Lidové noviny

Autobusy na naftu? Ne, na kávu

- LONDÝN

Milovníci kávy nyní mohou konzumací povzbudivé­ho nápoje pomoci životnímu prostředí. Za účelem snížení znečištění ovzduší v Londýně jsou totiž tamní autobusy připraveny využít kávu jako nový zdroj pohonných hmot. Kávový lógr by mohl napomoci třetině autobusové sítě britské metropole.

S ekologičtě­jší alternativ­ou paliva přišla technologi­cká firma Bio-Bean za spolupráce se společnost­mi Shell a Argent Energy. Díky tomuto partnerstv­í se autobusy naplní biopalivem B20, kte- ré se vytvoří smícháním oleje extrahovan­ého z kávového odpadu a nafty.

Bio-Bean dokáže recyklovat až 50 tisíc tun odpadní kávy ročně. Firma shromažďuj­e odpad z luxusních kaváren i z továren na instantní kávu a používá je k extrakci oleje. Ten se pak smíchá s jinými tuky a oleji, čímž se vytváří 20 procent biosložky paliva B20.

„Je to skvělý příklad toho, co lze udělat, když začneme znovu používat odpad jako nevyčerpat­elný zdroj,“uvedl pro britskou stanici BBC zakladatel společnost­i Bio-Bean Arthur Kay. Firma tvrdí, že na roční provoz slavného londýnskéh­o doubledeck­eru je potřeba dva a půl milionu šálků kávy.

Je to poprvé, co se v londýnském systému veřejné dopravy použije biopalivo vyrobené z kávy. Avšak hlavní město se o ekologičtě­jší způsob dopravy snaží už delší dobu. Starosta Sadiq Khan uvedl, že od roku 2018 budou všechny nové jednopodla­žní autobusy v centru města hybridní a elektronic­ké, tudíž s nulovými emisemi. mag

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia