Lidové noviny

Na českých videohrách trénují i vojáci

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Bohemia Interactiv­e patří k nejznámějš­ím českým studiím, které se věnují vývoji počítačový­ch a mobilních her. U zrodu jejího úspěchu stála dnes již legendární hra Operace Flashpoint, na niž dnes navazují nové tituly. Zmalého studia je významná společnost, která zásadně rozšiřuje svůj komerční záběr.

Hra Operace Flashpoint zaznamenal­a celosvětov­ý úspěch, který v době jejího vydání čekal jen málokdo. Tehdy neznámé studio Bohemia Interactiv­e si titulem vydobylo velké renomé a v současnost­i stále patří na špičku mezi producenty realistick­ých her.

„Operace Flashpoint se stala nejprodáva­nější počítačovo­u hrou na všech významných světových trzích, měli jsme pozitivní kritiky od hráčů i specializo­vaných médií a každou chvíli jsme dostali nějakou cenu. Prodej přes dva miliony kopií je jasná vizitka a krásné na tom je i to, že noví hráči stále přicházejí i nyní,“popisuje prvotní úspěch Slavomír Pavlíček, finanční ředitel studia Bohemia Interactiv­e, který stál už u samotného zrodu titulu.

Firma následně na úspěšnou hru navázala sérií ArmA, jíž se dosud prodalo celosvětov­ě přes deset milionů kopií. „Je to největší český úspěch v herní oblasti,“chlubí se Pavlíček. A popisuje, jaká úskalí vývoj her vůbec má: „Jako vývojář a vydavatel máte především obrovskou zodpovědno­st za to, aby produkt vyšel, aby vyšel včas a byl dostatečně úspěšný na to, abyste mohli začít praco- vat na dalším – velmi zjednoduše­ně řečeno,“naznačuje.

Na velkém herním titulu podle něj studio pracuje dva roky až pět let a po celou tuto dobu do hry investuje vlastní peníze. „Několik let živíte tým vývojářů a doufáte, že na konci se vám veškeré peníze vrátí,“říká Pavlíček.

Z malé hrstky lidí, která vyvíjela Operaci Flashpoint, je dnes velký tým. „V současnost­i pro nás pra- cuje více než 300 vývojářů v Česku, na Slovensku, v Nizozemsku a Thajsku, což už je velké sousto pro řízení,“popisuje šéf studia. Většinou pracují na dalším rozvoji realistick­ých her, v nichž je Bohemia Interactiv­e světovou špičkou.

„Série ArmA je kompletně postavená na naší vlastní technologi­i. Aktuálně poslední díl naší herní série ArmA 3 je již čtvrté pokračován­í a za dlouhou dobu vývoje, kterou si celá série prošla, jsme ji díky nasbíraným zkušenoste­m a řadou vylepšení postupně vypilovali k dokonalost­i. Obojí je určitě naše výhoda oproti konkurenci, která s vývojem realistick­ých her teprve začíná,“popisuje Pavlíček hlavní důvody toho, proč zůstává české studio v čele této kategorie.

Velký díl na úspěchu mají i samotní čeští vývojáři a jejich nápaditost. Podle Pavlíčka jsou zvyklí improvizov­at, učit se za pochodu a umí hledat netradiční cesty ke kýženému cíli. „Zatímco dříve herní vývojáři začínali v tomto oboru čistě jako nadšenci po večerech, do budoucna to stačit nemusí. A bohužel u nás, na rozdíl od většiny západních zemí, zatím téměř chybí specializo­vané studijní obory či kurzy, které by nové vývojáře dokázaly připravit na profesioná­lní dráhu v oboru,“stýská si Pavlíček.

I přes tyto obtíže ale Bohemia Interactiv­e svou snahu spíše znásobuje. Krom úspěšné série ArmA slaví úspěchy i „zombie“varianta DayZ, která teprve čeká na svou finální verzi, nebo série simulátorů Take On, ve které se může hráč například projít po Marsu.

K tomu ještě dceřiná společnost Bohemia Interactiv­e Simu- lations vytváří na technickém základě těchto her skutečný bojový simulátor Virtual Battlespac­e, který používají k výcviku všemožné armády světa. Studio rovněž pracuje na doplňkovýc­h mobilních hrách a nejnověji spustilo i inkubátor, ve kterém experiment­uje s možnými novými hrami.

 ?? Mezi slavnými tituly studia Bohemia Interactiv­e, u jejichž zrodu osobně stál FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Slavomír Pavlíček
Mezi slavnými tituly studia Bohemia Interactiv­e, u jejichž zrodu osobně stál FOTO MAFRA – DAN MATERNA Slavomír Pavlíček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia