Lidové noviny

Zdravý mazlíček vyjde Čechy draho

- DANA JAKEŠOVÁ

Ve svých domácnoste­ch chovají Češi na milion koček a více než dvakrát tolik psů. Ročně za ně utratí celkem přes 12 miliard korun. Nejvíce nákladů připadá přitom na krmivo a veterinárn­í péči. Tedy na to nejdůležit­ější, co ovlivňuje zdraví našich nejoblíben­ějších domácích mazlíčků.

Česko je kynologick­á velmoc. Z více než dvou milionů psů v českých domácnoste­ch je zhruba třetina až čtvrtina „papírových“, tedy s průkazem původu. „Ve vztahu k počtu obyvatel se tak řadíme hned za severské státy a za sebou necháváme i tak velké země jako Německo, Francie či Španělsko,“říká Vladimíra Tichá z Českomorav­ské kynologick­é unie.

Než si ale pejska pořídíte, je třeba zvážit celou řadu věcí. Ač se to nezdá, poměrně zásadní je otázka, zda na to budete mít. Cena, kterou za štěně nebo také kočku či jiné zvířátko zaplatíte, je totiž jenom začátkem. Mnohem vyšší náklady představuj­í výdaje spojené s krmením či veterinárn­í péčí.

Domácí mazlíčci v Česku

řete, minimálně se dnes rozlišují granule pro mini, malá, střední a velká plemena psů, každá skupina má svá specifika.

Domácí zvíře není žádná hračka. Naopak, je to závazek na spoustu let. Přesto dnes nějakého mazlíčka najdete skoro v každé druhé české domácnosti. Nejčastěji psa nebo kočku. Aby byli neustále v dobré kondici, je třeba o ně správně pečovat.

Důležitá je i hygiena

Rovněž vás čeká pravidelná péče o chrup psa. Na usazování zubního kamene jsou nejvíce náchylná malá a střední plemena psů. Podle Vaňousové neexistuje lepší prevence než pravidelné čištění zubů psí pastou. Nikdy ne lidskou, ta obsahuje příliš fluoru, který je pro psy jedovatý. Na kazy zase trpí především velká plemena psů. Nejčastěji je mívají na stoličkách.

U starších jedinců se doporučuje provádět například pravidelné vyšetření krve, aby se mohly včas léčit nemoci, které souvisí s věkem Často lidé nejsou schopni odhadnout správnou dávku krmení a zpravidla pokládají za adekvátní porci až o 30 procent vyšší, než by jejich pes měl dostat

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia