Lidové noviny

Smlouvy za 19 miliard drží Hrad v tajnosti

- BLAHOSLAV HRUŠKA MOSKVA

Prezident Miloš Zeman je známý tím, že když se mu nějaké přirovnání líbí, použije ho hned víckrát. Včerejší česko-ruské podnikatel­ské fórum v Moskvě tak zahájil zopakování­m superlativ­u, který použil v pondělí v Soči během setkání s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

„Je to největší podnikatel­ská mise za dvacet pět let,“představil svůj početný doprovod ruským byznysmenů­m v sále.

„Obsahuje sto čtyřicet podnikatel­ů. Mám-li to srovnat, do Francie mě doprovázel­o čtrnáct podnikatel­ů, z čehož logicky vyplývá, že Ruská federace má pro naše podnikatel­e desetkrát větší význam než Francie,“dodal Zeman.

Minimálně části podnikatel­ské mise, která naplnila nejen zbylá místa ve vládním speciálu, ale také druhý armádní airbus a ještě k tomu najatý letoun od společnost­i Travel Service, se účast na Zemanově ruském turné vyplatila.

V Moskvě čeští byznysmeni s ruskými firmami podepsali kontrakty za 19 miliard korun, další se chystají během prezidento­vy páteční návštěvy Jekatěrinb­urgu, kde má Zeman převzít svůj první čestný doktorát v kariéře.

Jenže zjistit, jak se Zeman k cifře dopočítal a co konkrétně na ruský trh české firmy dodají, je nemožné.

Svaz průmyslu sice zveřejnil názvy podepsanýc­h smluv, konkrétní zakázky z nich ale vyplývají jen ve čtyřech případech – PSJ bude stavět zařízení pro jaderný komplex v Dubně, GE Aviation bude provozovat autorizova­né středisko pro letecké motory, Alta dodá na ruský trh kogeneračn­í jednotky a PRO.MED.CS uspěl se zdravotnic­kou technikou.

Objemy investic zůstávají ve všech případech nejasné. A prozatím je nebude specifikov­at ani Hrad. „Detaily zveřejníme po návratu do Česka, až bude k dispozici konečný seznam,“přislíbil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Jak LN informoval­y již včera, není k dispozici ani seznam podnikatel­ů, kteří s prezidente­m ruské turné absolvují. Důvodem je, že si pobyt hradí sami, a na odkrytí jmen tak není žádný veřejný zájem.

Sám prezident na fóru přímo lobboval za jednu firmu – ovšem ruskou. „Bylo by výborné, kdybychom našli vzájemné porozumění například s Rosatomem,“zmínil Zeman, který připomněl, že Rusové mají zájem o případnou dostavbu dalších jaderných bloků v Česku.

K opatrnosti ohledně detailů vede Hrad i nemilá zkušenost s Číňany. Loni v březnu Zeman sliboval příliv investic ve výši 95 miliard korun, které měly z Číny do Česka dorazit. Nakonec ale u nás loni Číňané investoval­i jen dvěmiliard­y korun.

Zeman dopomohl v Rusku k devíti kontraktům pro české firmy. Zatím jsou tajné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia