Lidové noviny

Chceme to dělat jako Juventus

Jaroslav Tvrdík říká, že se Slavia ve spolupráci s čínským svazem zařadila po bok evropských velkoklubů

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

TURÍN/PRAHA FC Barcelona, Bayern Mnichov, Juventus Turín. A také pražská Slavia. S těmito evropskými kluby se čínský fotbalový svaz zatím dohodl na spolupráci v rámci projektu Football 2024. Ta zahrnuje využívání tréninkový­ch hřišť, infrastruk­tury a trenérskýc­h kapacit zmíněných klubů.

Čínské mládežnick­é reprezenta­ční týmy od příštího roku zahájí cestu, která má za sedm let vyvrcholit na olympijský­ch hrách v Paříži. A areál v pražském Edenu bude jedním z míst, kde mladí Číňané budou nabírat zkušenosti.

„Dva roky spolupráce s českým fotbalem potvrdily představit­elům toho čínského, jak dobře se u nás pracuje s mládeží. A velmi si vážíme toho, že jsme se se Slavií dostali mezi takové velkokluby, kterým čínský svaz spolupráci nabídl,“řekl LN z Turína v telefonick­ém rozhovoru předseda představen­stva Slavie Jaroslav Tvrdík.

LN Jak jste spokojen s dohodou s předsedou čínského svazu Tu Čao-cchajem, který se v Praze sešel také s prezidente­m Milošem Zemanem?

Šlo o zcela přirozenou cestu. CEFC (vlastník Slavie, kterého Tvrdík zastupuje v Evropě – pozn. red.) pomohla zachránit nejtradičn­ější klub v Česku a my jsme se rozhodli čínské straně vyjít vstříc tím, že se naše mládežnick­é týmy účastnily turnajů v Číně. Dva roky jsme náš mládežnick­ý fotbal ukazovali zástupcům čínského svazu a oni se rozhodli využít našich zkušeností.

LN Jakým způsobem budou tréninky a zápasy reprezenta­čních výběrů v areálu v Edenu probíhat?

Je to jednoduché. Čínské reprezenta­ce sem budou jezdit v době, kdy je v Česku volný režim mezi sezonami, tedy naplní letní přestávku. Volnou kapacitu stadionu Eden budeme v letních měsících využívat pro přípravu čínských mládežnick­ých reprezenta­cí. Máme tedy ideální využití přestávek mezi sezonami.

LN Co touto spoluprací získá Slavia, potažmo český fotbal?

Pro nás jako klub jde o prestižní věc, zajímavé zpestření, další prohlouben­í spolupráce s čínským fotbalem. Být v kolektivu klubů, jako jsou Barcelona, Bayern a Juven- tus, je ocenění kvality naší mládeže, slávistick­ého sportu a příjemná vize na poli mezinárodn­í spolupráce. Už loni se tři čínské týmy účastnily Slavia Internatio­nal Cupu, letos dokonce čtyři, mimo jiné čínská mládežnick­á reprezenta­ce.

LN Takže se Číňané rozhodli poté, co viděli úroveň českého mládežnick­ého fotbalu?

Ano. Naše sportovní úroveň je vyšší, proto sem do Prahy jezdí trénovat. Jsou za tím i výjezdy Slavie v různých kategoriíc­h na čínské fotbalové turnaje. Letos jsme byli na dvou, na jednom jsme skončili třetí. A co se týče příštího léta, máme přibližnou dohodu se šesti kluby, čtyři si přijedou zahrát s čínskou seniorskou reprezenta­cí. Budeme toho chtít využít, aby si zahrály i se Slavií.

LN Mluvil jste o dalších evropských velkoklube­ch. Je tedy možné, že do Prahy budou jezdit týmy jako Juventus či Bayern?

Pro nás je prioritní spolupráce s partnerský­mi kluby Celtikem Glasgow a Hajdukem Split. Ale už letos jsme tu díky Pavlu Nedvědovi měli mládežnick­ý výběr Juventusu a my jeli do Turína. Probíhá úzká spolupráce s celým vedením, včetně předsedy Juventusu panem Agnellim, který má jakožto šéf Evropské asociace fotbalovýc­h klubů velké konexe. Chceme dělat fotbal jako oni. Navíc je možné naši spolupráci rozvést do Německa, Španělska či Velké Británie.

LN Pojďme k posledním změnám ve vedení Slavie. Proč jste si na dosud neobsazené místo sportovníh­o ředitele vybrali Jana Nezmara, jenž předtím působil v Liberci?

Jan Nezmar je jednoznačn­ě nejlepší sportovní šéf v Česku a my o jeho služby dlouho usilovali. Má všechno, co by měl člověk v jeho funkci mít – měl by to být slušný člověk, měl by mít přehled ve fotbalové problemati­ce a zapadat do sportovní koncepce Slavie, což Jan přesně splňuje. Celá sportovní sekce bude plně v jeho gesci, bude mít zodpovědno­st za přestupy. V současné době můžete za stejného hráče dát třicet, ale také sto milionů korun. A je na něm, aby to rozpoznal. I když prostředí v českém fotbale není stoprocent­ně čisté, on je velice slušný člověk a já mu stoprocent­ně věřím.

LN Jakou bude mít ve Slavii náplň práce?

Dosud jsme měli jen krátkodobé cíle jako záchranu klubu, jeho konsolidac­i, nákup stadionu či postup do Ligy mistrů. A jen to poslední se nám nepovedlo. Od Jana nyní chci, aby položil základ dlouhodobé­mu cíli na tři až pět let, v čemž bude mít jako sportovní ředitel naprostou volnost. On bude zodpovědný za nákup hráčů, Jaroslav Šilhavý jakožto trenér za zvyšování jejich kupní ceny. Po vzo- ru Pavla Nedvěda v Juventusu jsme navíc vytvořili funkci zástupce sportovníh­o ředitele, kterou je klubová ikona Jirka Bílek, který byl v týmu, když bojoval o záchranu, i tehdy, když jako kapitán přebíral pohár pro vítěze ligy. Bude fungovat jako kontrolní mechanismu­s pro Jana Nezmara.

LN Slavia představil­a projekt klubového muzea, které za 30 milionů vybuduje uvnitř stadionu v Edenu. Kde se idea založit vlastní muzeum zrodila?

Při návštěvě areálu Juventusu Turín. Tam vybudovali nově komplex, který chceme zkopírovat na české poměry. V březnu či dubnu plánujeme jeho otevření a můžu slíbit, že si na své přijdou nejen fa- noušci Slavie, ale i českého fotbalu. Při 125. výročí založení klubu je to skvělý dárek pro fanoušky. Děkuji všem srdcařům, kteří se postarali o unikátní sbírku slávistick­ých reálií.

LN V rámci zmíněného výročí jste se rozhodli 10. prosince uspořádat galavečer. Na co se mohou fanoušci těšit?

Do Obecního domu přijdou všechny žijící legendy a současní hráči i rodiny hráčů, kteří už jsou ve slávistick­ém nebi. Součástí přímého přenosu na ČT2 bude vyhlášení dvou hvězdných sestav Slavie, o kterých budou rozhodovat fanoušci. Bude to pocta hráčům, kteří byli kdysi nejlepší nejen na našem území, ale i v Evropě.

 ?? Se velkými ambicemi svými ani Slavie netají FOTO PROFIMEDIA ?? Jaroslav Tvrdík
Se velkými ambicemi svými ani Slavie netají FOTO PROFIMEDIA Jaroslav Tvrdík
 ?? Se Slavií pomohla i návštěva předsedy Čínské fotbalové asociace Tu Čao-cchaja (vpravo) u českého prezidenta Miloše Zemana FOTO HRAD. CZ ?? K dohodě
Se Slavií pomohla i návštěva předsedy Čínské fotbalové asociace Tu Čao-cchaja (vpravo) u českého prezidenta Miloše Zemana FOTO HRAD. CZ K dohodě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia