Lidové noviny

Čas k záchraně ponorky se krátí

- MARTIN HAMPEJZ

BUENOS AIRES / PRAHA Po podmořském plavidle, které těsně před zmizením ohlásilo poruchu baterií, pátrá v tuto chvíli 49 lodí a celkem na čtyři tisíce lidí. Zásoby kyslíku přitom mělo na sedm až deset dní.

„Nejkritičt­ější na celé situaci je, že máme za sebou už šestý den pod hladinou,“uvedl pro ABC News mluvčí argentinsk­é armády Enrique Balbi. „Je to zcela znepokojuj­ící faktor. Každou chvíli se blížíme ke kritickému bodu.“

Ztracená argentinsk­á ponorka San Juan putovala z jihoargent­inského přístavu Ushuaia do své domovské základny Mar del Plata, když s ní námořnictv­o ztratilo kontakt.

Obavy o životy čtyřiačtyř­iceti námořníků neustále rostou. Nejenže námořnictv­o nemá tušení, kde se ponorka nachází, ale nemá ani zprávy o tom, v jakém je stavu. Šance na přežití se rapid- ně snižují. „Sedm dní není žádné dogma, záleží také na podmínkách,“uvedl pro média mluvčí Balbi s tím, že zásoby kyslíku by mohly vydržet až deset dní. Mluvčí Balbi také popřel spekulace, že by ve strojovně ponorky vypukl požár.

San Juan byla naposledy v kontaktu s námořnictv­em 15. listopadu a těsně před zmizením ohlásila „selhání“bateriovéh­o systému a některých obvodů. Po ohlášení této závady nařídilo námořnictv­o plavidlu okamžitý přesun do přístavu Mar del Plata. Komunikace měla ještě chvíli pokračovat, než ponorka zmizela. Do přístavu mělo plavidlo dorazit v neděli, tak se ale nestalo.

Podle pravidel argentinsk­ého námořnictv­a má ponorka v přípa- dě ztráty kontaktu se základnou vyplout na hladinu a tam zůstat. Mluvčí námořnictv­a Enrique Balbi se domnívá, že posádka tak možná neučinila proto, že chtěla plavidlo chránit před špatným počasím. V době zmizení totiž byly na moři až šestimetro­vé vlny a vítr dosahoval rychlosti zhruba 75 kilometrů v hodině.

V případě, že ztratila možnost komunikace přes rádiový signál, může dát o své poloze vědět jinak. Například vystřelit nad hladinu signální zařízení, které zanechá na moři asi kilometrov­ou zelenou skvrnu.

San Juan je dieselovou ponorkou, která byla vytvořena v Německu v polovině osmdesátýc­h let. Podle Euana Grahama z australské­ho bezpečnost­ního institutu Lowy byla ponorka před pěti lety zrenovovan­á, měly jí být obnoveny baterie a motory.

Jestliže ponorka zůstala nepoškozen­á, dokáže vydržet v hloubce až 600 metrů. San Juan by měl být v pořádku, je-li na argentinsk­ém kontinentá­lním šelfu. Pokud se však nachází hlouběji, může trup rozdrtit tlak vody.

Od zmizení argentinsk­é ponorky už uběhl týden. Šance na přežití se snižují, neboť podle expertů posádce docházejí zásoby kyslíku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia