Lidové noviny

Konference, jakou svět neviděl

Aktivista, straník a novinář

-

pojišťovna závěrem uvádí, že měla dostatečně ujednané podmínky s dodavatele­m, které dodavatel nesplnil,“sdělila Kadečková.

Když se v srpnu server Seznam Zprávy Patočky ptal na okolnosti konference, někdejší environmen­tální aktivista zodpovědno­st za akci přehodil na svou kolegyni z Deníku Referendum Gaby Khazalovou. Ta trvá na tom, že konference proběhla. Její slova však není možné ověřit, neboť odmítla poskytnout například obrazové důkazy. „Bohužel vám nemohu sdělit konkrétní prostor konání, protože sám provozovat­el zařízení si nepřeje to v médiích zveřejňova­t. Část z účastníků si také přála anonymitu,“řekla Seznamu Khazalová. LN jí zaslaly dotazy, uvedla však, že vše podstatné už řekla.

Tichá pošta

Patočka vedl v letech 2003 až 2005 Stranu zelených a poté ještě donedávna patřil k vlivným členům sociální demokracie. Sice byl řadovým straníkem, měl však blízko k předsedovi vlády Sobotkovi. Patočka ho se svými spolupraco­vníky podpořil v době lánského puče, kdy pomáhali s pořádáním demonstrac­í na podporu svého šéfa. Premiér se zase Patočky zastal při jeho vylučování ze strany. „S vyloučením J. Patočky z ČSSD nesouhlasí­m, nebyl pro to důvod. Pokud tahle politika bolševické netoleranc­e v sociální demokracii zvítězí, stane se z ní nevoliteln­á sekta,“napsal Sobotka na Twitteru v polovině listopadu.

Zdravotní pojišťovna spadá pod ministerst­vo vnitra, řízené stávajícím lídrem ČSSD Milanem Chovancem. Patočkovi se dařilo i na dalších úřadech a v institucíc­h spadajícíc­h pod resorty Jakub Patočka byl před dvěma týdny vyloučen z ČSSD. spravované politiky sociální demokracie – finanční podporu na projekty Deníku Referendum v roce 2015 (šlo o reportáže či komentáře) poskytly Nadace ČEZ či přímo ministerst­vo vnitra.

LN před týdnem informoval­y, že Patočka pracoval i pro Českou poštu – spadající rovněž pod Chovancovo ministerst­vo vnitra. Potvrdil to mluvčí úřadu Matyáš Vitík: „Pan Patočka má s Českou poštou uzavřenou dohodu o pracovní činnosti. Za svoji činnost pobírá adekvátní odměnu. Předmětem jeho činnosti je oblast CSR (společensk­é odpovědnos­ti firem – pozn. red.) a občanského sektoru,“řekl. Prací pro poštu se však Patočka dostal do úzkých. Bývalá redaktorka Deníku Referendum Saša Uhlová v aktuálním vydání týdeníku Respekt popisuje, jak jí šéfredakto­r Patočka zastavil text, který se měl týkat špatných podmínek zaměstnanc­ů pošty. Důvod? Šéfredakto­r a zároveň vydavatel internetov­ého levicového deníku měl prý jiné informace zevnitř pošty a případ byl natolik složitý, že by stál příliš času a sil. „V Deníku Referendum jsem pracovala sedm let a za tu dobu se mi pouze jednou stalo, že jsem nemohla psát text, jehož téma

Jakub Patočka (44 let) pochází z Brna. Vystudoval sociologii na Masarykově univerzitě.

V roce 1989 se podílel na založení Hnutí DUHA.

V novém miléniu nastartova­l politickou kariéru. V letech 2003 až 2005 vedl Stranu zelených. V roce 2004 za ni kandidoval do Evropského parlamentu. Zelené později opustil.

V roce 2009 založil internetov­ý projekt Deník Referendum. Jde o levicově zaměřený deník, který má blízko k myšlenkové­mu proudu ČSSD kolem Jiřího Dienstbier­a či expředsedy strany Bohuslava Sobotky.

V roce 2013 vstoupil do ČSSD, odkud ho letos v listopadu vyloučili.

Pro sebe či svůj deník získal podporu v institucíc­h a úřadech kontrolova­ných ČSSD – šlo o Českou poštu, Nadaci ČEZ, ministerst­vo vnitra či Úřad vlády.

jsem si sama vybrala,“vylíčila Uhlová serveru Lidovky.cz.

Patočka patří k velkým kritikům předsedy hnutí ANO Andreje Babiše za politicko-podnikatel­ský střet zájmů. Svůj pohled na Babiše zhmotnil v knize Žlutý baron. Mimochodem: úřad pro dohled nad financován­ím stran udělil pokutu 27 tisíc korun spolku Svoboda projevu, který před volbami propagoval Žlutého barona. Kontroloři konstatova­li, že Patočka a spol. se tím zapojili do předvolebn­í kampaně, aniž by se do ní zaregistro­vali. Patočka hodlá podat žalobu. Mimochodem pokutu

Pře s Dienstbier­em

Stopu zanechal Patočka i na Úřadu vlády, spadajícím opět pod ČSSD. Svědectví o působení v této instituci Respektu poskytl někdejší redaktor Deníku Referendum Jaroslav Bican. Uvedl, že v roce 2015 akceptoval Patočkovu nabídku, aby přijal místo u tehdejšího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a (ČSSD). „V redakci nebylo moc peněz, je těžké ten provoz financovat a Jakub mi řekl, že dostanu dohodu o pracovní činnosti u Dienstbier­a a že toho nebudou chtít moc. Napsal jsem jednu práci pro práci, analýzu z médií o rozšíření pravomocí NKÚ, a pak už nic, placen jsem byl z Úřadu vlády asi rok. Postupně mi docházelo, že to místo je fiktivní a jen mi nahrazuje plat v Deníku Referendum,“řekl Respektu Bican. A dodal: „Cítil jsem se čím dál hůř, novinář s příjmem z ministerst­va, a to, že jsem na to přistoupil, považuju za své selhání. Když jsem to řekl před ostatními Jakubovi, odpověděl mi, že tady nejsme na skupinové psychotera­pii.“

Bývalý člen Sobotkovy vlády s Bicanovými slovy nesouhlasí. „Je to nesmysl. Pokud si správně pamatuji, pracoval pan Bican na částečný úvazek v oddělení vnějších vztahů,“napsal LN Dienstbier. Bican si však za svým prohlášení­m v Respektu stojí.

 ?? Jeho domovská brněnská organizace mu zazlívá podíl na organizaci referenda o poloze nádraží v Brně a to, že kritizoval postoje ČSSD k této problemati­ce. Po Patočkově odvolání bude o sporu rozhodovat v lednu krajská konference strany. FOTO MAFRA – MARIE ST ??
Jeho domovská brněnská organizace mu zazlívá podíl na organizaci referenda o poloze nádraží v Brně a to, že kritizoval postoje ČSSD k této problemati­ce. Po Patočkově odvolání bude o sporu rozhodovat v lednu krajská konference strany. FOTO MAFRA – MARIE ST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia