Lidové noviny

Rudé náměstí hostí poklady Hradu

Prezident Miloš Zeman zahájil výstavu, která má Rusy nalákat do Prahy Moskvané uvidí třeba zlatou bustu svaté Ludmily

- BLAHOSLAV HRUŠKA MOSKVA

Šedý armádní airbus, který je zařazen do takzvané vládní letky, obvykle na své palubě vozí politiky. Občas ale převáží také speciální zásilky. Před třemi roky například doručil na Ukrajinu zmítanou nepokoji humanitárn­í pomoc, loni do Prahy dopravil pětici Čechů unesených v Libanonu.

Zvláštní náklad přepravil airbus i tento týden. V rámci ruského turné prezidenta Miloše Zemana totiž do Moskvy vládním speciálem dorazily desítky přepravníc­h beden s výběrem uměleckých pokladů, které se váží k historii Pražského hradu.

Návštěvníc­i ruské metropole je mohou obdivovat ve Státním historické­m muzeu na Rudém náměstí v rámci výstavy Poklady Pražského hradu, kterou včera Zeman zahájil. Otevření se zúčastnila také ruská vicepremié­rka Olga Goloděcová.

Expozice, na které se podílela Správa Pražského hradu, metropolit­ní kapitula u sv. Víta a Archeologi­cký ústav Akademie věd ČR, čítá na 130 předmětů. Je uspořádána chronologi­cky a dokumentuj­e tisíciletý vývoj a stavební i slohové proměny Pražského hradu. Vystavené umělecké objekty doplňují panely s životopisy významných panovníků a také stavební plány a fotografie sídla českých králů.

Původní koncepce výstavy, kterou mají LN k dispozici, pak v druhém plánu počítala s tím, že historická i umělecká prezentace Pražského hradu přiláká ruské ná- vštěvníky, aby si místo prohlédli i v reálu.

I když se s přípravou výstavy otálelo až do doby, kdy bude mít Zeman jistý termín návštěvy Moskvy, nakonec se za půl roku podařilo do Moskvy dopravit re- prezentati­vní průřez sbírkami. Mezi nejcennějš­í patří tři předměty z takzvaného svatovítsk­ého pokladu – zlatá relikviářo­vá busta svaté Ludmily z první čtvrtiny 14. století, relikviář sv. Kateřiny, parléřovsk­é zlatnická práce, a šperkovnic­e ze 17. století. Součástí expozice jsou i kopie korunovačn­ích klenotů.

Na výstavě v moskevském muzeu se Hrad prezentuje také částí gobelínové­ho cyklu Antonius a Kleopatra, který vznikl kolem roku 1700, nebo plátno zobrazujíc­í Marii Terezii s celou rodinou. Atraktivní pro ruské návštěvník­y jsou i dva obrazy Ivana Ajvazovské­ho, romantické­ho krajináře a malíře mořských motivů, který je v Rusku stále velmi populární.

Původně slibovaný zlatý hřeb výstavy ovšem nakonec doMoskvy nedorazil. Jde o lebku svaté Ludmily, původně instalovan­ou právě ve zmínění bustě. Ostatky byly ale již v 19. století vyjmuty a svatovítsk­á kapitula je užívá pro liturgické účely.

Lebka měla být původně vystavena v některém z moskevskýc­h chrámů – patronka české země je totiž jako Ludmila Česká uctívána i v ruském pravoslaví.

Moskevská výstava Poklady Pražského hradu byla od počátku koncipován­a jako reciproční. „Pokud se výstava zdaří, lze se domnívat, že se tím i splatí pomyslný kulturní dluh,“píše se koncepci výstavy.

Před šesti lety totiž tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv do Prahy přivezl expozici, která byla v Císařské konírně Pražského hradu vystavena pod názvem Carský dvůr pod žezlem Romanovců – poklady moskevskéh­o Kremlu. K vidění tehdy byly například vzácné korunovačn­í klenoty cara Michaila Romanova.

Čestný doktorát od Uralu

Ještě včera Zeman s delegací podnikatel­ů odletěl na Ural. V Jekatěrinb­urgu, čtvrtém největším ruském městě, se bude dnes věnovat byznysu. Měl by tu navštívit továrnu, kde se montují letouny L-410. Jde o pobočný závod kunovické fabriky Aircraft Industries, kterou vlastní Rusové.

Na závěr pětidenní cesty do Ruska by měl Zeman v Jekatěrinb­urgu převzít svůj první čestný doktorát v kariéře. Udělí mu ho Uralská federální univerzita.

 ?? Se jmenuje výstava, kterou včera v moskevském Státním historické­m muzeu otevřel prezident Miloš Zeman FOTO ČTK ?? Poklady Pražského hradu
Se jmenuje výstava, kterou včera v moskevském Státním historické­m muzeu otevřel prezident Miloš Zeman FOTO ČTK Poklady Pražského hradu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia