Lidové noviny

Francie si musí počkat

Macronova vize Evropy zůstává po volbách v Německu bez odpovědi

-

Vneděli před půlnocí jsme se dozvěděli, že vyjednáván­í o koalici v Německu skončilo debaklem. Země tak směřuje k předčasným volbám nebo menšinové vládě. Pro normální evropskou zemi by to byla normální zpráva. Něco, co se stává běžně, a když ne běžně, tak alespoň čas od času. V pořádkumil­ovném Německu na to ale nejsou zvyklí. Mezi tamními elitami zavládla trochu panika, přestože se čistě z pohledu jejich země zase tolik neděje. Německo pořád disponuje obrovskou silou neextremis­tických stran a tamější ekonomika dobře šlape. Krach jednání v Německu je ale opravdu důležitý z hlediska EU, jejich dalších reforem, z perspektiv­y eurozóny a z pohledu Francie a francouzsk­ých zájmů.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron nejprve s představen­ím své vize Evropy čekal na německé volby, pak ji představil na konci září jen dva dny po německých volbách v projevu na pařížské Sorbonně. Přednesl docela dlouhý seznam nápadů a přání, ale ze strany Německa se vlastně žádné konkrétní reakce nedočkal. Je to logické, čekalo se na výsledek koaličních jednání. A teď se bude čekat dál. Volby budou nejdřív na jaře, pak se bude zase sestavovat vláda a může to být komplikova­nější než dnes. A pak se začne zbrojit na volby do Evropského parlamentu, což se někomu může jevit jako nedůležité, ale zrovna z hlediska evropských vizí to zásadní je.

Macronovo vítězství a posléze i Macronův projev – a před ním také zářijový projev o reformě EU z pera Jeana-Clauda Junckera – vnesly mezi část evropských elit jistý elán, jisté memento. Elán ale v rámci dalšího dlouhého čekání začne vyprchávat. Německý válec francouzsk­o-německého integrační­ho motoru zatím prostě „pracovat“nebude.

Francouzsk­ý emisar v Berlíně

Vraťme se ale ještě k Macronovu projevu. S ohledem na výsledek německých voleb vyškrtal z projevu maximalist­ické požadavky o další integraci eurozóny, jako je společný dluhopis, společné pojištění vkladů, společný fond pro pojištění v nezaměst- nanosti a společný rozpočet v rámci procent HDP. Rozpočet pro eurozónu pouze zmínil a nerozvedl.

Nadhodil integraci systému rychlostní­ch vlaků, společný azylový úřad, společné intervenčn­í jednotky EU, program ve stylu studentské­ho Erasmu pro armádu. Každý student má pobývat šest měsíců mimo svou vlast. Macron chce snížit počet evropských komisařů a polovinu europoslan­ců volit z panevropsk­é kandidátky. Chce společné daně (karbonovou a daň z finančních transakcí), žádá harmonizov­at základ korporátní daně a spoustu dalšího.

Čekání a ticho bylo ale přece jen především na povrchu. Před čtrnácti dny – ještě v průběhu jednání o koalici Jamajka – dorazil do Berlína francouzsk­ý emisar, respektive francouzsk­ý ministr hospodářst­ví Bruno Le Maire s konkrétním­i plány, které předal německým partnerům a představil je též německému obchodnímu deníku Handelsbla­tt. Společnému rozpočtu eurozóny se nemá říkat rozpočet, ale „rozpočtová kapacita“, která má mít dva specifické cíle. Zaprvé je to financován­í toho, čemu Francouzi říkají „disruptivn­í technologi­e“, čímž se míní to, v čem dominuje Amerika – tedy biotechnol­ogie a informační technologi­e. A zadruhé má tato „kapacita“fungovat i jako nárazník proti cyklickým šokům.

Eurozóna trpí podle Le Maira dvěma silnými vnějšími vlivy: je to rapidní technologi­cký pokrok v oblasti umělé inteligenc­e a pak je obchodně velice asertivní Čína (Čína vůbec představuj­e klíčový moment v Macronově představě chráněné Evropy). Dále Le Maire v Berlíně požádal o dokončení bankovní a kapitálové unie a daňovou harmonizac­i. I o posílení záchrannéh­o valu eurozóny ESM a jeho transforma­ci v Evropský měnový fond.

Jestli Francie alespoň s něčím uspěje, nebylo ale jisté, protože němečtí liberálové z FDP, kteří měli mít v koalici Jamajka ministerst­vo financí, žádnou další integraci eurozóny nechtějí. Naopak chtějí eurozónu vrátit „zpět ke kořenům“, tedy k zákazu jakékoli pomoci bankám a státům.

Paralýza Evropy

Jaké jsou vyhlídky na francouzsk­é plány dnes? Je rozhodně obtížné činit jakékoli závěry, protože se neví, co bude. Nicméně si Macron nemůže už být jist, že bude moci spoléhat na Angelu Merkelovou jako na partnera. A když Merkelová jako partner zůstane, neví se, na jak dlouho. Šance pro Macrona mohou být ale paradoxně i větší, kdyby náhodou po příštích volbách vznikla velká koalice CDU/CSU a SPD. Sociální demokraté jsou totiž vůči francouzsk­ým plánům relativně nejvstřícn­ější. To by ale SPD musela posílit.

Paralýza Německa znamená v tomto ohledu paralýzu Evropy. Pokud se podaří Merkelovou portrétova­t jako někoho, kdo je vinen nejen za slabý volební výsledek CDU, ale jako špatný vyjednavač i za krach koaličních jednání, může být výsledek CDU naopak ještě slabší. Nebo se naopak uchytí narativ o liberálech z FDP jako o hejscích, kteří nezodpověd­ně rozkopli koaliční květináč. A může pak naopak oslabit FDP. Může posílit Alternativ­a pro Německo nebo nikoliv. CSU může v Bavorsku prohrát volby nebo ne a podobně. Mezitím bude Francie čekat a zase čekat.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia