Lidové noviny

Cestovní pas musí mít i pes

-

Domácí mazlíček s vámi může vyrazit i na dovolenou do zahraničí. Bude k tomu ale potřebovat takzvaný pet pas. Seznam veterinárn­ích lékařů, kteří je smí vydávat, najdete na webu Státní veterinárn­í správy (www.svscr.cz). Za jeho vydání zaplatíte 300 až 600 korun.

Aby vám pas vydali, musí mít zvíře čip. Je totiž nutné, aby bylo jasně identifiko­vatelné. Do pasu se poté zaznamenáv­á očkování.

Očkování a přeprava

„Především musí být potvrzeno očkování proti vzteklině, odčervení a ošetření proti blechám a klíšťatům, které je nutné provádět před cestováním do některých zemí EU,“vypočítává Radka Vaňousová z Komory veterinárn­ích lékařů. Veterinář by pak měl před vycestován­ím potvrdit do pet pasu, že zvíře je klinicky zdravé a schopné cesty.

A pravidla platí i pro samotnou přepravu. Při cestování autem je nutné, aby zvíře nepobíhalo ve voze volně. „Ideální je, pokud je pes umístěn v přenosce, a to i pokud jedeme jen do sousední ulice,“říká Vladimíra Tichá z Českomorav­ské kynologick­é unie. Pokud ji nemáte, musí být uvázán na zadní sedačce.

„Nesmí být zavřený v kufru auta,“zdůrazňuje Tichá s tím, že převoz zvířat se řídí předpisy, za jejichž porušení hrozí pokuty.

Při delší cestě nezapomeňt­e dělat pravidelné zastávky, aby se zvíře vyvenčilo a napilo.

„V případě, že pes v autě zvrací nebo slintá, je dobré mu dát přípravek proti kinetóze nebo na zklidnění,“doporučuje Vaňousová. Ještě lepší ale je zvážit, zda je opravdu nutné, aby zvíře cestu absolvoval­o. Kočky je podle Vaňousové vhodnější nechat doma a zajistit jim péči.

Jde to i letecky

Složitější bude cestování letadlem. Zde totiž platí přísné předpisy. Konkrétní podmínky vám sdělí letecká společnost.

Za zvážení stojí také cestovní pojištění, protože i domácí mazlíčekmů­že na dovolené onemocnět. Sjednat je ho možné pro psa, kočku nebo i fretku, a to zhruba od 20 korun na den dle výše pojistných limitů.

„Pojištění kryje náklady na ošetření v zahraničí v případě náhlého úrazu nebo onemocnění zvířete. Dále veterinárn­í výkony, použitý materiál, nutnou hospitaliz­aci a předepsano­u medikaci,“popisuje Renata Čapková z ČPP. Na místě ovšem léčbu budete muset uhradit sami, pojišťovna ji proplatí zpětně. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia