Lidové noviny

Sněmovnu povede právník z Kroměříže

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Je to vůbec poprvé, kdy nebude předsedou sněmovny zástupceOD­S nebo ČSSD. Poslanci včera zvolili šéfem dolní komory parlamentu Radka Vondráčka z hnutí ANO.

Vondráček vstoupil do hnutí v létě 2013, politikou do té doby nepolíbený. Přesto už v minulém volebním období zastával důležitou ústavní funkci. Poté, co z postu místopředs­edkyně sněmovny odešla jeho stranická kolegyně Jaroslava Pokorná Jermanová, ANO vyslalo na post právě Vondráčka. „Do značné míry to bylo odpracovan­é, byl jsem aktivní a měl jsem ve sněmovně mnoho témat. Hnutí ANO navíc nemělo moc právníků. Kromě tehdejší ministryně Heleny Válkové jsem byl jediný v celém klubu, takže i ta témata přicházela sama,“říká.

Kroměřížsk­ého advokáta oslovil před čtyřmi lety přímo první místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek. „Z dřívějška jsme se neznali. Sešel jsem se tehdy se sympatizan­ty hnutí, měl jsem několik připomínek k nadcházejí­cím volbám. Náhodou si vedle mě sedl ke stolu pan Faltýnek a dali jsme se do řeči. Za čtrnáct dní mi volal, že by potřeboval pomoc s kandidátko­u, odpověděl jsem mu, že jsem mu přislíbil pomoc a že to dodržím, tak ať mě na ni napíše. Ale první volba jsem nebyl,“vzpomíná Vondráček, který nakonec zlínskou kandidátku ve volbách v roce 2013 vedl.

Premiéra podle dohody

Nový předseda sněmovny vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Poté působil jako koncipient, od roku 2003 působil ve své vlastní advokátní kanceláři v Kroměříži. Specializo­val se na občanské a obchodní právo.

Právě předseda sněmovny je tím, kdo jmenuje premiéra v případě, že dva pokusy o sestavení vlády selžou. Vondráček včera ještě před svým zvolením řekl, že by nepostupov­al svévolně, ale vycházel by z dohody ve sněmovně. „Jsem přesvědčen, že tomu musí předcházet jednání a velká pravděpodo­bnost, že bude složena vláda,“prohlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia