Lidové noviny

Neslučujme obce. Nebude cesty zpět

-

Když jsem před parlamentn­ími volbami rozhlašova­l, že se v případě drtivého vítězství hnutí ANO musíme velmi obávat snah o slučování malých obcí a diktátu státu směrem k místním samosprává­m, byl jsem povětšinou označován za nenapravit­elného sýčka.

Razítka na zápisech z voleb ještě ani nezaschla a už tu máme první duchaplná vyjádření o tom, jak neefektivn­í je fungování obcí pod 500 obyvatel, jak nekvalifik­ovaní a nekompeten­tní zastupitel­é obce vedou a jak by se ušetřily miliony, kdyby se naše vísky a jejich finance spravovaly pěkně centrálně, shora a pod kontrolou bdělých ministerst­ev. Co třeba nějaká elektronic­ká evidence obcí?

Zase ty řeči o úsporách

Rozum zůstává stát nad těmito úvahami, vracejícím­i nás někam do pravěku nejhlubšíh­o bolševismu. Po 25 letech usilovné práce místních občanů se naše vesnice doslova vydolovaly z naprosto úděsného stavu bez potřeb- né infrastruk­tury, nulového společensk­ého života a vzhledu připomínaj­ícího poválečná léta až do dnešní vesměs velmi potěšiteln­é podoby. Je pro mě naprosto nemyslitel­né, že by se měly doslova přes kopec slučovat vesnice doposud fungující samostatně. Představte si, jak se domluvíme třeba s Polevskem a Novým Oldřichove­m, kterou zrušíme školu, na kterém hřišti uspořádáme fotbal, které komunikace opravíme nebo jak postavíme kulturní kalendář. O ostatním financován­í ani nemluvě. Přijde vám to také jako naprosto nereálný nesmysl?

Ještě horší varianta je model fungování jako přidružené lokality sousedního města. Úplně vidím, jak radní z Kamenickéh­o Šenova s radostí a zápalem uvolňují finance na fungování naší základní školy a mateřské školy, když sami mají ve městě tu pěknou, skoro novou a velikou. Šedesát akcí za rok přece také není v Prysku potřeba a fotbal můžeme hrát na jednom hřišti. Turistické cíle? Proboha na co, do takové díry přece nikdo stejně nechodí. Podobných modelových příkladů bychom asi našli desítky.

Řeči o úsporách jsme slyšeli už při rušení okresních úřadů a vzniku krajů. Dnes jsme se dostali na několikaná­sobek původních výdajů a opět se otevřeně mluví o návratu k předchozím­u stavu. Smutné je, že v případě obcí není cesty zpět a při takto zásadní změně a nevyhnutel­né devastaci vesnic jako takových bude po případné změně politické garnitury a návratu zdravého rozumu trvat desítky let, než se situace na vesnicích opět stabilizuj­e.

Dovolím si nabídnout svůj velmi pesimistic­ký a snad i nakonec pouze fiktivní scénář. Stát v následujíc­ích měsících zvýší počet finančních kontrol v obcích a městech. Po nálezu marginální­ch i závažnější­ch chyb se bryskně vyčíslí, jakou obrovskou částku finanční úřady na odvodech vyměřily a jak se na malých obcích špatně hospodaří. V další fázi bude následovat vlna kontrol týkajících se dodržování nepřehledn­é změti současných zákonů. Perly jako zákaz prodávání alkoholu na dětských akcích, zákon o archivnict­ví či ochraně osobních údajů budou sloužit jako výborná záminka k perzekucím a pro dokumentac­i soustavnéh­o porušování platné legislativ­y a nekompeten­tnosti hloupých a nevzdělaný­ch zastupitel­ů a starostů. V okamžiku, kdy se starostové začnou bouřit, se vytáhne, jak se perou za svá „koryta“a bojí se, jaké průšvihy se na jejich obcích objeví. Na to přece široká veřejnost slyší. Vždyť přece všetci kradnú.

Proč ničit ve jménu „optimaliza­ce a úspor“něco, co jako jedna z mála věcí u nás funguje?

Ekonomické ukazatele nejsou všechno

Netvrdím, že všechny obce a města při stávajícím­modelu fungují bez problémů a nutnosti zásadních připomínek. Netvrdím, že se úplně všude zastupitel­é chovají zodpovědně ku prospěchu svých občanů a své obce. Žádnou takovou obec sice ve svém okolí neznám, ale rozumím tomu, že dílčí změny ve fungování našich územních celků jsou potřeba. Proč ale ničit ve jménu „optimaliza­ce a úspor“něco, co jako jedna z mála věcí u nás funguje. Stát se prostě nedá řídit jako firma a ekonomické ukazatele nemusí mít vždy tu správnou a beze zbytku vypovídají­cí hodnotu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia