Lidové noviny

Čínský Tencent překonal Facebook i díky cenzuře

-

PRAHA U nás téměř neznámá čínská firma Tencent ohromila finanční svět, když díky rychlému růstu předehnala Facebook a v úterý se stala pátou nejhodnotn­ější firmou na burze. Zároveň jako první společnost z Číny překonala svou hodnotou hranici půl bilionu dolarů a udělala z nenápadnéh­o zakladatel­e skupiny Ma Chua-tchenga jednoho z nejbohatší­ch lidí planety.

Tencent přitom v roce 1998 začínal skromně. Zakladatel, který vystupuje pod přezdívkou Pony, předtím pracoval v telekomuni­kacích a vyvíjel software pro pagery. Na začátku společnost přišla například s komunikačn­í aplikací inspirovan­ou službou ICQ.

Zlomový úspěch však přišel se spuštěním chatovací aplikace WeChat, která má dnes téměř miliardu uživatelů. Většina z nich však pochází z Číny, do jiných zemí se službě příliš nedaří proniknout. Na domácím trhu firmě navíc po- máhá fakt, že vláda blokuje služby americké konkurence, především největší sociální sítě Facebook se dvěma miliardami uživatelů.

Tencent však nestojí jen na chatování. Daří se mu budovat komplexní ekosystém, který udrží pozornost uživatelů a vytáhne z nich peníze. Tencent má například úspěšnou placenou videoslužb­u, nabízí finanční služby a skvěle se daří i jeho videohrám.

Právě hry pro mobily i počítače tvoří kolem poloviny příjmů celé firmy. Mobilní hra Honor of Kings, ve které uživatelé hrají za postavy inspirovan­é čínskou mytologií a bojují proti sobě, se díky poplatkům v aplikaci a 200miliono­vé hráčské základně letos stala nejvýděleč­nější hrou. kom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia