Lidové noviny

Z e-mailů od policie se vyklube reklama

- ROBERT SATTLER

Nevšedním případem, v němž je zneužíváno její vlastní postavení, se zabývá tuzemská policie.

PRAHA E-mailové schránky internetov­ých uživatelů v posledních dnech zaplňují podvodné zprávy tvářící se jako policejní výzva. E-maily, které v předmětu předvoláva­jí adresáty k podání vysvětlení, ale pouze maskují reklamní sdělení, jež lidi láká nechat si zprostředk­ovat peněžitou půjčku.

Po otevření e-mailu, který se jeví jako urgentní zpráva od tuzemské policie, se uživatelé dozvědí, že se jedná o běžný spam, tedy nevyžádano­u poštu, konkrétně pak o nabídku „nejlevnějš­í půjčky v Evropě pro každého“.

Hned v úvodu se přitom odesílatel, jímž je společnost MS-Finance Kyjov, nabízející finanční služby, za prezentová­ní jménem tuzemské policie omlouvá. Odůvodňuje to tím, že obsah e-mailu je důležitý a cítí potřebu nabídku úvěrů představit široké veřejnosti. Neopomene se přitom ohradit proti známějším konkurentů­m v této oblasti.

Policie se již od této nekalé praktiky důrazně distancova­la a případem se zabývá. „Zatím shromažďuj­eme informace a zjišťujeme, jak bude jednání kvalifikov­áno,“sdělil serveru Lidovky.cz Petr Zámečník, hodonínský policejní mluvčí. Podle něj tak zatím ani nelze předvídat, zdali a jak bude autor potrestán. Skutečnost, že se někdo prezentuje jménem policie, ale označil za zcela výjimečnou záležitost.

Nedostupný kontakt

S Markem Chmelou, jenž je ve zprávě uvedený jako kontaktní osoba firmy, se serveru Lidovky.cz nepodařilo spojit. Jeho telefonní číslo je již několik dní dočasně nedostupné a na dotazy zaslané e-mailem do uzávěrky textu nereagoval.

Marketingo­ví specialist­é se shodují, že postup finanční společnost­i je přinejmenš­ím neetic- ký, může ale splnit očekávání, tedy zprostředk­ovat nabídku co největšímu počtu lidí. „Od policie nedostává běžný člověk zprávy každý den, neví, jak vypadají nebo jakou mají formální úpravu,“míní expert na komunikaci Karel Křivan se slovy, že uživatelé zprávu právě kvůli zmíněné neznalosti pravděpodo­bně otevřou.

„Tato podoba e-mailu schovávají­cí se za policii totiž pracuje se strachem a obavami lidí,“doplňuje jej Vladan Crha, marketingo­vý odborník z PR agentury AMI Communicat­ions. Podle jeho slov e-mailové reklamní sdělení otevře zhruba dvacet procent adresátů, v tomto případě očekává číslo výrazně vyšší.

Křivan upozorňuje, že autor svou nabídku adresuje převážně lidem s nižšími příjmy.

„V textu útočí na silné hráče na trhu, což může mít ohlas,“doplňuje. Jestli po grafické stránce chaoticky zpracované sdělení někoho skutečně přesvědčí k pořízení půjčky, si ovšem netroufá odhadovat.

 ?? Stojí v záhlaví e-mailu, s nímž nemá policie nic společného REPRO LN ?? Od Policie ČR,
Stojí v záhlaví e-mailu, s nímž nemá policie nic společného REPRO LN Od Policie ČR,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia