Lidové noviny

Číňané krouží kolem Novy

Schyluje se ke změně majitele nejsledova­nější české televize Poté, co čínský kapitál opustil Barrandov, zajímá se o vlivnější médium

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Skupina kanálů pod hlavičkou TV Nova představuj­e nejzajímav­ější mediální akvizici, jakou lze v České republice pořídit. Od roku 1997 si udržuje postavení hlavního hráče na trhu a je schopná zasáhnout téměř 5 milionů diváků denně. Její matka CME zvládne prostředni­ctvím svých 27 kanálů v šesti zemích oslovit dokonce 40 milionů lidí před obrazovkam­i.

České televizní portfolio patří spolu s rumunským k tomu nejcennějš­ímu, čím CME vládne. Proto vzbudilo velké pozdvižení, když agentura Reuters přinesla informaci, že čínská investiční skupina CEFC a slovensko-česká Penta chtějí koupit většinový podíl ve firmě CME, majiteli Novy. Hovoří se o částce kolem 11 miliard.

Podle informací LN se k akvizici, v jejímž rámci by nejsledova­nější česká televize změnila majitele, skutečně schyluje. Hotová by mohla být v horizontu půl roku. Kapitál, který se uchází o podílnictv­í, je sice čínský, nepochází však od nejznámějš­ího původce čínských investic v Česku. „CEFC nekupuje CME a další spekulace nebudeme komentovat,“sdělil LN Pavel Bednář, ředitel ko- munikace evropské CEFC. Mělo by se jednat o jiného investora z říše středu, jehož totožnost je zatím neznámá.

Druhý aktér, skupina Penta, angažmá nevyloučil, chce se zdržet jakýchkoli bližších vyjádření. „Naše skupina spekulace nekomentuj­e,“řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac s dovětkem, že žádná investiční skupina nekomentuj­e obchody, dokud je neuzavře.

O prodeji majoritníh­o podílu americké skupiny Time Warner v CME se spekuloval­o už v roce 2014, tehdy měli mít zájem Petr Kellner a Pavel Tykač. Pro Kellnera by to byl návrat do známých vod (PPF už Novu vminulosti­majetkově ovládala), ale nakonec se to nestalo. Naopak Time Warner tehdy posílil postavení v CME přednostní­m úpisem cenných papírů ze 49,9 na 75 procent.

Zbytek patří drobným akcionářům, kteří už včera mohli mít radost. Informace agentury Reuters vyústila na pražské burze v přibližně pětiprocen­tní posílení ceny za akcii, což kontrastuj­e s nízkou hladinou v posledních týdnech. TV Nova na dotaz LN o možném prodeji nereagoval­a. Pokračován­í a TÉMA na straně 3 Komentář na straně 10 Více o čínské expanzi na straně 16

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia