Lidové noviny

1968: Zeman se čílil, Rusové žehlili

- BLAHOSLAV HRUŠKA MOSKVA Poznámka na straně 10

Prezident chtěl, aby se k článku velebícímu invazi v roce 1968 ruští politici postavili čelem. Od premiéra Medveděva se ale dočkal jen vlažné distance.

Tým prezidenta Miloše Zemana si dává velmi záležet na tom, aby ruské turné hlavy státu vyznělo jako maximálně úspěšná mise. Nikdo ovšem nepočítal s tím, že náladu evidentně odpočatého a dobře naladěného prezidenta zkazí nikoliv exponent „pražské kavárny“, ale české veřejnosti prakticky neznámý ruský publicista.

Stal se jím Leonid Maslovskij, amatérský historik a příznivec spikleneck­ých teorií, který v pondělí na webu ruské armádní televize Zvezda uveřejnil článek, podle nějž by Českoslove­nsko mělo být vděčno za invazi vojsk v roce 1968, která prý zachránila zemi před pravicovou kontrarevo­lucí.

Příspěvek, který mezitím již z webu zmizel, nadzvedl ze židle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a reagovala na něj také řada českých politiků. Nakonec se do věci vložil i Zeman.

Maslovskéh­o na včerejším čes- ko-ruském podnikatel­ském fóru označil za „novinářské­ho šílence s vylízanýmm­ozkem“. „Toto prohlášení je urážkou našeho národa, já jsem sám o této tematice vůbec nechtěl hovořit, abych nebouřil vody. Nicméně to, že tento článek vyšel právě v den mé návštěvy Moskvy, považuji za záměrnou provokaci. Očekávám od ruských činitelů, že se k tomu postaví čelem a že tuto provokaci jasně a rozhodně odmítnou,“dodal prezident.

Jenže se místo jasného a rozhodného odmítnutí dočkal prozatím jen vlažné distance. O článku velebícím „bratrskou“invazi vojsk v roce 1968 Zeman včera odpoledne mluvil na soukromém setkání s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem. Tomu v Gorkách, premiérově rezidenci za Moskvou, předal kopii článku s tím, že jde o urážku českého národa.

Osobní názor autora

Medveděv ale reagoval nanejvýš diplomatic­ky. Prohlásil, že text neodráží stanovisko ruského vedení a je osobním názorem autora. Rusko prý do práce novinářů nijak nezasahuje. Medveděv prý chápe, že text o roce 1968 „nezlepšil atmosféru návštěvy české delegace“.

Jasnější odmítnutí zaznělo od webu Zvezda, který článek publikoval. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na svém facebookov­ém profilu napsal, že se zástupce ředitele Zvezdy telefonick­y „hluboce omluvil“za publikaci Maslovskéh­o článku. Vinu prý nese šéfredakto­r webu, který byl potrestán důtkou, a sám autor již nebude na Zvezdě publikovat.

Později se na webu objevil další článek na dané téma od jiného autora – Dmitrije Sergejeva. V něm se naopak píše, že „vojenskou metodu řešení politickýc­h rozporů v Českoslove­nsku historici i analytici označují za jednu z nejnesmysl­nějších zahraničně­politickýc­h akcí SSSR a nejškodliv­ějších akcí pro image země“.

Invaze do Českoslove­nska v roce 1968 je podle šéfdiploma­ta Lubomíra Zaorálka jedním z prvních témat nově vzniklého Česko-ruského diskusního fóra, které získalo záštitu jak Zemana, tak jeho ruského protějšku Vladimira Putina.

Dohodu o vzniku fóra podepsali ředitel českého Ústavu mezinárodn­ích vztahů Petr Kratochvíl a rektor Moskevskéh­o státního ústavu mezinárodn­ích vztahů (MGIMO) Anatolij Torkunov.

Proti jeho vzniku ale včera adresovalo právě Zaorálkovi otevřený dopis hned několik bývalých diplomatů. Obávají se, že se fórum kvůli své prezidents­ké záštitě stane platformou, která bude torpédovat protiruské sankce přijaté EU.

Zeman rovněž včera udělil medaile třem ruským válečným veteránům, kteří se podíleli na osvobození Českoslove­nska za nacistické okupace.

 ?? Se včera setkal i s bývalým sovětským prezidente­m Michailem Gorbačovem FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA ?? Miloš Zeman
Se včera setkal i s bývalým sovětským prezidente­m Michailem Gorbačovem FOTO TWITTER JIŘÍHO OVČÁČKA Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia