Lidové noviny

Koruna prolomila další limit

Tuzemská měna od dubnového ukončení kurzového závazku posílila vůči euru už o více než korunu padesát

- VOJTĚCH WOLF MOJMÍR HAMPL viceguvern­ér ČNB

PRAHA Česká měna včera poprvé od konce intervencí centrální banky prolomila symbolicko­u hranici 25,50 koruny za euro. Naposledy bylo přitom možné koupit euro za tuto cenu v březnu 2013.

Silnější koruna může přitom zdražit některé nákupy. Například těm, kdo s oblibou nakupují na zahraniční­ch e-shopech. V Česku ale zboží z dovozu asi jen tak nezdraží. „Před námi jsou Vánoce a zboží ze zahraničí je už většinou na skladech. Navíc poptávka je rekordně silná, takže tlak na pokles cen nebude tak silný jako v předchozíc­h letech,“odhaduje ekonom Petr Dufek z ČSOB.

Silnější měna rovněž utlumí vývoz. „Na druhou stranu zatím posílení koruny a její úroveň nejsou tak vážné, aby se dalo mluvit o silném zabrždění,“říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Důvodů k posilování koruny je hned několik. Jednak jsou to výroky členů rady České národní banky (ČNB) o možném dalším zvyšování úrokových měr. A pak ovšem také více než slušný růst české ekonomiky.

Prim však hraje právě rétorika centrálníc­h bankéřů z posledních dní. „I když poslední prognóza ČNB předpoklád­á jen pozvolný růst sazeb (další až v druhé polovině příštího roku), bankovní rada se vůči prognóze začíná vymezovat,“říká například ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Vyvážené možnosti

Naposledy překvapil guvernér ČNB Jiří Rusnok, když v pondělí pro agenturu Reuters uvedl, že vidí 50procentn­í pravděpodo­bnost, že centrální banka znovu zvýší své úrokové sazby ještě letos v prosinci. Ty přitom už zvyšovala v srpnu a v listopadu.

Možnost zdražování úroků avizoval v listopadu v rozhovoru pro deník E15 i viceguvern­ér ČNB Mojmír Hampl. „V poslední zprávě o inflaci jsme zveřejňova­li citlivostn­í scénář, který je postaven na předpoklad­u, že by v ekonomice bylo nyní proinflačn­ích tlaků trochu víc. Ten scénář říká, že pak by trajektori­e růstu úrokových sazeb musela být strmější. Já si pořád myslím, že tento scénář je o něco pravděpodo­bnější než ten základní,“vysvětlil Hampl.

Právě to, že proinflačn­í rizika vidí nejen „jestřáb“ČNB Hampl, ale i jindy „sjednocují­cí“guvernér, mohlo část trhu překvapit. „Bankovní rada by stejně jako prognóza chtěla vidět za dva roky sazby zhruba v okolí 2,5 procenta, ale bude chtít asi volit rychlejší cestu. Dalšího růstu sazeb se můžeme dočkat již v prosinci a to je pro značnou část trhu překvapují­cí,“komentuje situaci Bureš.

Podle některých ekonomů mohou být za teď zvýšeným zájmem investorů o korunu i oznámené plány ministerst­va financí ohledně emise krátkodobý­ch dluhopisů (tzv. státní pokladničn­í poukázky). Již zítra totiž chce resort financí prodat poukázky za několik miliard korun.

„Bezprostře­dním impulzem se zřejmě stal oznámený záměr ministerst­va financí vydat pokladničn­í poukázky přes konec roku. Ten může zbavit investory problému, kam koruny uložit přes konec roku, kdy se budou tuzemské banky silně bránit přijímání doda- tečných vkladů,“myslí si například ekonom Pavel Sobíšek. Banky totiž musí přispívat do fondu pro řešení krizí, přičemž příspěvek se odvíjí i od závazků, které banka má, včetně vkladů. To je pak právě na přelomu roku může motivovat vklady odmítat.

Podle ekonoma Marka Dřímala z Komerční banky by tomu mohla nahrát i skutečnost, že včera zakoupené koruny se investorům připíšou na účet až v pátek, tedy ve stejný den, jako je plánovaná emise. „Podle mě to důvod posilování ale není,“říká Dřímal.

Příští rok euro pod 25 korun

Otázkou je, kam dál se hne koruna a jestli je její včerejší posílení pod úroveň 25,50 za euro trvalejšíh­o rázu.

„Osobně nebudu překvapen, pokud se koruna na nějakou dobu v oblasti 25,50 za euro ustálí a pokud letošní rok zakončí mírně nad touto úrovní. Pro rok 2018 je hlavní otázkou, kdy koruna posílí pod úroveň 25 korun za euro,“říká například Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s CEE.

A podle Heleny Horské z Raiffeisen­bank by pak mohla koruna do poloviny příštího roku posílit až k 24,80 koruny za euro.

„V poslední zprávě o inflaci jsme zveřejnili citlivostn­í scénář postavený na předpoklad­u, že by v ekonomice teď bylo proinflačn­ích tlaků trochu víc. Ten scénář říká, že pak by trajektori­e růstu úrokových sazeb musela být strmější. Já si pořád myslím, že tento scénář je dnes o něco pravděpodo­bnější.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia