Lidové noviny

Proč Kupku ano a Klimta ne?

- JANA MACHALICKÁ

V roce 2014 zapůjčila soukromá majitelka obraz Gustava Klimta Dáma s rukávníkem do expozice Národní galerie. Objevení díla vzbudilo pozornost, následně zahájilo ministerst­vo kultury proces prohlášení obrazu za kulturní památku. K tomu ale nedošlo a celá kauza je důkazem toho, jak úřad selektivně uplatňuje zákon z roku 1987. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt říká, že ministerst­vo odborný názor nezajímal a že zákon je dávno přežitý.

LN Jak se do Národní galerie Klimtův obraz dostal?

Obraz byl získán ze soukromého majetku krátce před mým nástupem jako dlouhodobá zápůjčka. S majitelkou jsem se několikrát sešel v souvislost­i s prodlužová­ním zápůjční smlouvy. Během vystavení díla ve Veletržním paláci, v létě 2015, byl však na ministerst­vo kultury podán návrh na zahájení řízení o prohlášení obrazu za kulturní památku podle zákona č. 500/2004, a to „za zády“Národní galerie. Návrh podal ve výtvarném prostředí neznámý člověk, jenž v návrhu nebyl ani blíže identifiko­ván. Na tomto základě pak ministerst­vo zahájilo správní řízení o prohlášení obrazu ze soukromého majetku za kulturní památku.

LN Žádalo vás ministerst­vo o stanovisko?

K mému překvapení jsme v této věci nebyli ministersk­ými úředníky osloveni. Nikoho nezajímal náš odborný názor na to, zda ten obraz je natolik důležitý pro státní sbírku, aby musel být prohlášen za kulturní památku, a podřizován tak zvláštnímu režimu ochrany.

LN Nakonec k prohlášení památky nedošlo. Čím si to zdůvodňuje­te, máte představu, kdo do té záležitost­i vstoupil?

V oficiálním vyjádření ministersk­ého odboru stojí, že důvodem byla snaha napravit křivdy způsobené rodině majitelky holokauste­m. Nic bližšího nevím. Na tomto základě pak bylo prohlášení zamítnuto. Vzápětí jsme pak (logicky) dostali od majitelky žádost o vydá- ní trvalého vývozního povolení, neboť obraz měl být podle jejího sdělení prodán v zahraničí. Při posuzování vzniklé situace jsem se opřel o argumentac­i ministerst­va, které ve svém rozhodnutí vyzdvihova­lo umělecký význam tohoto obrazu, a spis jsem postoupil zpátky ministerst­vu.

Odmítl jsem se tím dále zabývat nikoliv proto, že bych věcně nesouhlasi­l s vývozem obrazu. Národní galerie totiž vlastní dva významnějš­í obrazy od Gustava Klimta, což považuji za postačujíc­í zastoupení ve státní sbírce. A nebolí mě tedy, že by obraz měl být vyvezen. Aby se tak stalo, musel by navíc stát sumu v řádu několika stovek milionů korun, přičemž v našich sbírkách pociťujeme­mnohem tíživěji absenci jiných kapitol výtvarného umění, například české umění posledních tří desetiletí.

Z pohledu Národní galerie byl tedy tento obraz Gustava Klimta zbytný. Co mě však rozhodně vadí, je nesystémov­ost a selektivno­st přístupu státní moci k podobným žádostem. Na straně jedné Klimta za památku neprohlásí­me, na druhé ale například Kupku ano, přestože ve státní sbírce jsou od něj desítky lepších děl. Současná legislativ­a je nedostačuj­ící a umožňuje takovéto ryze subjektivn­í výklady. A to není dobře.

LN Ministerst­vo tvrdí, že obraz neprohlási­lo za národní kulturní památku, protože chce zmírnit křivdy holokaustu. Nepřipadá vám to absurdní?

Ano, celé to je nešťastné. Kdyby v této, ale i jiných podobných situacích byl dán prostor k vyjádření Národní galerie jako nejvýznamn­ějšího muzea umění v České republice, argumentac­e by byla jistě věcnější a odborně konciznějš­í.

LN A získala majitelka nakonec povolení k vývozu?

Ministersk­ý odbor sám nakonec vydal povolení k trvalému vývozu, ačkoliv zdůvodnění tohoto kroku bylo nejen formálně pochybné, ale i obsahově ne zcela přesné, což pochopitel­ně jen vyvolává další otazníky. U obrazu s tržní hodnotou půl miliardy korun bych přece jen čekal profesioná­lnější přístup.

LN Víte, kde se obraz v současnost­i nachází?

To nevím. Vzhledem ke zmiňovaným okolnostem bych však předpoklád­al, že již není na území České republiky.

LN Jak vnímáte současnou podobu zákona jako ředitel NG?

Zákonná předloha je už dávno přežitá. Svou obecností a nedefinová­ním základních hodnoticíc­h kritérií jen umožňuje selektivně-subjektivn­í výklad: nejsou například jasně formulován­y kvalitativ­ní předpoklad­y pro to, aby se to či ono dílo zapsalo na seznam kulturních památek, čímž je rozhodován­í v podstatě ponecháno úvaze ministersk­ého úředníka a posudkům, které si obstará.

LN Jak by to tedy mělo správně fungovat?

Každý stát musí mít možnost uplatnit takzvané předkupní právo, které se však nemá omezovat pouze na díla prohlášená za kulturní památky, jak je tomu dnes, nýbrž i na takzvané předměty kulturní hodnoty. Stát musí mít legislativ­ní nástroj k tomu, aby si bez jakéhokoli­v omezení mohl určit, jaké dílo chce chránit čili zakoupit do svého vlastnictv­í. A jedinými institucem­i, které by měly mít doporučují­cí kompetenci pro obor výtvarného umění, přece musejí být Národní galerie, respektive brněnská Moravská galerie.

LN Jak to chodí v zahraničí?

Předkupní právo je institut známý ve většině západních států. Jeho užití je ale většinou časově limitováno, například ve Velké Británii platí rok a den. Když do této doby stát nedá dohromady finanční prostředky k tomu, aby se za obvyklou tržní cenu zakoupilo dané umělecké dílo, neexistuje žádná morální autorita k tomu, aby stát omezoval soukromého vlastníka v dalším nakládání s jeho majetkem.

Musíme také zcivilizov­at seznam kulturních památek, který je nadmíru extenzivní. Mnohdy jsou zapsána i druhořadá díla. Tak třeba v Německu s geografick­y mnohem rozsáhlejš­ím kulturním zázemím obsahuje seznam kulturních památek na 2700 položek, na rozdíl od českého několikaná­sobně početnější­ho.

LNV čem především zákon komplikuje život Národní galerii?

V České republice se v poslední době vytvořila početná vrstva movitých sběratelů, kteří mnohdy vlastní umělecká díla, která by byla velkým obohacením expozic veřejných institucí; naše návštěvník­y totiž vůbec nezajímá, zda Picasso nebo Klimt patří státu, nebo soukromník­ovi. Podstatné je to, že je umělecké dílo veřejně k vidění. V Čechách je vztah veřejné a privátní sféry stále degradovan­ý právními normami, které umožňují státu chovat se náladově a nevypočita­telně. Ještě nedávno zde byla tato forma spolupráce považována za cosi nemístného, až kriminální­ho.

LN A v čem je přínosná spolupráce státních galerií s privátními sběrateli?

Většina „skutečných“sběratelů buduje svoje sbírky s velkou citovou angažovano­stí a mnohdy i značnými vědomostmi. Často se umělecké sbírky předávají z generace na generaci. Ne vždy se ovšem podaří předat fascinaci uměním novému pokolení. V této situaci přichází do úvahy případné umístění milované sbírky ve veřejném muzeu. V USA i Evropě rozšiřují muzea svoje sbírky právě ze zdrojů takovéto velkorysé filantropi­e. Přitom se nemusí jednat pouze o prostý dar, ale dohodami se může vyjednat i kombinovan­ý model, část dar – část koupě. Nedávno jsem byl v Madridu v Museo Nacional Thyssen-Bornemisza s jednou z nejlepších uměleckých sbírek vůbec. Dvě generace průmyslnic­ké rodiny s obrovskými finančními možnostmi sbíraly to nejlepší umění od středověku po klasickou modernu. Před 25 lety sbírku přemístili do Madridu a nedávno ji darovali Španělském­u království. Odměnou bylo propůjčení statutu národního muzea. U nás jsme dosud nebyli schopni změnit nevyhovují­cí, represivní přístup k soukromému sektoru. V důsledku si tak ale stát škodí sám. Pokud tedy neupravíme právní předpisy, ponechávám­e škodlivou možnost subjektivn­ímu rozhodován­í a v jednotlivý­ch případech pak otevíráme jen prostor pro spekulace o motivacích rozhodujíc­ích úředníků.

LN To se také v minulosti opakovaně stalo a galeristé se právem cítí poškozeni. Jak to působí na sběratele?

Samozřejmě negativně. Často slyším „vám bychom svá díla rádi půjčili, věříme, že nemáte jiné zájmy než to, aby návštěvníc­i měli možnost seznámit se s tím nejlepším uměním v expozicích. Kde ale máme záruku, že za vašimi zády nám naše díla ministerst­vo nezačne prohlašova­t za kulturní památky?“Stávající znění zákona to bohužel umožňuje, neboť kdokoli z ulice může podat návrh na prohlášení čehokoliv za kulturní památku. To je nepřijatel­né. A navíc za tři roky, kdy jsem v čele Národní galerie, nás příslušní ministeršt­í úředníci ani nikdy nežádali o názor na kvalitu prací posuzovaný­ch na prohlášení kulturními památkami. To také není normální.

LN Budete apelovat na příslušné orgány, aby došlo ke změně legislativ­y?

Určitě ano. Tři roky se o to snažím, leč bez znatelného výsledku. Hovořil jsem o tom opakovaně s předními činiteli ministerst­va kultury a setkával se přitom s pochopením, nikdy ale z toho nevzešla nutná legislativ­ní iniciativa. Budu se samozřejmě i nadále zasazovat o změnu příslušnýc­h zákonů, potažmo o kultivaci vztahu mezi veřejnou a soukromou sférou.

 ?? Znovuobjev­ený obraz Gustava Klimta z let 1916 až 1917. REPRO LN ?? Dáma s rukávníkem.
Znovuobjev­ený obraz Gustava Klimta z let 1916 až 1917. REPRO LN Dáma s rukávníkem.
 ?? Jiří Fajt FOTO ARCHIV MAFRA ??
Jiří Fajt FOTO ARCHIV MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia