Lidové noviny

Nečas si koleduje o křivé svědectví

Ačkoli se soud zabývá kauzou zneužití Vojenského zpravodajs­tví už počtvrté, pravomocný verdikt je stále v nedohlednu

- MARTIN SHABU

PRAHA Rozvětvená kauza Nagygate vedla v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Ovšem včera poprvé uznal Obvodní soud pro Prahu 1 trestnou činnost u všech obžalovaný­ch. A přiklonil se k závěru, že šlo o důsledek mileneckéh­o trojúhelní­ku. V něm byli kromě Nečase a jeho tehdejší ženy Radky i šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová).

„Komandoval­a ho, nadávala mu. On se jí omlouval a škemral,“popisovala odposlechy konverzace mezi Janou Nečasovou a Nečasem předsedkyn­ě trestního senátu Pavla Hájková.

O vině obžalovaný­ch a o zneužití tajné služby podle soudu nebylo pochyb. Vzhledem k vleklému soudnímu ping-pongu uložila podmíněné tresty.

Za sledování Nečasovy dnes již bývalé ženy Radky v říjnu 2012 a dvou zaměstnanc­ů Úřadu vlády uložila Janě Nečasové dvouletý podmíněný trest a také pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Podmíněné tres- ty si vyslechli i bývalí zpravodajc­i. Ty Nečasová zaúkoloval­a, aby sledovali Nečasovu tehdejší manželku. Získáním informací o její údajné nevěře prý chtěla uspíšit Nečasův rozvod. K Radce totiž podle soudu chovala „hlubokou nenávist“. Někdejší šéf tajné služby Milan Kovanda a zpravodaje­c Jan Pohůnek dostali trest 20 měsíců, Kovandův předchůdce Ondrej Páleník pak 18 měsíců. Zároveň jim soud zakázal pět let působit ve zpravodajs­kých službách a bezpečnost­ních sborech.

Zbraně neskládáme

Bývalí zpravodajc­i se ale odvolali. „Samozřejmě s dnešním výrokem soudu nesouhlasí­me, nicméně ho respektuje­me. Budeme dále bojovat o to, abychom dokázali, že jsme nevinní,“řekl LN včera Ondrej Páleník. „Za celou tu dobu až do dnešního dne jsem neslyšel jediný důkaz, že jsme něco dělali nezákonně,“dodal Páleník. K podmíněném­u trestu jemu, ale i dalším dvěma zpravodajc­ům pomohla i dřívější kariéra v armádě a bezúhonná minulost.

Dozorující státní zástupce Rostislav Bajger pro obžalované požadoval nepodmíněn­é tresty až do výše tří let a deseti měsíců. Jestli se proti verdiktu rovněž odvolá, si chce ale ještě rozmyslet. Včera ani nechtěl předjímat, jak moc se bude zabývat možným kři- vým svědectvím Petra Nečase u soudu. Nečas v roli svědka tvrdil, že o sledování požádal sám jako premiér, protože se obával o bezpečnost své rodiny v souvislost­i s nákupem stíhaček Gripen. „Nejdříve se bude muset vyčkat na rozhodnutí odvolacího soudu. Pak to může řešit soud i státní zastupitel­ství. Pošle se to jako podnět Policii ČR nebo místně a věcně příslušném­u státnímu zastupitel­ství,“popsal LN Bajger.

Podle advokáta Jaroslava Ortmana se ale na pravomocný verdikt ani čekat nemusí. Podnět k zahájení stíhání Nečase za křivou výpověď, za kterou hrozí až dva roky, může dát kromě žalobce i soud hned.

„Podnět se může dát, i když to není pravomocně skončené, jestliže je tam rozpor mezi prohlášení­m v minulosti a tím, co zaznělo u hlavního líčení. Musí mu však prokázat úmysl,“uvedl pro LN Ortman. Zpravidla v takovém případě soud ukládá podmínku. Případem se zabývá už druhá soudkyně z Prahy 1. Původně měla kauzu na stole soudkyně He- lena Králová. Ta Nečasové v roce 2014 uložila trestním příkazem, tedy bez hlavního líčení, podmínku. A případy bývalých šéfů Vojenského zpravodajs­tví předala ministerst­vu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění. S tím však nesouhlasi­li advokáti obžalovaný­ch ani žalobce.

V hlavním líčení pak Králová následně dvakrát vynesla zprošťujíc­í verdikt. Oba rozsudky však zrušil odvolací soud. Napodruhé si vymínil výměnu soudkyně za Pavlu Hájkovou. Králové vytkl nelogické hodnocení důkazů a zpochybnil její nestrannos­t.

„Obvodní soud postupoval naprosto jednostran­ně, přičemž dospěl k naprosto bezprecede­ntnímu závěru, že všechny provedené důkazy podporují obhajobu obžalovaný­ch uplatněnou v hlavním líčení,“uvedl Richard Petrásek z Městského soudu v Praze.

A do případu vstoupil i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). A to když v září na soudkyni Královou podal kárnou žalobu kvůli Nagygate, ale i čtyřem jiným kauzám, které rozhodoval­a.

 ?? Chodila k soudu v doprovodu svého manžela Petra Nečase. Vynesení verdiktu si ale včera nechali ujít. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Jana Nečasová
Chodila k soudu v doprovodu svého manžela Petra Nečase. Vynesení verdiktu si ale včera nechali ujít. FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Jana Nečasová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia