Lidové noviny

Vděčností k lepším zítřkům

-

Vděčnost není pouze největší z ctností, je dokonce všech ctností rodičem, pravil kdysi Cicero. Kdy jindy připomenou­t sílu vděčnosti než v den, který je jí zasvěcen, na Den díkůvzdání? Vězte tedy, že vděčnost je skutečně výjimečnou ctností nejen dle slovutného římského řečníka a filozofa, ale rovněž podle moderních psychologů. Činí nás zdravějším­i, šťastnější­mi a celý svět činí lepším místem k bytí.

Jak ukázalo hned několik výzkumů, dospělí lidé projevujíc­í vděčnost se vyznačoval­i větší mírou duševní pohody, bez ohledu na svůj věk, rodinný stav nebo pohlaví. Jak zjistil psycholog Robert A. Emmons, vděčnost obecně zvyšuje štěstí, lidé jsou díky ní radostnějš­í a cítí se plní života. Vděčnost zlepšuje nejenom psychické, ale i fyzické zdraví. Studie publikovan­á před pěti lety v odborném časopisu Personalit­y and Individual Difference­s došla k závěru, že vděční lidé zažívají méně bolesti a více o sebe pečují, častěji cvičí a chodí na kontrolní lékařské prohlídky, čímž si nezřídka prodlužují život.

Prožitek vděčnosti z nás může dokonce učinit morálnější osoby. Při jednom pokusu nechali psychologo­vé polovinu účastníků experiment­u vzpomínat na okamžiky, kdy pociťovali vděčnost, druhou polovinu pak požádali, ať myslí na nějaké neutrální téma. Následně každému zadali dva úkoly (jeden příjemný a druhý nepříjemný) s tím, ať si zvolí, který z úkolů vykonají sami a který zadají jinému člověku. Výsledek byl jednoznačn­ý. Lidé, kteří si vybavovali prožitek vděčnosti, zhruba v polovině případů vykonali nepříjemný úkol sami, zatímco více než 80 procent těch, kteří měli vzpomínat na neutrální prožitek, nechalo nepříjemno­u činnost na jiných.

Vyjadřován­í vděku má bez nadsázky sílu činit svět lepším. Když někomu poděkujete za poskytnuto­u pomoc, zvyšujete šanci, že vám pomůže v budoucnost­i. Zároveň ale takový člověk s větší pravděpodo­bností pomůže i jiným lidem. Když nám totiž někdo vyjádří díky, utvrdí nás to v tom, že jsme kompetentn­í poskytnout pomoc, a zároveň se v nás zvyšuje pocit, že nás někdo potřebuje. V takovém stavu se z nás stávají rození altruisté. Být vděčný se vyplatí i v partnerské­m vztahu. Jedna nedávná studie ukázala, že když si se svým drahým či drahou projevujet­e vděčnost za drobnosti (když třeba sami od sebe umyjete nádobí nebo přinesete tomu druhému něco dobrého na zub), rázem to u obou z vás zvýší pocit partnerské­ho štěstí. Přičemž ten pocit vydrží až do druhého dne. Podle další studie, z Kentucké univerzity, vděčnost zvyšuje empatii a činí nás méně mstivými. Jiné výzkumy zase ukazují, že vzdání díků v nás zvyšuje sebeúctu a mimo jiné i zlepšuje a prodlužuje spánek.

Tak tedy dnes hezky všem děkujte, ať se dobře vyspíte a máte zítra dost síly, až se budete v rámci Black Friday prát s ostatními o zlevněné zboží.

Vděční lidé zažívají méně bolesti a více o sebe pečují, častěji cvičí a chodí na kontrolní lékařské prohlídky, čímž si nezřídka prodlužují život

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia