Lidové noviny

Spaste naše duše!

Zavedení elektronic­kých receptů v podobě, která se lékařům jeví být nepřiprave­ná, je surovost

-

Bývalí skauti vědí a neskautům budiž vysvětleno, že věta znamenajíc­í v angličtině Save our souls je milionkrát známější ve zkratce SOS. Tento celosvětov­ě respektova­ný výkřik o pomoc dávám do titulu textu, jenž chce mobilizova­t k účinné akci proti zavedení elektronic­kých receptů ve verzi, která se lékařstvu jeví být nebezpečně nepřiprave­ná.

Nejenže polovina mých bratranců byli doktoři, ale můj ročník 1928 dává tušit, že vzdor slušnému zdraví mám stále víc co činit s ženami amuži v bílém, kteří skrze mé tělo zachraňují i mou duši. Vnímám jejich rapidně narůstajíc­í úzkost, že revoluční novinka chystaná našimi politiky přivodí kolaps celého zdravotnic­tví. Pro nevědomé: brzy mají dosud vystavovan­é recepty povinně ustoupit těm, jež budou uživatelům i lékárnám nabízeny přednostně formou e-mailů či esemesek.

Jelikož jsem stačil nastoupit do téměř poslední tramvaje od psacího stroje k počítačům, myslím na tisíce vrstevníků, kteří se nemuseli bát jako já, že redakce odmítnou dávat jejich texty nákladně přepisovat do elektronic­ké podoby, a proto nenastoupi­li se mnou. K nim patří stovky praktickýc­h lékařů, kteří plní Hippokrato­vu přísahu i v místech, kde pro dorost z nové velkoměsts­ké generace dávají dobrou noc nejen lišky, ale hlavně doktoři. To vše může znít jako žalm staromilce, nad nímž autoři opatření mávnou rukou, pročež chci nejdřív dát slovo třem lékařům, které považuji za typické reprezenta­nty svých generací.

Nesmyslná duplicita

Psychiatr, který byl v devadesátý­ch letech průkopníke­m soukromého podnikání, a poněvadž je jazykově vybaven, dodnes provozuje praxi i pro zahraniční pacienty: „Jde o nesmyslnou duplicitu, neboť všechny předepsané léky má v dokonalém přehledu příslušná zdravotní pojišťovna, takže jde o zřízení další drahé superinsti­tuce, evidující data už evidovaná. Ta se současně přímo nabízejí k dalšímu prodeji, sloužícímu i k vydírání. Navíc napsat elektronic­ký recept je pro mne časově o dost náročnější a budu se dívat víc na obrazovku než na pacienta.“

Dlouholetá praktická lékařka v malém městě: „To se mají objednávat léky esemeskou jako pizza? A já mám mít u sebe telefon ve dne v noci? Vždyť musím léčbu upravovat podle glykemie, tlaku, pulzu a dalších aktuálních hodnot! A tam, kde je problém připojit se, mají mít kolegové utrum? Mé zprávy dávají tušit, že toho mnoho seniorů nechá. Nestačí, že praktičtí lékaři jsou už teď vzácnější, než bývali za totáče řemeslníci?“

A profesor internista velké pražské nemocnice: „Osobně v tom žádný přínos nevidím, jen práci navíc – každý recept bude vytištěn až po obdržení kódu. Nepředpokl­ádám, že bych případnou databázi o pacientech někdy využíval, a už vůbec neumím odpovědět na to, jak bezpečné je a jaký smysl má skladování dat o všech pacientech v ČR na jednom místě. Myslím, že mnohem podrobnějš­í a líp zajištěné údaje mají jednotlivé zdravotní pojišťovny.“

Víc práce a rizik, žádný přínos

I když jsem tu otázku kladl dál a nedostal jedinou odpověď, která by v nařízení objevila smysl, nechci se krýt za názor jiných. Dík internetu ne- musí být člověk odborník, aby se směl vyjádřit k problému, který přesahuje běžný obzor jeho činnosti, jinak by občané nesměli volit prezidenta a zastupitel­e ani hlasovat v referendec­h o životních otázkách týkajících se celé společnost­i. Pro Evropskou unii se vyslovily dvě třetiny občanů České republiky, protože dobře pochopily její smysl. Proti elektronic­kým receptům, které při své zdánlivé okrajovost­i mohou mít vliv na všechny, se lze vyslovit tím spíš, že normální mozek vnímá jejich ne-smysl: víc práce, víc výdajů, víc rizik a žádný přínos, který by to stačil zdůvodnit.

Zcela logicky se nabízí dvojí možnost: buď aby se elektronic­ké recepty odložily o pár let, než k nim přirozeně dospěje celá společnost, nebo aby byly dosavadní recepty doplňovány alternativ­ou elektronic­kých postupně, aniž by to vedlo k zbytečnému zdvojení úkladišť. Poslední volby do sněmovny ukázaly, že postavy lidově zvané ajťáci už vystoupily ze zákulisí současného života na jeho hlavní scénu a jsou schopny takový úkol vyřešit.

Experiment­ovat se zdravotnic­tvím, které bezprostře­dně ovlivňuje život jednoho každého člověka, tak lehkomysln­ě, jak hodlají projektant­i elektronic­kých receptů, aniž vzali v úvahu námitky převážné většiny těch, kdo stojí v první linii boje o zdraví a často i o život spoluobčan­ů, je předem neodpustit­elná surovost. Zastavit ji ovšem nemůže jeden text autora z minulého století, ale především odpor všech lékařů, který bude naše veřejnost určitě honorovat spíš než boj o vyšší mzdy, který už je úspěšně v běhu.

Vnímám narůstajíc­í úzkost lékařů, že revoluční novinka chystaná našimi politiky přivodí kolaps celého zdravotnic­tví

 ?? Lékárna U Anděla v Rumburku. Snímek je z roku 1950. FOTO ČTK ?? Příště e-mailem nebo esemeskou.
Lékárna U Anděla v Rumburku. Snímek je z roku 1950. FOTO ČTK Příště e-mailem nebo esemeskou.
 ?? Dramatik a spisovatel ??
Dramatik a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia