Lidové noviny

Vyschlý bazén Thermalu

- MARCEL KABÁT

Začátek příštího roku je další z termínů, kdy by mohla vypuknout rekonstruk­ce hotelu Thermal v Karlových Varech. Vzhledem k tomu, kolik „zaručených“zpráv už se v minulosti v souvislost­i s plánovanou opravou hlavního dějiště karlovarsk­ého filmového festivalu objevilo, bude ovšem lépe s optimismem počkat až do chvíle, kdy rekonstruk­ce opravdu zásadně postoupí. V každém případě je více než pravděpodo­bné, že než se sebevědomý reprezenta­nt brutalistn­í architektu­ry znovu zaskvěje v plném lesku, odteče v říčce Teplé ještě mnoho vody.

Jakýmsi symbolem situace chátrající­ho Thermalu je jeho venkovní bazén – kdysi proslulá atrakce, celoročně dostupná veřejnosti, dnes jen vyschlý a nevábný prostor bez naděje na brzkou obnovu. I kdyby šla totiž plánovaná rekonstruk­ce hotelu podle plánu, přijde znovuzprov­oznění bazénu na řadu až na jejím konci, tedy za několik let. Mraky se nad bazénem začaly stahovat už v roce 2012, kdy se vedení hotelu rozhodlo porušit tradici a poprvé v historii jej zavřít na zimu. V roce 2015 už nebyl přístupný ani v létě a v lednu roku 2016 voda z bazénu definitivn­ě zmizela.

Pro laického pozorovate­le se přitom může situace Thermalu a jeho patálie s bazénem jevit tak trochu jako záhada. Zanedbanos­t komplexu každoročně ostře kontrastuj­e s leskem festivalu – ten ovšem hotel a jeho bazén nevlastní ani nespravuje. Vlastníkem Thermalu je český stát, přestože v minulosti opakovaně plánoval jeho privatizac­i. První pokus v 90. letech skončil blamáží a v roce 2016 upustilo minister- stvo financí i od záměru komplex rozdělit a hotel a bazén prodávat samostatně. Nevyšel ani plán prodat bazén městu Karlovy Vary za symbolicko­u korunu – náklady na jeho opravu se město na svá bedra vzít neodvážilo.

Šestnáctip­atrový kolos má samozřejmě i mnohem závažnější problémy než jen nefunkční koupaliště. Oprava jeho opláštění a rozvodů energií měla původně začít už v roce 2016 po skončení festivalu, tak aby se klíčová část prací stihla do začátku festivalu letošního. Provázanos­t hotelu s organizací přehlídky je totiž zásadní, ostatně s tím účelem byl hotel v 70. letech minulého století zbudován. Uzavřít hotel v době festivalu by bylo nemyslitel­né.

Jenomže v roce 2016 z rekonstruk­ce sešlo s tím, že se operace odkládá o rok. Ještě letos na jaře se mělo za to, že jakmile hotel opustí filmaři a návštěvníc­i festivalu, vtrhnou do něj stavbaři a začnou budovat. To se ovšem nestalo: situaci podle představit­elů společnost­i Thermal-F a ministerst­va financí zkomplikov­ala nejistota, zda bude Thermal prohlášen za kulturní památku. Tato možnost padla letos v květnu – a mimo jiné to znamená, že si málokdo troufne odhadnout, v jaké podobě Thermal z rekonstruk­ce nakonec vyjde. Ministerst­vo financí zveřejnilo koncem léta opatrný odhad, že by se s postupnými opravami prováděným­i za provozu mohlo začít koncem letošního roku nebo začátkem toho příštího.

Dobrá zpráva pro návštěvník­y karlovarsk­ého festivalu je, že kinosály hotelu Thermal budou s největší pravděpodo­bností v provozu za všech okolností, ať už rekonstruk­ce bude probíhat od jakéhokoli data jakýmkoli tempem. Na brzké vykoupání v bazénu to ale opravdu nevypadá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia