Lidové noviny

Prevít nikdy nebude advokátem

-

Vminulých dnech přinesla užaslá média neuvěřitel­nou informaci. Zpráva hovořila o promlčení trestního stíhání dvojice advokátů – manželů Hnilicovýc­h, v roce 2012 odsouzenýc­h za řadu drobných roztomilos­tí, jichž se jako majitelé činžáku dopouštěli na svých nájemnícíc­h.

Dnes jsou mí drazí kolegové nevinní a na věky věků očištěni – v důsledku právních tahanic, obstrukcí, odvolání, omluv z jednání a námitek podjatosti většinou z jejich strany zastavil Městský soud v Praze trestní stíhání mých kolegů pro promlčení. O kauze během let opakovaně informoval­a média, pře- zkoumávala ji řada institucí a jako v mnoha podobných případech dopátrat se pravdy o tom, jak se věci udály, kdo je ďáblem a zda vůbec někdo andělem bez viny, je takřka nemožné. Hlavně o tom nepiš, slyšela jsem z mnoha stran, když jsem se před několika dny začala pídit po podrobnost­ech. Prý jen tu kauzu znovu rozmáznu a advokacie jako stav zase utrpí. Ale zlu je třeba se podle mě postavit.

Kvůli ochraně osobnosti nemohu psát o manželích Hnilicovýc­h, byť se mi zdá, že se halasně o své dobré jméno hlásí zejména ten, kdo by se měl někde v koutku spíše tiše stydět. Nechci ani spílat právu, jež jsme kdysi vymysleli namísto krevní msty, ale ono jako dobrý sluha a špatný pán nás přerostlo a zbytnělo ve změť klacků, jimiž dobře informovan­ý filuta překroutí spravedlno­st v osobní prospěch. Za tento důsledek nese odpovědnos­t český stát, jenž za vydatného přispění evropské legislativ­y dopustil, aby se právo takto nepřístojn­ě vůbec dalo zneužívat.

Kapka jedu otráví hektolitry vína

Nic není jednodušší než pustá generaliza­ce, jíž se média, politici a bohužel i představit­elé státu zhusta dopouštějí. V množině třinácti tisíc advokátů se totiž pochopitel­ně nějaký ten prohnilý kus občas vyskytne, podobně jako mezi řidiči kamionů, novináři nebo lékaři, kteří mimochodem ony omluvenky z jednání přece podepisují. Možná se ale málo na veřejnosti ví, že advokát nejenže nemá víc práv než obyčejný člověk, ale že je tomu přesně naopak: etický kodex a zákon o advokacii mu zakazují lhát, klamat či tvrdit cokoliv nepravdivé­ho a vyžadují na něm poctivé, čestné a vždy slušné vystupován­í, nejen při práci, ale i v osobním životě.

Možná se teď běžný čtenář usmívá, protože byv sám obviněn, snad by i na slušnost rád pozapomněl, protože tato mince se v tomto světě nenosí. Některý čtenář osobně potkal nepoctivéh­o advokáta, jenž pod fiktivní záminkou nechá odročit soudní jednání, jen aby se řízení prodloužil­o a klient se díky tomu vyhnul spravedlno­sti. Zajisté existují nemravní příslušníc­i mé profese, kteří štvou své klienty proti druhé straně, nestydatě jim i soudu lžou či převezmou zastoupení ve věci zcela jistě prohrané či dávno promlčené. I já takové znám. Každý z nás přece umí napsat nevyváženo­u smlouvu, která poskytne více práv jen jedné straně. Sama přece také dokážu napadnout každé, tedy i správné a spravedliv­é rozhodnutí. Ale podobně jako každý kolega mám také právo říci: tohle překračuje moji hranici, takto se já chovat nebudu. Proto nezastupuj­i matky, které se domáhají zákazu sty- ku. Proto otcům neradím, jak odlákat od matky dítě. Každý z nás má právo říci: tohle ne! Advokát, klient, lékař, učitel, novinář i veřejnost.

Možná to za následujíc­í věty schytám ze všech stran, ale s grázlíky toho typu nechci mít nic společného a advokacii tímto způsobem prostě vykonávat odmítám. A buďte si jisti, že ani náhodou s tímto názorem nejsem osamocena. Slušný advokát totiž etické kodexy chování (a vlastně ani většinu práva) k životu nepotřebuj­e, zatímco grázlík se mu pomocí výmluv a obstrukce bude snažit vyhnout celoživotn­ě. Ale copak to není stejné ve všech profesích? Vždyť kdo se nemorálně chová v práci i v životě, toho nejspíš doma nenaučili, co je slušnost a dobré vychování. A tak se opět oklikou vracím k tolik opomíjeném­u, leč vlastně nejdůležit­ějšímu činiteli: tím je výchova, rodiče a kvalitní rodina.

 ?? Advokátka, bývalá ministryně spravedlno­sti ??
Advokátka, bývalá ministryně spravedlno­sti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia