Lidové noviny

Na cestu mu zazpívali „Rosu“

-

PRAHA Ve zcela zaplněné Velké obřadní síni v pražských Strašnicíc­h se včera rodina, přátelé a příznivci rozloučili s folkovým písničkáře­m Wabim Daňkem. Oblíbeného hudebníka na poslední cestu doprovodil sborový zpěv přítomných jeho nejslavněj­ší písně Rosa na kolejích a smeknuté klobouky zástupců trampského hnutí. Stanislav Wabi Daněk zemřel 16. listopadu po dlouhé nemoci ve věku 70 let.

Poslední rozloučení provázel velký zájem jeho fanoušků i spolupraco­vníků, z nichž mnozí dorazili s květinou v ruce. Mezi přítomnými byli například herec Tomáš Hanák, hudebník Rudolf Křesťan, spoluorgan­izátor festivalu Porta Jiří Vondráček, bubeník z Daňkova projektu Ďáblovo stádo David Landštof nebo písničkář Ivan Hlas. „Jsem smutný, protože mám pocit, že poslední dobou odcházejí ty pravé originály. AWabi byl originál v každém případě,“řekl Hlas.

Smuteční obřad v síni, kde vedle množství květin aWabiho velké fotografie byla i jeho kytara, zahájila skladba Píseň, co mě učil listopad. „Učil jsem se podle tebe hrát na kytaru, a když jsem balil první holky, byly u toho zase tvoje písně,“uvedl ve smuteční řeči dojatý herec, zpěvák a moderátor Aleš Háma. Zlínský rodák Daněk je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí. Kromě „Rosy“ho proslavily desítky dalších písní, například Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia