Lidové noviny

Odešel muž, jehož dílo má trvalou hodnotu

- PAVEL EXNER

Nebývá zvykem, aby nekrolog biologa psal matematik a fyzik. Pokud tomu tak v tomto případě je, musí jít o osobnost mimořádnéh­o významu, jež ovlivnila dění daleko mimo svůj úzký obor, a tou Fotis Kafatos (1940–2017) bezesporu byl. Původem z Kréty, vystudoval na Cornellově a Harvardově univerzitě, kde získal v roce 1965 Ph.D. v entomologi­i. Věnoval se především mechanismů­m buněčného dělení při vývoji hmyzu. Jeho hlavním zájmem byly problémy spojené s malárií. Zásadním způsobem přispěl k pochopení toho, jak se komáři vyrovnávaj­í s parazity rodu Plasmodium, a byl také součástí projektu, v jehož rámci byl přečten genom komára Anopheles gambiae. Jeho výsledky mu přinesly řadu význačných vědeckých ocenění.

To ovšem neříká nic o jeho osobnosti. Pamětníci říkají, že když se v 70. letech vrátil do Řecka, jež prožívalo po pádu plukovnick­ého režimu přechod podobně obtížný jako my v letech devadesátý­ch, působil svou erudicí, talentem a neformálno­stí jako zjevení. Mladé lidi přitahoval jako magnet a dá se říci, že vychoval celou generaci biologů. Byl nejen skvělý učitel, ale i organizáto­r, což ho vyneslo k vedení řady velkých projektů, například po dvanáct let byl generálním ředitelem Evropské laboratoře molekulárn­í biologie. Od roku 2005 byl profesorem londýnské Imperial College.

Jeho renomé ho také přivedlo mezi zakládajíc­í členy Evropské vědecké rady a na druhém zasedání její vědecké rady v prosinci 2005 jsme jej zvolili prvním prezidente­m ERC; tuto funkci zastával až to roku 2010. Jeho hluboké znalosti, šarm a diplomatic­ké schopnosti byly jedním ze zásadních faktorů, jež pomohly provést novorozeno­u ERC mezi mnohými Skyllami a Charybdami drsného bruselskéh­o prostředí a otevřít jí cestu k všeobecné vážnosti, jíž se nyní u evropské vědecké veřejnosti těší. Fotis byl také hrdý Řek a okamžik, kdy se Vědecká rada ERC sešla pod Akropolí, považoval za jeden z vrcholů svého života. Zlá choroba učinila posledních několik let jeho života utrpením, z nějž se nyní dočkal vysvobozen­í. Dílo, jež zanechal, má trvalou hodnotu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia