Lidové noviny

Důstojné poslední rozloučení

-

Mnoho chovatelů má ke svému zvířátku blízký vztah. Že by jejich domácí mazlíček skončil po smrti v kafilerii, je tak pro ně nepředstav­itelné. Chtějí se s ním rozloučit důstojně.

A to je důvod, proč stále více lidí využívá služeb zvířecích krematorií. „Bohužel ne všechna zařízení, která se nazývají krematorie­m zvířat, splňují očekávanou úroveň, a to jak po technologi­cké, tak i etické stránce,“podotýká Jan Šípek, předseda Asociace zvířecího pohřebnict­ví a spolumajit­el Kre- matoria zvířat Praha. „Kvalitní a pietní službu nelze zajistit za použití technologi­e určené ke spalování odpadu či hospodářsk­ých zvířat a drůbeže,“konstatuje Šípek.

Kremace i s obřadem

Zpopelnit lze ve zvířecích krematorií­ch všechna zvířátka, která jsou chována jako domácí mazlíčci. Nejčastěji se jedná o psy a kočky. Výjimkou ovšem nejsou ani králíčci, fretky, morčata, křečci či papoušci. „Ročně u nás projde kremací zhruba 1700 zvířátek. A jejich počet rok od roku roste,“přibližuje Adam Voňavka, ředitel Krematoria zvířat Brno.

Cena za kremaci se odvíjí od váhy zvířete. U těch do jednoho kilogramu se ceny pohybují od 1500 do 1900 korun, u zvířat mezi pěti a deseti kilogramy počítejte s třemi až čtyřmi tisíci korun.

V ceně bývá ekologická rakev a základní plastová urna. Výběr je ale samozřejmě mnohem širší. Zvolit můžete drěvěnou rakev či urnu ze dřeva, keramiky i kamene. Popel si také můžete nechat zpracovat do šperku. Dokonce lze objednat i klasický obřad. A zájem je.

„Nadstandar­dní službu ve formě hezčí urničky, šperku na popel či rozloučení v obřadní síni využije zhruba 60 procent našich klientů,“říká Pražan Šípek. „Rozloučení v obřadní síni s hudbou využije zhruba 20 procent našich klientů,“potvrzuje i Adam Voňavka z Brna.

Tělo můžete ke spálení přivézt sami nebo jeho odvoz zařídí krematoriu­m. Problém s tím není ani o víkendu nebo večer. Samotný termín žehu bude záležet na vytíženost­i krematoria, která se mění i s ročním obdobím. „Větší problém bývá s termíny v zimě. Snažíme se ale klientům vycházet vstříc a občas lze kremaci provést i v den objednání,“říká Voňavka.

Za výběr konkrétníh­o termínu ale počítejte s příplatkem. Urnu si pak lze odnést zhruba do hodiny po skončení kremace.

Kde můžete zvířátko pohřbít

Svého zvířecího kamaráda můžete k poslednímu odpočinku uložit i na některém ze speciálníc­h hřbitovů, známý je třeba ten pod Řípem. Stejně tak si můžete objednat vsyp popela na vsypové loučce.

„Mnoho klientů si urnu s popelem pohřbí doma na zahradě nebo popel svého zvířátka rozptýlí tam, kam jejich pejsek rád chodil či kde to jejich kočička měla ráda,“doplňuje Voňavka.

V případě, že byste chtěli uhynulé zvíře uložit do země, to už tak jednoduché není. Obecně sice žádný právní předpis nezakazuje pohřbívání domácích maz- líčků do země, pravidla daná vyhláškou ministerst­va zemědělstv­í ale tuto možnost fakticky znemožňují.

„Veterinárn­í zákon stanovuje, že chovatel smí na vlastním pozemku – až na několik výjimek – neškodně uložit tělo uhynulého zvířete v zájmovém chovu, a to do hloubky nejméně 80 centimetrů s použitím dezinfekčn­ích prostředků,“vysvětluje advokát Jiří Hartmann z kanceláře HJF.

Zmíněná vyhláška však tuto možnost značně omezuje. „Podle ní musí být místo uložení ostatků zvířete vzdálené alespoň 200 metrů od vodního zdroje, 100 metrů od nejbližší stavby pro bydlení nebo pro rodinnou rekreaci a pozemní komunikace a nejméně 50 metrů od sousedního pozemku,“popisuje Hartmann. V praxi bude prakticky nemožné takové místo najít. jak

Kremace domácích mazlíčků se za posledních několik let stala běžnou službou. Zpopelnění zvířete je nejen etické, ale i praktické a dnes již i cenově dostupné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia