Lidové noviny

Za zvířecí vylomeniny ručí páníček

Majitele domácích zvířat mohou potrápit nejen nemoc či úraz, ale i škody, jež jejich mazlíček způsobí Lze se proti tomu pojistit

- DANA JAKEŠOVÁ

Dříve se z odpovědnos­ti za škodu, kterou způsobila domácí či hospodářsk­á zvířata, dalo za určitých okolností takzvaně vyvinit. Dnes je ale vše jinak: občanský zákoník stanovuje tzv. objektivní odpovědnos­t za škodu. Naštěstí je možné zvířecího člena domácnosti pojistit.

„Vlastník zvířete bude povinen nahradit škodu vždy. A to i v případě, když například nezanedbá dohled nad zvířetem, ale toto stejně způsobí jinému škodu na majetku nebo na zdraví,“upozorňuje advokát Jiří Hartmann z kanceláře HJF.

To platí i v případě, kdy svého domácího mazlíčka svěříte do péče jiné osoby. I ten, kdo má zvíře pouze na hlídání, odpovídá za případnou škodu společně s jeho právoplatn­ým vlastníkem.

Výše škody a nemajetkov­é újmy se řídí občanským zákoníkem. Například zakousnutá slepice nebo zničené kalhoty váš rozpočet ale nejspíš nezruinují.

Pojištění odpovědnos­ti

„V případech, kdy by se jednalo o újmu na zdraví, například v případě pokousání psem nebo uštknutí jedovatým hadem, už se ovšem může jednat o částky vysoké, až ve výši stovek tisíc. A to zejména, pokud by taková újma měla trvalé následky,“zdůrazňuje Hartmann.

Nemalá škoda může ovšem vzniknout i v případě, kdyby zvíře způsobilo autonehodu.

Na místě je tedy sjednání pojištění, které by takové škody pokrylo. A tím je pojištění odpovědnos­ti občana v běžném občanském životě, které se mimo jiné vztahuje i na povinnost pojištěnéh­o nahradit jinému újmu způsobenou zvířetem. Sjednat jej lze buď samostatně, nebo také v rámci pojištění domácnosti. „U tohoto typu pojištění jsme zaznamenal­i významnějš­í růst,“potvrzuje Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Doporučit ho lze především, pokud máte psa. „V rámci pojištění odpovědnos­ti se na škodách způsobenýc­h zvířaty podílejí nejvíce právě psi, a to z více než 90 procent,“přibližuje realitu Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny (ČPP).

Nejčastěji přitom řeší škody v řádu desítek tisíc korun, pokud ovšem nejde o újmu na zdraví. „Řešili jsme případ, kdy pes vběhl do dráhy cyklistce na cyklostezc­e. Ta kvůli pádu z kola utrpěla zlomeninu pánve, klíční kosti a další zranění. Pojistné plnění se vyšplhalo na 180 tisíc korun,“doplňuje Čapková.

Pojištění veterinárn­í péče

Pro psy a kočky nabízí některé pojišťovny také pojištění veterinárn­í péče. „Možné je pojistit zvíře, kterému je k počátku pojištění mezi půl rokem a osmi lety,“říká Vanda Kypeť ze Slavia pojišťovny. V některých případech pak pravidla mohou být odlišná. Například se můžete setkat s tím, že psa s váhou nad 40 kilogramů vám pojistí třeba jen do věku čtyř let.

Limity je obvykle možné sjednat do 30 tisíc korun, u Slavia po- jišťovny pak pro léčbu úrazů až do 60 tisíc korun.

Obvyklá je rovněž spoluúčast. Například u ČPP tak za tříletého psa, kde bude pojistná částka deset tisíc a spoluúčast dva tisíce korun, zaplatíte 846 korun ročně. U Slavie bude při limitu deseti tisíc na léčbu nemoci a 20 tisíc pro léčbu úrazu stát roční pojistné 2144 korun.

Pojištění je koncipován­o tak, že psa, případně kočku zajistí pro případ nahodilých událostí, jakým je úraz nebo náhlé onemocnění. „Spadají sem tedy jak klasické nemoci jako kašel nebo záněty (šlach, dělohy, ledvin), tak v neposlední řadě i rakovinné onemocnění. Ošetřeno je zde i riziko jakéhokoli úrazu, jako jsou zlomeniny, zpřetrhané vazy, natržené svaly apod.,“uvedla Čapková.

Naopak pojištění nekryje náklady souvisejíc­í s porodem a zmetáním (potratem), kosmetický­mi zákroky, vadami neohrožují­cími život ani úkony preventivn­ího charakteru.

U některých pojišťoven je navíc v rámci pojištění veterinárn­í péče možné sjednat i riziko úhynu. U České pojišťovny pouze pro psy a kočky s průkazem původu, Slavia ale pojistí psy i „bez papírů“.

„Pojistnou událostí je uhynutí nebo utracení pojištěnéh­o psa nebo kočky v důsledku nákazy, infekční nemoci, neinfekční získané nemoci, úrazu, operace, porodní škody nebo akutní otravy,“upřesňuje Buriánková.

„Úhyn zvířete v důsledku stáří ale není možné pojistit,“dodává Vanda Kypeť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia