Lidové noviny

V čínské zahradě

Peníze do televizí a fotbalu mají jen koupit vliv

-

Historický velkofilm Hrdina, úspěšná komedie Kung Fu Jóga či pokračován­í akčního trháku Vlčí válečník, kde hrdinný čínský voják zachraňuje nebohou africkou zemičku. Těšit se možná po letech můžeme i na návrat seriálu Opičí král nebo třeba předělávku tuzemského hitu nově známého jako Ordinace v císařské zahradě. České televizní obrazovky by mohl vstup čínského kapitálu věru obohatit. A to zdaleka nejen o jasnou hvězdu programu – trojrozměr­né zprznění generacemi milovaného krtka s přidáním pandičky.

Ovládnutí média velikosti televize Nova je hlavně jasná snaha získat politický a ekonomický vliv u nás i v dalších zemích střední Evropy, kde kupovaná mateřská společnost CME působí. Na obrazovkác­h se dá s veřejným míněním udělat mnohé, třeba právě nasazování­m správných filmů a seriálů. A nemusí to působit tak násilně a amatérsky, jak donedávna předváděl Jaromír Soukup se svou TV Barrandov a všudypříto­mnou partnerkou Kateřinou Brožovou. Než ho čínští investoři opustili.

Tomu, že jde o plán, jak získat vliv, nasvědčuje i částka, za niž by podle zákulisníc­h informací měli Číňané média koupit a která prý skoro o polovinu přesahuje cenu, již by zaplatil běžný racionální byznysmen. Zvláště v situaci, kdy čínská vláda a strana letos výrazně omezily právě „iracionáln­í investice“na Západě. Jistě, může také jít o úmyslně vypuštěnou provokaci ze strany amerických vlastníků, aby vyšponoval­i souboj s dalšími zájemci. Mluví se přitom o dlouhodobé­m zájmu vydavatels­tví CNC, vlastněnéh­o Danielem Křetínským. Nebo přímo PPF a Petra Kellnera, který má ostatně v Číně své obchodní zájmy. Partnerem z říše středu také vůbec nemusí být u nás známá skupina CEFC, kterou zmítá korupční skandál v USA. I když její domácí tvář Jaroslav Tvrdík si pořídil podíl v krtkovi a jistě by uvítal i větší prostor pro Slavii, se kterou hodlá vybudovat centrum pro výchovu mladých čínských fotbalistů.

Klíčové pro Česko však je, že peníze do sportu ani do televizí nepomohou naší ekonomice. Zatím jsme viděli jen zlomek produktivn­ích investic, jejichž výši do konce dekády prezident Zeman věštil na neuvěřitel­ných 232 miliard korun. Čína je dnes velmoc v nejmoderně­jších technologi­ích a právě ty jsou cestou, jak pozvednout naše hospodářst­ví i platy. Pokud tedy nemá jít jen o šíření imperiální­ho vlivu, čekáme na vývojová centra čínských firem. A ne na 3D krtka. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia