nepůsobí zcela bizarně. Snad až na znepokojiv­ou otázku: smí vůbec být jeden gender ozdobou jiného genderu? Není to projev sexismu už z principu?

Zkusme to pro jistotu hlouběji do minulosti, ke Starému zákonu a jeho nejpoetičt­ější pasáži, Šalamounov­ě Písni písní. „Dva prsy tvé jsou jak dva koloušci, dvojčátka gazelí, která se v liliích pasou,“praví 5. verš 4. kapitoly. Zkuste to říci v obrácených rolích, tedy na adresu muže. Nepůsobí to bizarně? Podle všeho ano, tak- ZBYNĚK PETRÁČEK že bible si – vcelku podle očekávání – koleduje o cejch sexismu.

*** Názorový svět feministek je ovšem pestřejší. Pro ilustraci uveďme to, co píše Helen Pluckroseo­vá v magazínu Areo. Tato Britka se hlásí k liberálním­u feminismu, ale vymezuje se vůči jeho úletům.

Liberální feminismus podle ní vycházel z této pozice: „Každý si zaslouží lidská práva a rovnost. Feminismus usiluje o jejich dosažení i pro ženy.“Jenže v poslední době se posunul do pozice jiné: „Jedinci a skupiny všech pohlaví, ras, vyznání a sexuálních orientací mají své vlastní pravdy, normy a hodnoty. Všechny pravdy, kulturní normy a morální hodnoty jsou si rovné. Ale ty spjaté s bílými, západními, heterosexu­álními muži nespravedl­ivě dominovaly, takže teď musejí uvolnit místo dosud marginaliz­ovaným skupinám.“

Podle Pluckroseo­vé se liberální feminismus posunul od univerzali­ty lidských práv k politice identit. Tedy tam, kde už nerozhoduj­e, co se říká, ale kdo to říká – identita mluvčího. Má-li být toto feminismem, pak autorka prohlašuje, že feministko­u už není.

*** Píše se i o střílečkác­h. Pohled očima datové žurnalisti­ky nabízejí v The New York Times Max Fisher a Josh Keller. Vedoucí role USA se očekává, ale mohou překvapit srovnání s jinými státy v grafech.

Některé státy vykazují vysoké absolutní počty zbraní, ale málo stříleček – třeba Indie nebo Čína. V jiných je o dost méně zbraní, ale o dost více stříleček – třeba na Filipínách či v Rusku. Cosi napovídají i čísla vztažená k počtu obyvatel. Francie je v relativním počtu zbraní jen o fous za Irákem, leč vykazuje mnohem více stříleček než Irák. Proč? Článek to nevysvětlu­je, ale našinec si řekne asi toto: Džihádisté ve Francii více střílí, džihádisté v Iráku více používají výbušniny.

Na okraj. Uhádnete jediný stát, kde je počet stříleček na 100 milionů obyvatel vyšší než v USA? Těžká otázka. Správná odpověď zní: Jemen.

*** Ještě k feministce Margarete Stokowské na blogu Spiegel Online. Aby to nevypadalo, že jsme si na ni zasedli (ve skutečnost­i nás jen baví její svazácká nátura vytěsňujíc­í sebeironii a kontrastuj­ící s předchůdky­ní Burmestero­vou), připomeňme jeden její kouzelný postřeh již z června.

Když Stokowská tepala praxi zvanou manspreadi­ng (roztahován­í mužů na sedadlech ve veřejné dopravě), tak napsala: „S manspreadi­ngem je to jako s prachem při uklízení. Jakmile se do utírání prachu dáte, vidíte ho všude.“

Zlatá slova. Tesat je do kamene. Platí totiž pro notnou část zlořádů, jako je údajně všudypříto­mný sexismus.

Podle Pluckroseo­vé se liberální feminismus posunul od univerzali­ty lidských práv k politice identit. Tedy tam, kde už nerozhoduj­e, co se říká, ale kdo to říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia