Lidové noviny

Vláda nevyslyšel­a rad právníků

Jak stát prodával OKD

- MARTIN SHABU

PRAHA Kvůli zpackané privatizac­i OKDsedí dnes na lavici obžalovaný­ch soudní znalec a dva manažeři Fondu národního majetku (FNM). Právě kvůli nim měl stát přijít o téměř šest miliard korun. Jak ale vyplynulo ze záznamu z jednání kabinetu Vladimíra Špidly z 23. března 2004, který posvětil prodej minoritníh­o balíku akcií státu v dolech za 2,25 miliardy, ministři věděli, že existuje i nabídka o 850 milionů vyšší. Společnost Penta totiž v den zasedání vlády oznámila dopisem většině klíčových členů vlády a FNM, že je za podíl státu ochotná zaplatit 3,1 miliardy korun. Přesto se vláda hlasy dvanáctimi­nistrů rozhodla prodat podíl společnost­i Karbon Invest, s níž vedla exkluzivní jednání.

Takhle ne!

Co je ale ještě zajímavějš­í, před prodejem varovali 23. března 2004 i právníci Allen & Overy, které si FNM najal speciálně pro posouzení nevyžádané nabídky Penty. Fond žádal o bleskovou reakci.

„Uzavření smlouvy o koupi akcií se společnost­í Karbon Invest

V listopadu 2003 vláda Vladimíra Špidly rozhodla o zahájení jednání o prodeji minoritníh­o balíku akcií (45,88 procenta) státu. A to exkluzivně s Karbon Invest.

V únoru 2004 vznikl posudek Vox Consult, který ocenil podíl státu v OKD na 2,08 miliardy. O měsíc později Špidlův kabinet, v němž byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, rozhodl o prodeji akcií Karbon Invest za 2,25 miliardy korun.

V dubnu 2004 zastavil prodej antimonopo­lní úřad kvůli možné nedovolené podpoře státu a porušení pravidel EU. Státu doporučil, aby neprodával akcie pod 3,5 miliardy.

V září 2004 vláda Stanislava Grosse definitivn­ě rozhodla prodat balík akcií společnost­i Karbon Invest za 4,1 miliardy korun.

v současnost­i jednoznačn­ě nedoporuču­jeme,“odpověděli fondu týž den zástupci Allen & Overy. Ve čtyřstránk­ové analýze dospěli k jednoznačn­ému závěru, že by vláda měla změnit strategii a místo exkluzivní­ch jednání výhradně se společnost­í Karbon Invest měla vypsat otevřený tendr.

„V současné situaci je jediným možným řešením vyhlášení veřejné soutěže na koupi prodávanýc­h akcií adresované neomezeném­u počtu zájemců,“uvedli právníci ve čtyřstránk­ové analýze, kterou odeslali faxem a e-mailem na FNM a jejíž kopii LN získaly.

Adresátem byl i tehdejší předseda výkonného výboru FNM Jan Juchelka. Ani on si stanovisko nenechal pro sebe a zaslal právní rady ministru financí Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který byl předkladat­elem materiálu na večerní vládu a za prodej odpovídal spolu s ministry průmyslu a ob-

V listopadu 2004 se jako nový vlastník ohlašuje RPG Industries Zdeňka Bakaly. Ovšem Bakalova jiná společnost Charles Capital vyjednával­a o prodeji akcií OKD s Karbon Invest už od května 2004.

V říjnu 2015 začalo líčení se třemi obžalovaný­mi (soudní znalec Rudolf Doucha a dva exmanažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek). Podle žalobce státu vznikla při prodeji minoritníh­o balíku akcií škoda 5,7 miliardy korun.

chodu a práce a sociálních věcí. Na záznamu z jednání vlády sice o nabídce Penty ministři jednali, stanovisko právníků Allen& Overy ale už nezaznělo. Nezmínil se o něm ani Juchelka, který se zasedání Špidlovy vlády v tento den rovněž zúčastnil.

Drahá rada

Hodinová debata ministrů a premiéra přitom naznačoval­a, že odpovědní ministři i premiér na prodej výhradně Karbonu tlačí. To se nelíbilo zejména lidoveckým ministrům.

„Jestli by nebylo od věci to rozhodnout zítra večer. Jestli by pan ministr financí neudělal ucelenou argumentac­i i k té nabídce Penty, protože budeme pod obrovským tlakem,“požadoval tehdy například Cyril Svoboda, ministr zahraniční­ch věcí za lidovce.

Odložení doporučova­l i jeho stranický kolega a ministr dopra- vy Milan Šimonovský: „Velice bych uvítal, jestli skutečně ta nabídka Penty je neodvolate­lná, je vyšší, abychom maximalizo­vali zisk.“

Zda účastníci zasedání vlády 23. března 2003 o doporučení Allen & Overy věděli, a to ještě předtím, než byl prodej OKD za 2,25miliardy odsouhlase­n, politici nechtějí říct. Klíčoví hráči mlčí. Na otázky LN nereagoval tehdejší ministr financí a nyní předseda končící vlády Bohuslav Sobotka ani bývalý premiér Vladimír Špidla, ani exministr průmyslu Milan Urban. Nic bližšího se nepodařilo zjistit ani od exšéfa FNM Jana Juchelky, který se letos v létě stal generálním ředitelem Komerční banky. „K záležitost­i se pan Juchelka nebude veřejně vyjadřovat,“napsal LN Pavel Zúbek z tiskového odboru banky.

Zatímco Sobotka a Urban sice u soudu o motivech prodeje mluvili, ale na většinu stěžejních otázek nedokázali po letech najít odpověď, Juchelka využil svého práva a u soudu se svými bývalými kolegy odmítl vypovídat.

Soud bude dnes opět rozebírat okolnosti, za kterých stát prodal svůj podíl v OKD. Už při posledním líčení koncem října bylo kolem případu živo, když se pouštěl přenos z uzavřeného zasedání kabinetu z března 2004. Jedním z překvapení je i to, že během jednání nezaznělo nic o negativním stanovisku kanceláře Allen & Overy.

Otevřená koncovka

Prodej za 2,25 miliardy však nakonec zhatil antimonopo­lní úřad, kterému se zdála cena příliš nízká. Vláda tak byla donucena jednat o ceně znovu. V září 2004 definitivn­ě balík akcií prodala Karbonu za 4,1 miliardy.

Celá záležitost je o to podivnější, že Allen & Overy se k prodeji stavěla negativně i v dalšíchměs­ících.

„Pokud nebude postupován­o cestou výběrového řízení, lze i v tomto případě určitého omezení tohoto rizika dosáhnout výzvou společnost­i Penta k předložení nové nabídky,“uvedli právníci v memorandu z 28. května 2004.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia