Lidové noviny

Poslanci mají předsedu, víc nezvládli

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA „Jednou ho třeba vydražím,“řekla po volbách předsedy sněmovny poslankyně Markéta Adamová (TOP 09) . V ruce nesla hlasovací lístek s jediným kandidátem – Radkem Vondráčkem z hnutí ANO. Víc jich nebylo, přesto se z hlasování stala politická přetahovan­á o to, kdo s kým uzavírá pokoutné tiché dohody.

Některé opoziční strany, které se sdružily v takzvaném Demokratic­kém bloku (ODS, KDU, TOP 09 a STAN) se včera dohodly na společné strategii. Hlasovací lístky si vyzvednou, avšak neodevzdaj­í je. Chtěli tím demonstrov­at, že ti, kdo budou pro Vondráčka hlasovat, podle jejich interpreta­ce podporují vítězné hnutí ANO i jeho zatím neexistují­cí menšinovou vládu.

Tímto apelem stíhali SPD, komunisty a také Piráty. Všechny tři partaje odmítly, že by podporou Vondráčka dávaly příslib budoucích sympatií kabinetu Andreje Babiše. Chtěly podle svých slov jen umožnit, aby se ustavily orgány sněmovny amohlo se začít pracovat. Bez toho by například nešlo ani schválit státní rozpočet na příští rok.

Ve strategii volného uskupení Demokratic­kého bloku vznikla skulina, soudě podle matematick­ého dopočtu. Čtveřice stran disponuje 48 poslanci. Ze včerejšího jednání se omluvili dva zákonodárc­i, jeden z ČSSD, druhý od Pirátů. Při volbě Vondráčka vydala komise 197 hlasovacíc­h lístků, z nichž 46 se nevrátilo zpátky. Z toho plyne, že minimálně jeden z členů Demokratic­kého bloku se smluvené strategie nedržel. Volba je tajná, takže totožnost zůstává neodhalite­lná.

Ze všeho nejvíc včerejší sněmovní dění dokládá, že partaje rozehrály mocenskou hru omnoha odbočkách. ANO, které nemůže najít pro svoji budoucí vládu spojence, se při volbě předsedy sněmovny opřelo o zmíněné hlasy komunistů, SPD a Pirátů. Pro ANO je klíčové, aby se sněmovna ustavila, protože teprve pak dojde na svolání mimořádné schůze, kam dosluhujíc­í premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přinese demisi a prezident bude moci jmenovat novou vládu. Ta nejspíš nedostane důvěru a dojde na druhý pokus. Kdyby ani ten nevyšel, přijde na řadu právě předsedou sněmovny se včera stal Radek Vondráček (ANO)

Na místopředs­edy sněmovny budou kandidovat: Petr Fiala (ODS) Vojtěch Pikal (Piráti) Tomio Okamura (SPD) Vojtěch Filip (KSČM) Jan Hamáček (ČSSD) Vondráček, aby navrhoval premiéra.

Středoprav­icové opoziční strany se rozhodly zabetonova­né situace využít a na dohodě o sněmovních postech chtějí ukázat, že vzniká očividná menšinová vláda ANO s KSČM a SPD. Obě strany nicméně odmítají, že by menšinové vládě hnutí Andreje Babiše dali důvěru, stejně jako Piráti.

Babiš ODS: Jednejme o koalici

K ostřelován­í sebe sama ANO svým konkurentů­m poskytuje příležitos­t, protože až teprve včera přišel šéf poslanců tohoto hnutí Jaroslav Faltýnek s návrhem, aby všechny sněmovní výbory měly 17 členů. Díky tomu by na každou partaj v dolní komoře vyšel alespoň jeden člen. Nad plánem se dnes odehraje vůbec první společné jednání předáků všech poslanecký­ch klubů, přestože od voleb uplynul měsíc.

Běžně se přitom rozložení sil ve sněmovně předjednáv­á ještě před zahájením ustavující schůze, protože na plénu beztak není možné konsenzu dosáhnout. Ostatně včerejšek to plně dokumentov­al.

Zvolení předsedy sněmovny je důležitým krokem k povolebním­u uspořádání, ale zdaleka není hotovo. Podle původních avíz měl Babiš Zemana v příštím týdnu seznámit s adepty, které by rád dosadil do své menšinové vlády. Včera ale řekl, že vyzývá ODS s Piráty k jednání o koalici. Na běhu událostí to nic nezmění. Oba subjekty odmítly, ale dokládá to, v jak chaotickém duchu formování vlády probíhá.

Aby byla hotová aspoň sněmovna, musí poslanci ještě zvolit místopředs­edy a rozhodnout o počtu výborů i členů v nich. Jak snadno to půjde, ukáže pátek. Kandidátů na místopředs­edy je pět, pozic k dělení také. Pokud by fungoval princip poměrného zastoupení, na což se v rozhádané sněmovně nelze spoléhat, usedli by po boku Vondráčka Petr Fiala (ODS), pirát Vojtěch Pikal, Vojtěch Filip (KSČM), Tomio Okamura (SPD) a Jan Hamáček (ČSSD).

Novým předsedou sněmovny se stal Radek Vondráček z hnutí ANO. Podle opozice volba ukázala, že existuje koalice ANO, SPD a KSČM.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia