Lidové noviny

Co z češtiny umět k přijímačká­m

Drilovat diktáty a větný rozbor nemá smysl. U přijímacíc­h zkoušek rozhoduje umění pracovat s textem a porozumět mu

- BARBORA CIHELKOVÁ

Pokud vás učitelé na základní škole ujišťují, že bez znalosti pravopisu a perfektně zvládnutéh­o umění rozebrat větu do poslední částice a spojky nelze přijímačky na střední školu zvládnout, mýlí se. Státní a jednotné přijímací testy, jejichž autorem je Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat), testují hlavně schopnost neztratit se v psaném textu. V dnešním vydání Akademie Lidových novin přinášíme několik rad a tipů, jak se učit mateřský jazyk jinak a lépe a jak zvýšit své šance na přijetí ke studiu vysněné střední školy.

Naučte se (pořádně) číst

nost s ním pracovat. Kdo to neumí, pohoří, i kdyby znal přesné definice větných členů, slovních druhů a vedlejších vět třeba nazpaměť. Četba beletrie rozšiřuje slovní zásobu a rozvíjí cit pro jazykové nuance. Rozumět byste ale měli i jízdním řádům, smlouvám a odborným textům. U přijímaček bývá několik úloh, které vyžadují určit, jaká fakta lze vyčíst z konkrétníh­o textu.

Schopnost číst a rozumět zadání se navíc hodí i v testu z matematiky. Uchazeči o studium leckdy počítají bravurně, když ale správně neporozumí zadání slovní úlohy, správného výsledku se nedoberou.

Zkuste napsat příběh

jednoduchý­m příběhem. Dovednost poskládat všechny informace ve správném pořadí se vám bude hodit, až u přijímaček narazíte na jedno z typických zadání, které zní: „Uspořádejt­e následujíc­í části textu tak, aby byla dodržena textová návaznost.“Tento typ úloh bývá hodnocen třemi body, zatímco většina úloh je za bod jeden.

Zapomeňte na diktáty

chybují, znejistí, když mají pravopisné nedostatky odhalit.

Definice nepomohou

 ?? Diktát ale u přijímaček nebude FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Pravopis je důležitý,
Diktát ale u přijímaček nebude FOTO SHUTTERSTO­CK Pravopis je důležitý,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia