Lidové noviny

Vyřeší německý pat opoziční smlouva?

- BERLÍN

V německé sociální demokracii (SPD) se stále častěji objevují hlasy, aby strana úplně nevylučova­la povolební spolupráci s konzervati­vní unií CDU/CSU. I když pokračován­í dosavadní velké koalice není příliš pravděpodo­bné, mohla by SPD s CDU/CSU uzavřít jistou obdobu někdejší české opoziční smlouvy a podporovat menšinovou vládu konzervati­vců.

Předseda sociálních demokratů v největší spolkové zemi Severním Porýní – Vestfálsku Michael Groschek hovoří rovnou o vytvoření „paktu stability“. SPD by podpořila menšinovou vládu CDU výměnou za dohodu v otázkách, jako je spravedliv­á daňová politika, zajištění důchodů nebo reforma Evropské unie.

Taková konstelace by byla podobná opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS z let 1998 až 2002. ODS tehdy umožnila vznik menšinové vlády ČSSD mj. výměnou za křesla šéfů obou parlamentn­ích komor.

O možné podpoře menšinové vlády, která v Německu ještě nikdy na celostátní úrovni nevznikla, se mluví proto, že dosavadní jednání o koalici CDU/CSU, svobodných (FDP) a Zelených ztroskotal­a.

O možnostech dalšího politickéh­o vývoje včera s prezidente­m Frankem-Walterem Steinmeier­em, který se staví proti předčasným volbám a vyzývá strany k dalšímu jednání, hovořil šéf SPD Martin Schulz.

Byl to právě on, kdo v pondělí ve vedení strany prosadil stanovisko, které znovu jasně vyloučilo pokračován­í vládní spolupráce s CDU/CSU. Podle magazínu Spiegel mu za to ale ve stejný den řada poslanců sociální demokracie vyčinila. Kritizoval­i, že vedení strany s nimi stanovisko neprodisku­tovalo, a vyjadřoval­i pochybnost­i o tom, že by SPD mohla v předčasnýc­h volbách dopadnout lépe než v těch zářijových, kdy dosáhla svého nejhoršího výsledku od druhé světové války.

Schulz od té doby mluví jinak. „SPD si je zcela vědoma své zodpovědno­sti v momentálně těžké situaci,“řekl ve středu agentuře DPA. Úplně teď ale podle pozorovate­lů vedení SPD otočit nemůže, protože by působilo nevěrohodn­ě a mohlo by si tak znepřáteli­t stranickou základnu. čtk Monitor čtěte na straně 15

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia