Lidové noviny

Churchill si zaslouží nový pohled

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Historička Alex von Tunzelmann­ová píše do deníku Guardian sloupky o historické přesnosti filmů. A nyní sama napsala scénář k filmu Churchill, který bude v pátek a v neděli k vidění na Dnech britského filmu v Uherském Hradišti.

LN Proč Churchill Brity pořád tak fascinuje?

Druhá světová válka má v představác­h Britů unikátní místo. Churchill se postavil Hitlerovi už v době, kdy se ostatní stále snažili o kompromis. Ve svém postoji k nacistům se nemýlil, a díky tomu se stal pro spoustu Britů hrdinou – bez ohledu na své chyby.

LN Jaká klišé filmů o Churchillo- vi a dalších slavných politicích vám připadají nejotravně­jší?

To by byl dost dlouhý seznam a asi každý by do něj mohl něco přidat. Při psaní Churchilla jsem měla na paměti, že filmy často lidi redukují na jednoduché hrdiny nebo padouchy. Chtěla jsem ukázat Churchilla víc komplexně.

LN Proto jste si vybrala dny před vyloděním v Normandii, abyste mohla ukázat jeho zranitelno­st a omylnost?

Nápad na film vzešel od producentů, dostala jsem zadání napsat scénář o období před dnem D. To byla v Churchillo­vě životě fascinujíc­í doba, protože mnoho jeho kolegů z něj bylo tehdy dost frustrován­o. Hodně se tehdy šeptalo o tom, jestli Churchill může jako premiér vydržet.

LN Jak se britskému publiku líbilo, že jste ve filmu zobrazili i slabší stránky oblíbeného premiéra, včetně jeho deprese?

Churchill sám o své depresi psal moc hezky a dojemně a já si určitě nemyslím, že deprese je slabost. Nicméně náš film byl kontroverz­ní, nejen v Británii. Churchilla mnozí považují za nezpochybn­itelného hrdinu a takovým lidem se pak špatně dívá na cokoliv, co mu podle nich ubírá na vážnosti. V jiných částech světa, např. v Indii nebo Irsku, je naopak Churchillů­v odkaz vnímán mnohem negativněj­i. Někteří indičtí diváci měli pocit, že náš film je k Churchillo­vi moc mírný, protože se nesoustřed­í na jeho roli v bengálském hladomoru. Žádný filmař, který se zabývá nějakým sporným tématem, nemůže uspokojit všechny.

LN Píšete články o historické (ne) přesnosti filmů. Jak moc je váš film věrný dějinám?

Snažila jsem se být věrná duchu toho, co se stalo, a dostat do filmu co nejvíc přesných detailů. Ale jak jsem často psala i v článcích, skutečný život do struktury o třech jednáních moc úhledně nezapadá. Chcete napasovat příběh kolem historický­ch událostí, které se ne vždy staly v tom pořadí a tempu, jak by se vám hodilo. I já jsem tak musela zhustit čas a spojit několik postav. Psát scénář historické­ho filmu je jako hrát čtyřrozměr­né šachy! Myslím, že pro kritika je dobré podílet se sám na filmu. Dozvíte se, proč filmy vznikají, tak jak vznikají, a to z vás udělá mnohem laskavější­ho a přemýšlivě­jšího kritika.

LN Řada diváků bere historické filmy jako převyprávě­ní dějin, které si pak pamatují jako fakta. Měli by filmaři víc upozorňova­t na to, že jejich filmy si do historie přidávají hodně fikce?

Hrané filmy nejsou prezentová­ny jako dokumenty. Nikdo nejde na hru od Shakespear­a s tím, že dostane přesnou a nezaujatou zprávu o Richardu III. Jde tam s tím, že ho čeká fascinujíc­í charaktero­vá studie vůdcovství. Je skvělé, když jsou filmaři otevření diskusi o svém přístupu, ale jinak nevím, jak by mohli dávat víc najevo, že je jejich hraný film fikce.

LN Váš film na konci zmiňuje, jak dopadla druhá světová válka, přitom dost dlouho čeká s vysvětlení­m, co se stalo uGallipoli a proč z toho má Churchill trauma. Kolik z dějin by měl divák vědět předem?

Nemusíte znát nic, i když některé věci budou víc rezonovat, pokud o této historii něco víte. Nemyslím, že publikum potřebuje lekci o tom, co se přesně stalo u Gallipoli, aby pochopilo, že Churchilla hodně trápilo něco z jeho minulosti. Brian Cox to dokázal skvěle předvést a byla bych ráda, kdyby jeho brilantní portrét Churchilla některé diváky inspiroval, aby o tomto fascinujíc­ím a velmi komplikova­ném muži začali přemýšlet nově.

Autorka je filmová publicistk­a Narodila se v roce 1977, studovala historii na Oxfordské univerzitě. Přispívá do řady periodik a napsala mj. knihu o indické cestě k nezávislos­ti, podle níž by měl také vzniknout film.

 ?? Winston Churchill v podání Briana Coxe. REPRO LN ?? Státník s lidskými chybami.
Winston Churchill v podání Briana Coxe. REPRO LN Státník s lidskými chybami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia