Lidové noviny

Číňané krouží kolem Novy

-

Loni zvládla skupina Nova ukousnout 37,71 procenta z koláče sledovanos­ti. A to v hlavním vysílacím čase a mezi nejlukrati­vnější cílovou skupinou diváků ve věku od 15 do 54 let, na něž se soustředí nejvyšší pozornost inzerentů.

Pro srovnání: televize Barrandov, která si se skupinou CEFC plácla nad investiční­m vstupem v roce 2015, letos v červenci dosáhla v podílu sledovanos­ti na 10,8 procenta. Aby pomohl růstu čísel, osobně se angažoval generální ředitel a spolumajit­el Jaroslav Soukup, který do vysílání nasadil početnou flotilu publicisti­ckých pořadů, jejichž moderování se sám ujal. Od nejznámějš­ího Týdne s prezidente­m až po Arénu Jaroslava Soukupa.

Zajíc v pytli

Vstup do Soukupova mediálního domu EmpresaMed­ia se slavnostně podepisova­l v září před dvěma lety v Šanghaji, kde kontrakt svou institucio­nální autoritou zaštítil přímo prezident Zeman. Méně povyku se nadělalo letos v únoru, když CEFC Soukupovo impérium i se svými penězi zase opustila. V zákulisí se hovoří o tom, že Číňané propadli skepsi z pocitu, že si pořídili zajíce z pytli, z něhož se po hloubkové ekonomické kontrole vyklubala příležitos­t mnohem neduživějš­í, než se jim slibovalo.

V případě Barrandova přinesl čínský podíl očividný dopad na televizní program. Vedle osobního angažmá generálníh­o ředitele to bylo hlavně formou nákupu prověřenýc­h a schválenýc­h čínských pořadů, například cyklů o krásách tamní architektu­ry nebo o chutích asijské kuchyně.

Investiční expanze čínských firem má silné politické pozadí. V Česku se jim dostalo vřelého přijetí a krytí z nejvyšších míst včetně premiéra. Takový přístup ovšem není mezi jednotlivý­mi evropskými zeměmi výjimkou, o čín-

Investiční skupina Penta dostala svůj název podle pětice zakladatel­ů, spolužáků ze studií v Moskvě. Z nich nejvýrazně­jší postavou u nás je Marek Dospiva (na snímku).

Penta vznikla počátkem 90. let v Bratislavě, do Česka vstoupila po roce 2001. Na Slovensku ji pronásledu­je skandál s ovlivňován­ím politiků známý jako kauza Gorila a přezdívá se jim „žraloci od Dunaje“.

Investuje do zdravotnic­tví (sítě skou přízeň usilují i Britové, Francouzi, Poláci, Maďaři nebo Němci. Rezervovan­ost vůči Číně panuje jen na úrovni Evropské unie, kde parlament odsuzuje upouštění od principu ochrany lidských práv kvůli byznysu. A právě líbivými přísliby miliardový­ch investic pro jednotlivé evropské země Peking dosahuje drolení unijní pozice.

Strategick­é kamarádstv­í

Vzájemnost mezi Čínou a Českou republikou je však i v tomto kontextu v ledasčem výjimečná. Napří- nemocnic v několika zemích i lékárny Dr. Max), do financí i průmyslu (například Aero Vodochody). Koupila mediální dům Vltava Labe Press.

Aktivní je i v realitním byznysu. Tam se také potkala s čínskou skupinou CEFC, v roce 2016 jí prodala svou vlajkovou loď pražské Florentinu­m, ale také vedlejší dům či hotel Motel One.

Ještě před zprávami o zájmu skupiny o TV Nova se spekuloval­o o vstupu čínských partnerů přímo do Penty, podobně jako do J&T Finance Group. Čínské kontakty má však středoevro­pská skupina mnohem starší a hlubší. Prvotní kapitál získali Dospiva a jeho spolužák Jaroslav Haščák během studijního pobytu v Pekingu. Dováželi tehdy do Českoslove­nska levný textil. klad když před dvěma lety letěl čínský prezident Si Ťin-pching do Spojených států, učinil cestou jedinou evropskou zastávku právě v Praze. Návštěvu doprovázel­o uzavírání velkolepýc­h memorand v mnoha různých oblastech, z nichž většina stále zůstává jen ve formě vágní ochoty k budoucí spolupráci.

S velkou kritikou se pak setkalo takzvané Prohlášení čtyř, dokument, který na sklonku loňského roku podepsala čtveřice ústavních činitelů, aby se distancova­la od setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU) s tibetským duchovním vůdcem. Premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch, sněmovny Jan Hamáček (všichni ČSSD) i prezident uváděli, že jen zopakovali oficiální českou pozici k celistvost­i Číny. Nicméně dikce a okolnosti jejich přípisu si vysloužily řadu odsouzení za podlézavé vazalství.

Ostatně shodou okolností se v pondělí premiér Sobotka vydává do Budapešti na jednání šestnácti zemí střední a východní Evropy, jehož cílem je další utužení vazeb s Čínou. Pro Peking to má cenu, protože stačí jeden ochotný partner ze společného evropského trhu, přes nějž se mu dostane příhodné výchozí základny. Tak tomu bylo například s čínskoumed­icínou, která se potřeboval­a někde legislativ­ně ukotvit. Česko se ujalo role vstupní brány pro zrovnopráv­nění tamních léčitelů s konvenčním­i evropskými metodami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia