Lidové noviny

Od nepřátelst­ví ke spojenectv­í

-

Vztahy mezi Českoslove­nskem a sovětským Ruskem, později Sovětským svazem, prodělaly v meziválečn­ém období velký obrat. Několik desítek tisíc legionářů, kteří v roce 1918 v Rusku drželi transsibiř­skou magistrálu, stálo v očích bolševiků na straně kontrarevo­luce. Masaryk a Beneš tak museli nejprve vyřešit jejich osud. Úvahy o možném nasazení proti bolševikům během roku 1919 byly záhy opuštěny. Jediným cílem bylo dostat legionáře domů.

V únoru 1920 bylo sjednáno příměří mezi bolševicko­u vládou a velením legií na Sibiři. Na navázání oficiálníc­h vztahů bylo ale ještě podle ministra zahraničí Edvarda Beneše brzy. Českoslove­nsko čekalo, jaký postoj k novému režimu zaujmou Velká Británie a Francie, jež se neúspěšně pokusily zapojit Rusko do evropských vztahů na janovské konferenci na jaře 1922. Jediným výsledkem bylo, že se ve stejné době na konferenci v Rapallu na vzájemné spolupráci a uznání separátně dohodli Rusové s Němci.

Českoslove­nsko si podle historiků Antonína Klimka a Eduarda Kubů nechtělo na jedné straně popudit svého klíčového spojence Francii, na druhou snahu se snažilo vyjít vstříc hlasům domácích hospodářsk­ých kruhů po otevření trhu s Ruskem. V červnu 1922 byla proto podepsána smlouva o zřízení zastupitel­ství a obě země se uznaly „de facto“. Ke sku- Návštěva ministra zahraničí Edvarda Beneše v Sovětském svazu v červnu 1935. Zleva sedí předseda rady lidových komisařů Vjačeslav Molotov, lidový komisař zahraniční­ch věcí Maxim Litvinov, zplnomocně­ný vyslanec SSSR v Českoslove­nsku mezi lety 1934 a 1939 Sergej Alexandrov­skij, Josif Stalin a Edvard Beneš.

tečnému uznání došlo až o deset let později.

Francouzi chtěli Sovětský svaz zapojit do systému kolektivní bezpečnost­i proti německým expanzivní­m plánům a Českoslove­nsko je následoval­o. V roce 1934 tak navázalo se SSSR oficiální diplomatic­ké vztahy. Dohodu o vzájemné pomoci mezi

SSSR a Francií z května 1935 následoval­a podobná smlouva sovětsko-českoslove­nská. V polovině roku 1935 Beneš navštívil Sovětský svaz a setkal se se Stalinem. Pro toho ale bylo spojenectv­í s ČSR podle Klimka s Kubů spíše „otvíráním okna do Evropy než výrazem snahy bránit malý středoevro­pský stát“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia